16 dubna, 2024

Trocha kapitalistických deziluzí

Přátelé, nechci strašit, ale včera jsem absolvoval další pokec se svými kolegy ze zemědělské a potravinářské branže. Od našeho posledního setkání se nálada v mančaftu značně zhoršila. Minule to byl jen svah dolů, teď jak se zdá, vidíme před sebou i okraj útesu a jsme schopni ho definovat. Pokusím se vám vysvětlit situaci:

Už dávno ode mě všichni víte, jak moc se zdražila hnojiva, osiva a další zemědělské vstupy. Loňská cena ledku 5.000 Kč/tunu se proměnila na 15.000,- Kč na tunu. Cena osiv se zdvojnásobila, agrochemie také podražila, jak je to s naftou, to vidíte všichni na čerpačkách. Stejně tak už víte, že ceny zemědělských komodit se víceméně zdvojnásobily, někdy i ztrojnásobily.

Před pár týdny jsem říkal, že průměrnému zemědělci je to za současných okolností vlastně jedno. Na průměrný hektar nasype nikoliv 20.000,- Kč, ale 40.000,- Kč a až prodá úrodu, nebude mít 25.000,- Kč z hektaru, ale zhruba dvakrát tolik. Víceméně je na tom stejně, jen mu vzrostlo riziko, protože jede ve větších penězích a zároveň už zase skoro nemá kapitál, protože za posledních dvacet let se těžce dopracoval k tomu, aby alespoň část svých nákladů nemusel úvěrovat.

Já jsem si ale minule ještě neuvědomil, co to bude znamenat doopravdy.

U nás v republice je přibližně 6 milionů průměrných hektarů. Loni se na tyto hektary muselo vysypat během sezóny 120 miliard korun. Opět mě neberte přesně za slovo, protože průměrný hektar ani průměrná cena na hektar vlastně neexistují, jde mi spíš o představu. Poté, co se úroda prodá, tak to vygeneruje 150 miliard ze kterých se to zaplatí. Část z těchto nákladů pokryli sami zemědělci svým vlastním kapitálem. Tu větší půlku nákladů pokryly velké podniky typu ZZN, výrobci hnojiv a distributoři paliv, svým kapitálem, případně přímo banky. Nikdo z nich to samozřejmě nedělá zadarmo. Podnik ZZN jen dostane lepší úvěrové podmínky než malý zemědělec se svými sto hektary.

A teď, z ničeho nic, díky geopolitice, která byla v háji už loni, najednou naše republika potřebuje pro zemědělství dvakrát tolik peněz. Dalších 120 miliard korun, které loni nebyly zapotřebí. To jsou tak velké prachy, že už je to problém i pro Babiše. Je to problém dokonce i když všichni loni dobře vydělali. Loni stála každá miliarda 15 milionů korun na úrocích bankám. Ti největší hráči to dokonce měli možná ještě levnější. Dnes stojí miliarda na úrocích šedesát milionů a místo každé miliardy potřebujete dvě.

To víte, takhle centrální banka řeší inflaci. Takhle se dělají úvěry. Žádná komerční banka samozřejmě skoro žádné peníze na půjčení nemá. Půjčí si je od centrální banky, přihodí si procentíčko na úrocích a půjčí to zemědělcům. Malý zemědělec samozřejmě nedostane provozní úvěr na 6% úroku, protože tak blbá komerční banka není. Šestiprocentní úrok dostane Babiš nebo jiný velký hráč, protože on má čím ručit a zároveň v tom umí chodit, tak mu banka víc věří. Ale i ten Babiš potřebuje dvakrát tolik peněz, než loni.

Nebudu vás dlouho napínat, když to propočítáte, tak to prostě nevychází. Současné ceny komodit nepokryjí současné náklady se současným úvěrováním, protože tu prostě chybí 120 miliard kapitálu, který loni nebyl zapotřebí.

Podobně je to i v jiných oborech. Železo je dražší, dřevo je dražší, auta jsou dražší, všechno je dražší. Všem chybí kapitál a bankovní úvěry jsou tak drahé, že současně avizované zdražení nepostačí. To je totiž jediný způsob, jak ekonomicky přežít víme? Jediný levnější kapitál se dá vymačkat z lopat. Lopaty budou platit a platit.

Jenže ani lopaty těch volných peněz moc nemají. Takže se dostane jen na některé obory. Ti ostatní budou mít prostě smůlu. A protože jíst se musí, tak je asi předem dáno, kdo bude vítěz v obírání chudiny. Jenže ti ostatní hráči jsou většinou o dost větší než zemědělství. Oni se s tím nesmíří a tak v příštích měsících očekávám, že ti největší zastánci volného trhu budou volat po regulacích a opatřeních, aby se na ně dostalo. Až tohle skončí, tak z kapitalismu nic nezbude. A to, co zůstane, to se bude hodně podobat padesátým letům. Nevím, jak to naše vaše vláda okecá, ale vlastně mě těší, že to budou právě Modroptáci, kteří byli nejen u zrození režimu, ale budou i u jeho demontáže. A s nimi tam budou všichni ti líbodémo, kteří měli plnou hubu férovosti, rovnosti a volného trhu a budou muset dělat přesný opak.

Abych to ještě jednou shrnul…

Současné ceny všech surovin a vstupů vyrostly tak rychle, že prostě není k dispozici dostatek levného kapitálu. Jediný trochu levnější kapitál představují skrovné úspory lopat a chudiny. Ta bude brzy obrána dalším razantním nárůstem cen. Růst cen bude tak velký, že všem vyprázdní prasátka a ještě to nebude stačit. Tím pádem se nedostane na všechny kapitalisty a jejich obory. Myslel bych si, že jídlo si lidi koupí, ale zájezdy a nová auta asi moc ne. S tím se samozřejmě všechny ty korporace nebudou chtít smířit a budou volat po regulacích. To by nešlo, aby kapitalisticky zkrachovaly. A tak nás podle mě čeká smršť regulací, po kterých bude volný trh naprosto zapomenuté slovo.

Putin nemusí dělat vůbec nic. Stačí mu vést válku a počkat si.

169 thoughts on “Trocha kapitalistických deziluzí

  1. Co jsem dnes zažil doteď zajímavého.

    Po ránku jsem se stavil do Penny pro 3 rohlíky a salát. Nakupující se bavili převážně rusky. Dřív jsem měl zkušenost, že jen od 20 do 21 hodiny, před zavíračkou.
    Trvalo mi zaparkovat. Tam, kde parkuju normálně, už byly 4 bílé SUV, tuším, bo jsem se nedíval, Mercedes. Jen jsem si všiml značek – Tarnopil. To asi nebyli obyčejní ukrchlíci.
    Šel jsem do jisté instituce. Potkal jsem 2 nějaké mladé ženy. Vyřizovaly Ukáčkám papíry. Jako že tady pracují, jiní, že studují. Aby mohli vycestovat ze země. Šlo o brance?? Úřednice byla velmi překvapená, ale neodvážila se odporovat a pozvala je dál a jak jsem vyrozuměl, bumažku jim dala.
    Potkal jsem se s nějakým člověkem, co se v jisté instituci věnuje agronomii. Je ve svém oboru šajba a je i u informačních zahraničních zdrojů. Dali jsme řeč. Jsa instruován Vidlákem, po chvíli jsem zavedl řeč na potraviny. Že vstupy, osivo, nafta, z plynu dusíkatá hnojiva, sušárny, plynové pekárny, že mám tak trochu obavy. On mi potvrdil všechno, co tu vidlák psal. Načež mi sám řekl o tom, že zemědělci u nás prodávají Polákům budoucí úrodu a pak nám ji budou draho prodávat zpět. A že máme šílenou vládu, která nás táhne do války. A musíme navíc živit další lidi, což potravinově, ani energeticky, nedáme. Navíc, dejme tomu, že US plyn stojí 3x víc než ruský. Až budou mít monopol, vyšachováním konkurence, může to být klidně třeba 6x víc. Nadnárodní koncerny přesunou vyrobí do zemí a levnějšími energiemi, co zůstane, bude drahé. Když zemědělci nebudou mít na hnojiva, výnosy klesnou. Co se týče dusíku, pokud nebude aplikován, může to být až o 50% dolů. Vidí to ještě hůř, než se dnes tuší.
    No a Buča a ostatní provokace, působí. USA na UA začnou dodávat těžké zbraně a prý se mají zapojit i vojáci.
    Zelenský pak deklaruje, že kdo chce odejít z UA, ať odejde. Že ti zbylí budou viset, za zahraniční podpory, válku třeba 30 let. Možná jen kecá, ale Západ bude konflikt krmit. Bez ohledu na katastrofální stav lidských práv na UA od roku 2014.
    Názorová opozice je na západě potlačena, jako po roce 14 na UA. Lidi tam to vůbec nechápou.

    Nechci strašit, ale fakt to vidím na průser a to že dost hustý…

  2. Je to blázen, hoďte na něj sítě ….
    Telegram z Kyjeva:
    „Zelenskyj: Rusko buď bude vyjednávat o ukončení války, nebo navždy zmizí ze světové scény.
    Připomeňme, že ukrajinská strana se rozhodla odejít z jednání v Istanbulu, protože věří, že nyní může dosáhnout důležitých vítězství na frontě, která jí umožní jednat za vlastních podmínek.“

  3. Pro odlehčení (nebo pro ještě větší depresi) jedna podařená taškařice z produkce Jany Bobošíkové. Takhle si namazat „uvědomělou aktivistku“ Adélu Šípkovou (senátorku za Piráty) jenom tím, že ji nechá mluvit… Na druhou stranu mě vylozeně děsí, když vidím, kdo může sedět v Senátu ČR a spoluurčovat naši politiku – a asi to i vysvětluje, proč se Piráti dostali kam se dostali.
    https://www.youtube.com/watch?v=QpM2nHshF1k

    Doporučuji vydržet – konec o vypínání webů je zlatým hřebem (poté, co si ji Bobo načala v 9. minutě slovy o „morální integritě“.) přistupte k tomu jako k satiristické audioknize. Čtvrtníček by to nenapsal lépe 😉

    Kdyby byla Bobo jen o chloupek zlomyslnější, tak Šípkové tlachání o „válce/neválce“ a legitimitě neústavního chování vlády v době krize za hranicemi shrne do jedné věty. A kdyby chtěla být obzvlášť sarkastická, vytáhla by nakonec (bez ohledu na její vlastní názor) výroky pirátských představitelů adresované Babišově vládě v době covidové krize… Úplně nejvtipnější mi pak přijde, že Šípková od Bobošíkové téměř jistě odcházela s vědomím, „jak dobře to nakonec zvládla“…

    Ale ono stačí už jenom úvodní kličkování ohledně zaměstnávání uprchlých Ukrajinců…

    1. Šípovou 🙂
      Mgr. Adéla Šípová (roz. Důbravová)

      Mimo jiné spoluvlastní rodinnou firmu REDRA s.r.o. (do prosince 2021 se zabývala prováděním veřejných dražeb dobrovolných)

      1. Děkuji za opravu a za doplnění 😉

        Skutečnost, že je advokátkou, totiž činí celou taškařici ještě humornější…

        1. Tak taškařice to je fakt dobrá – zlatý hřebíček je výrok, že Čaputová je prezidentkou všech (myšleno Slováků) … možná chybělo jen „oblíbenou prezidentkou všech“
          Ale jinak – všimněte si, že ta ženská mluvila cca 20 minut a neřekla nic, žádný svůj konkrétní názor a konkrétní stanovisko. jenom naučené prázdné fráze a floskule.

  4. Martin V. odkázal na článek na Novinkách: https://web.litterate.cz/2817-2/#comment-9014

    Přemohl jsem se a přečetl ten článek celý, až do konce. Pekarová s Adamovou v něm pomlouvají Maďarsko, to stojí za čtení a domyšlení, co vlastně Pekarová s Adamovou a Černochovou říkají:

    „V4 přežije i Orbána, ale je v našem zájmu neignorovat, co se děje a jakým způsobem je Maďarsko napojeno na Rusko. Měli bychom teď počkat, až budeme mít zase skutečně společný zájem. Teď vidím, že je to spíš V3+1 než V4, protože jedna z těch zemí, jak říkala ministryně obrany Černochová, dává přednost levnému ruskému plynu před ukrajinskou krví. S tím se hodně ztotožňuji, říkám, že bychom to neměli přehlížet a že tento přístup mi je až odporný.“

    Rozumím tomu správně? Podle Černochové je lepší, když teče ukrajinská krev, než kdyby tekl levný ruský plyn?

    1. No bóže.
      Čachtická paní také ráda krev a jak je slavná.
      Každopádně se nesmazatelně vepsala do dějin.
      😀

    2. Čeština je krásná, ale záludná.
      Kdyby člověk neměl předporozumění názorů pí Černochové, mohl by si z formulace dovodit, jak chválí tu V1.

      Osobně mohu prohlásit, že bych byl daleko raději, kdyby tekl levný plyn, než když teče ukrajinská krev.

      Mimochodem, kdo podporuje zlotřilého Putina víc? Ten, kdo mu za plyn platí málo, nebo ten, kdo mu za plyn platí několikanásobně víc?

      1. Není-li jasné, chválí-li V1 nebo V3, tak se to zprůměruje a nyní je zcela zřejmé, že předmětem jejího obdivu je ve skutečnosti V2 (pochopitelně s příslušnou výslovností).

    3. Co k tomu říct. U politiků se vyskytují často psychopati. Na první pohled nevyčnívají, ale jsou asociální, dovedou se vlichotit, získat důvěru a dobře za zády druhých ranařit. Ve stranické hierarchii proto rychle stoupají vzhůru. Zvláště v moderní době, kdy v politice není dáván důraz na přehled, vzdělanost, morálku a čest. Nověji se jim říká deprivanti.

      Jestli to sedí, rozhodniž se každý sám.

  5. Mimochodem – každá další flobertka dodaná na Ukrajinu je zárukou, že Ukrajinec neoseje a pokud ano, tak nesklidí.
    Ani obilí, ani kukuřici.
    Takže je čeká hladomor. Nebo jsou snad USA a EU připraveny živit cca 30 milionů lidí na území bez zdrojů a infrastruktury?

    Zničit Rusko ekonomicky je zhola nemožné a vojensky takřka nemožné.
    Rusové se v nejhorším případě OPĚT přesunou za Ural a pojedou dál. Skromně, ale NA SVÉM.
    Sibiř rozbombardovat nelze, protože je příliš velká. A pokud to někdo přesto zkusí, spáchá tím ekologickou genocidu pro celou zbývající planetu. Permafrost totiž obsahuje tolik metanu, že jeho uvolnění spolehlivě zničí život na celé planetě. Ani nemusí použít jaderné zbraně; stačí způsobit dostatek lesních požárů a tající permafrost už se postará sám.

    Hrana nám, vážení, zvoní i bez jaderných zbraní.

  6. AK:

    ▪️ Zdroj požiaru na krížniku Moskva sa podarilo lokalizovať. Žiadne otvorené ohne. Výbuchy munície boli zastavené.
    ▪️ Krížnik „Moskva“ sa naďalej vznáša. Hlavná raketová výzbroj je nepoškodená.
    ▪️ Posádka bola evakuovaná na lode Čiernomorskej flotily v oblasti.
    ▪️ Pripravujú sa opatrenia na odtiahnutie krížnika do prístavu.
    ▪️ Príčiny požiaru sa zisťujú.
    https://www.aktualnikonflikty.cz/viewtopic.php?f=14&t=5&start=11560#p258225

  7. Hmm, koment JP tvrdí, že druhá verze sejmutí křižníku Moskva je účast letadel NATO.
    Pokud se to potvrdí, je to parádní průser.

    Každopádně se Kyjev asi nevyhne příletu dalších ruských raket.

        1. Český dvojí zápor je něco tak veselého, že se tím s mojí labutí bavíme (s nadsázkou) dnes a denně.
          Cizinec z toho musí být paf a teprve až začne tuto nelogičnost vnímat, uvědomí si, v jaké zemi se to vlastně ocitl.
          🙂

    1. Ja by som skor sa priklanal k moznosti, ze vsetci vedia prd o tom co sa stalo Moskve.

      Predpokladam, ze vdaka castym strelbam Kalobrami sa tam pravidelne manipulovalo so vcelickami a ludia robia chyby.
      Mozno chyba na Kalibre. Mozno na odpalovaku, mozno povolila retaz… tazko sudit.
      Vsetky bezpecnostne predpisy su pisane krvou. V istej nemenovanej fabrike maju kazde dva yzdne materialy na podpis, ze si sa oboznamil so skutocnostou, ze nejaky John sa v nejakej diere uprostred USA naklonil nad pasovy dopravnika ze vdaka neisteniu sa na ten dopravnik spadol a zlomil si palec.
      A napriek tomu, ze safety first sa stavaju aj smrtaky. Tu chlap opravoval klapu. Mrkol do vnutra a na veline v tom case nemali lepsi napad ako vyskusat ci ozaj enm funguje. Fungovala. Chlapa prerezalo na polovic.
      Vsetci vedeli, ze sa to ma robit predpisovo, vsetci to podpisali a aj tak sa v ramci … sme v strese, sa ponahlame … na to sralo.

      Ze si UA bude chciet prihriat polievocku o tom ziadna. Je to logish.

      Kedze lod bude Rusku chybat, bduu sa musiet upravit plany.

      Len stale mi to pripada, ze rusi su ako v scene:
      https://www.youtube.com/watch?v=iDVuQi4gdtk

      Inak si to ich skrabanie na prdeli neviem vysvetlit. Vsetci ocakavaju razantny krok vpred. Uz aj nemci predpovedaju, ze to pride. A furt nic. Furt sa solichaju v Mariupole a Cecenci sa hraju v Rubeznom.

      1. Re: Zvedavec

        Ivan vychází z toho, že lokalita, kterou brání Azov, obsahuje něco, co by mu válku nějak ulehčilo.
        Jinak si nemyslím, že by pro Ivana byl problém ty díry do podzemí jednoduše zacpat. Eventuálně nechat volný jeden průlez a u něj hlídat.
        Neofiko zprávy hovoří o důstojnících NATO, tajných laboratořích, blablabla…
        … možná se nedozvíme nikdy nic…

        1. Podla mna rus caka kym jazda pride dostatocne blizko aby sa napichla na kopije.

          Aj JP by uz utekal a bombardoval mosty a Kyjev. A Rus caka. NA co_ aktualne nik netusi.

          A aby sa vojaci nenudili, tak zacistuju Mariupol a Rubezne.

          Snaha Ukrajincov zatiahnut do vojny BY je tiez zaujimava. A tiez zdrzanlivost Lukyho.

          Plyn ide, ropa ide, uhlie ide, zelezna ruda tiez.

          Caka sa, kym Nemci odmietnu zaplatit? SK zaplatila za aprilovy plyn 31.3., aby sa vyhla nutnosti plait v rubloch za april. A prve aprilove platby v rubloch maju byt +- okolo 15.4.
          Caka sa co urobia Nemci?
          Caka sa kym EU pride na to, ze si s nimi USA vytiera anal?

          A je neuveritelne, ze ozaj nik netusi kedy a kde a ako sa to spusti.

    2. Telegram od Podoljaka:
      „Komentář ke křižníku Moskva
      Soudě podle toho, že posádka lodi byla evakuována – situace na lodi je špatná (zejména vzhledem k bouřlivému počasí). Podle některých zpráv se již potopila (zatím nepotvrzeno).
      Kyjev tvrdí, že Moskva byla zasažena raketometem Neptun. Ukrajinské kanály, nekontrolované Zelenským a jeho kohortami, které již dříve prokázaly svou informovanost, však vyprávějí jinou verzi událostí.
      Že požár na křižníku zpozorovala letadla NATO a po předání této informace Kyjevu se objevila verze o úderu protilodními raketami.“

  8. Bych řekl, že už to začalo – 13. 03. 2022.
    Podle překladu prohlášení Minoborony RU (překlad na AK bylo za uplynulých 24 hodin bombardováno 548 oblastí kumulované živé síly.
    To jsou – přeloženo do civilní češtiny – dělostřelecké přepady jednotek, které se pokoušení přeskupit z palpostů nebo na palposty (palpost je palebné postavení), případně jednotek, které mají zajišťovat týlové služby (žrádlo, PHM, munice, doktoři).

  9. Byl učiněn další krok k jaderné válce:

    https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/zasah-krizniku-moskva-je-trefou-do-cerneho-rusy-ponizil-a-oslabil-40393903

    Výživná je diskuze pod článkem. Zfanatizovanému davu nedochází, že jaderná velmoc před svou porážkou použije jaderné zbraně.
    Tipuji, že teď nebo nějaké podobné akci dojde na likvidaci center rozhodování, ať už jsou kdekoliv – i mimo UK. Ono to je stejně už jedno, protože kromě živé síly, je zapojeno celé NATO.

  10. Bojovať za Slovensko? Väčšinou nie

    Prieskum tiež odhalil, že ak by na Slovensku vypukla vojna, bojovať za vlastnú krajinu by bolo ochotných len 27,5 percenta opýtaných. Viac ako 37 percent opýtaných (37,1 percenta) by za Slovensko bojovať vôbec nešlo, nerozhodnutých je 35,4 percenta Slovákov. Bojovať za Slovensko by išli častejšie muži (33,5 percenta), než ženy (21,7 percenta). Viac ochotní bojovať za Slovensko sú podľa prieskumu muži nad 60 rokov, než muži nad 40 rokov.

    „Ochota bojovať za Slovensko súvisí s dôverou v inštitúcie, ako sú vláda, parlament či prezidentka, ale tiež s dôverou k médiám či zamestnávateľom. Za Slovensko by boli tiež ochotnejší bojovať respondenti, ktorí si myslia, že Slovensko by geopoliticky malo stáť na strane Západu,“ uvádza sa v prieskume. Respondenti, ktorí si myslia, že Slovensko by malo stáť na strane Ruska, sú ochotní za svoju vlasť bojovať menej.

    Zdroj:dennikstandard.sk

  11. Ale tak včera už to Markéta Protektorátová-Bundestágová objasnila: „Nemůžeme si dovolit žít nad poměry, tak jako se žilo dosud.“
    Prostě lopaty mají třít bídu a svůj čas mají vyplnit výhradně starostí o to, aby jejich děti nechcíply hladem. Nějaká auta, domácí zelenina, včely, králíci nebo dokonce prase je jasný žití nad poměry a je vinou toho zkurveného Babiše, že nastavil takové podmínky, aby lopaty na takový nemístný blahobyt svou prací dosáhly. To je třeba rychle napravit. Nemluvě už o tom, jak je škodlivé, když má lopata čas vyhledávat informace neschválené na ČT09 a ještě je šířit na těch internetech. Takže prvním krokem bude zaražení zvyšování mezd lopatám, protože je „nezdravé“.
    https://www.novinky.cz/domaci/clanek/pekarova-nemuzeme-uz-zit-nad-pomery-a-nezdrave-zvysovat-platy-40393766

    Ještě z jiného článku jiného režimního veleducha: Babišova drahota byla fuj, ale tahle fialová je fajn, protože „to jen ceny dohnaly nepřiměřené zvyšování platů v minulých letech“.

    1. Já nevím. Možná mám sluchové halucinace, protože jsem přece jenom už trochu postarší. – Ale když to takhle píšete, jako bych z dálky zaslechl skřípot pantů oken ve vyšších patrech úřadu vlády…

      1. Jestli tím jako naznačujete, že se na úřadu vlády pohybují Slavata a Martinic, tak to bych ještě pořád tak horké neviděl. Až budou na nějakém utajeném letišti v dvacetičtyřhodinové pohotovosti nachystána nějaká soukromá letadla, pak už bych to viděl reálněji.

        1. …a tu teprve jeden každý soudil, že dolů z oken metáni budou. Ano i oni, když tomu porozuměli, že se s nimi nežertuje, … teď však teprve počali prositi, aby hrdlům jich uškozeno nebylo, ruce spínajíce a Boha prosíce, nohami o zemi zapírali a za milost žádali…

    2. A tady další moudrá hlava ☺
      Marian Jurečka má plán: Lidi v důchodovém věku musíme více zapojit do práce
      Lidé, kteří na to mají mentálně a fyzicky, by měli pracovat i v důchodovém věku a stát by je k tomu měl motivovat. Stát díky tomu vybere více peněz na daních a důchodový systém bude udržitelnější. Jde o plán ministra Mariana Jurečky, který momentálně připravuje důchodovou reformu.

      1. Myslím, že vás všechny trumfnu citátem M. Vašáryové z rozhovoru s Danielou Drtinovou na DVTV.

        „Když chcete udělat lidi šťastnými, nesmíte jim slibovat větší bohatství, ale musíte zmenšit jejich horizont tužeb.“

        Tohle by si vláda Petra Fialy měla dát jako motto. Je to vlastně taková parafráze slavného komunistického „Svoboda je poznaná nutnost“.

        1. Jen upřesňuji: … slavného, komunisty prosazovaného hesla „Svoboda je poznaná nutnost“.

          Oni to nevymysleli, jen převzali.

          1. Vymyslel to Spinoza, a Vaše interpetace smyslu tohoto výroku je zcela mimo mísu. Spinoza tím myslel svobodu ducha, ne těla.

            S tímto výrokem mají největší problémy povahy, které dosud nevyrostly ze stádia pubertálního odporu vůči autoritě, a naskakuje jim vyrážka při pouhém pomyšlení, že jednotlivec má vůči celku skutečně nějaké nutné povinnosti, a pokud je odmítá respektovat, nejen že není svobodný, ale nakonec ani živý.

            Toto řečeno, Vašáryová je kr..a.

            1. Já vím, že to vymyslel Spinoza, ago, a dokonce i tuším, jak to asi myslel, o tom mne nemusíte poučovat. Ani svým zúženým výkladem toho výroku.

              Ale měl jsem to formulovat lépe, to uznávám.

              Akorát, že Spinoza měl smůlu a jeho výrok převzal a v našich končinách proslavil Karel Marx a hlavně jeho praktikanti. A ti mu dali trochu jiný význam, vytyčili totiž právě ty „horizonty tužeb“ jako poznanou nutnost.

              1. Ještě na doplnění, abychom se vyhli dalšímu nedorozumění – není to moje interpetace, ale interpretace těch Marxových učedníků.

    1. Copak o to, poslednímu Joudovi je jasné všelicos, a už dávno. Teď ještě aby to docvaklo i prvnímu Joudovi (navrhuji užívat místo nevhodného „premiér“).

      1. Jak uz tu padlo, jeho ukol neni docvakavani a samostatne mysleni. Jeho ukol je vykonani pokynu. Jak pravil klasik… „Vase prani je mi spolupraci.“

      2. ale vždyť Jouda to přece ví a že patří do té sqadry už dávno fšichni/nebo většina /ví. Akorát mi není jasné co od toho očekává. Nic netrvá věčně a víme jak své /pomocníky/ „odměňují“. On si vážně myslí, že bude výjimk?a_ nj filozof.

  12. Včera ukrajinská novinářka Svjetlana Wytowskaja očima lízala kulky odborníkovi na dezinfo Vrábelovi. I věty ho nechala dokončit. ONA: Jak se vyhnout dezinfo? ON: Sledovat mainstreamová média, jako ta, kde jsme teď (rozuměj ČT24).
    I zrodil se vtip roku.

    1. Co je mi nápadné?
      Běloruská literátka, aktivistka, nobelistka, osvícená dáma, Světlana Alexijevičová zarytě mlčí.
      Vrtá mi to v hlavě !!!
      Teoreticky by měla hlasitě křičet, protože je opravdu zavilá pacifistka a Putina sakra nemá rada a přesto…
      ( Anebo jsem jenom zatím nenarazila na její vyjádření k věci. )
      🤔

  13. Telegram z Kyjeva:
    „Náš zdroj uvádí, že Západ nyní realizuje strategii, jejímž cílem je rozbít Rusko prostřednictvím ukrajinské krize.
    Bílý dům a Londýn jdou opravdu na dračku. Jsou připraveni dát Ukrajině další zbraně a téměř všechny své PMC, které byly staženy odevšad. Rozuměj, proč teď bojovat s Ruskem v dalších „vojenských kampaních“, když ho teď mohou rozbít s pomocí Ukrajiny. Zbytek území a sporných oblastí vlivu se stejně dostane pod jejich kontrolu.
    Pro prezidentský úřad je to tedy dobré znamení (zbraní bude dost, ale ne pro celou zemi, protože skutečný mlýnek na maso začne intenzivněji a ničivěji).“

    1. Tahle taktika prý porazila Hitlera. Neomezený přísun všeho Ukrajině grátis.
      A daňového poplatníka se americká administrativa zeptala?

      1. Stará taktika pro minulé války. A stejně – v IIWW rozhodla převaha živé síly a hlavně motivace. Ne, že by dodávky materiálu nebyly důležité, ale na straně spojeného západu nebyla motivace, u Rusů ano.
        Znovu opakuji – RF nemůže prohrát, pokud bude přetlačeno do kouta, použije na svou obranu jaderné zbraně. Ostatně – říkají to dostatečně srozumitelně a hlasitě.

        1. Nejsem odbornik, nicmene bych poznamenal, ze i ziva sila by jim byla k prdu, kdyby nebyli schopni „na kolene a za par fufniku“ sbouchat okamzite dveste tanku za tech dveste, co zustalo v krajine jako nepouzitelne kusy srotu. Protistrana tuhle schopnost nemela a dojela (mimojine i) na to.

          1. Samozřejmě, odpovídal jsem na otázku zahraniční pomoci. Byla hodně důležitá, ale nikoliv rozhodující.
            Rozhodla motivace a surovinová základna Ruska. Byla vůle nepřítele porazit – takže se např. nezaměřili na byznys nebo dokonalost zbraní, v důsledku čehož byli např. schopni chrlit T-34 v počtu větším, než je technicky promakanější Tigry stačily ničit. Samopaly dtto .. atd.

            1. Právě proto jsou ty dodávky zbraní pro vývoj důležité. Západ tady Ukrajině v podstatě nahrazuje tu schopnost „sbouchat tisíce T-34 na kolenou“, kterou by sama Ukrajina neměla.
              Odhodlání lidí Ukrajina zjevně má (a může se opřít právě o tu schopnost „mít stále s čím bojovat“).
              Z hlediska POČTU těch lidí je sice situace příznivější pro Rusko, ale nikoliv tak dramaticky, jak máme ve zvyku uvažovat (bez ohledu na skutečnost, že Rusko nemůže nechat zbytek své země bez obrany a zároveň musí balancovat mezi totální válečnou a s ohledem na vlastní populaci „normální“ ekonomikou, fungováním.)

              Jednoduše, čím déle se budou Ukrajinci bránit a umírat, tím větší tu šanci „porazit Putina“ západ vidí. To, co západ dělá, není snaha pomoci Ukrajině uchránit životy Ukrajinců, ale krví Ukrajinců porazit Putina.

              1. „Odhodlání lidí Ukrajina zjevně má“ Ne, to fakt nemá a je to jeden z propagandistických omylů západu. Odhodlání obyčejných lidí vypadá fakt jinak. Jediné, co mají, je fanatismus vedení a části bojových jednotek.

                1. A hlavně nevíme, kolik je těch nadšených bojovníků. I u nich lidé říkají ve veřejném prostoru jiné věci, než doma.
                  Už jsem to tady jednou napsala. Pár jich znám, shodou okolností všichni ze západní Ukrajiny. Teoreticky tedy Banderovci a rusobijci.
                  Ani jeden z nich nehodlá bojovat, Zelenského považují za cvoka a službě v armádě se zdaŕile vyhýbají.
                  Zajímá je aby měli co do hrnce a politika vůbec.

              2. „odhodlání lidí“ dalo jasně najevo těch asi 14 mega Ukrů, kteří „své vlasti“ dali vale do 24. 2. 2022, i dalších asi 5 mega, kteří jí pokynuli od 24. 2. 2022.

                1. a také to tdx: vnímejte to tak, že si
                  a) dělám určitou rezervu, pro přání co by mohlo být otcem myšlenky. Abych mu nepodléhal sám
                  b) myslím, že pro samotný výsledek jsou mlčící lidé, co se konfliktu snaží vyhnout, v zásadě irelevantní, pokud je jejich osud určen jednáním té vysoce motivované menšiny.

        2. Tak tady bych nesouhlasila. Jádro nepoužije nikdo, slouží jen k zastrašeni. Každému je jasné, že kdyby to použil, tak ho zbytek Zeměkoule smázne.
          Jenom dva státy by mohly nebezpečné , protože tam žijí náboženští fanatici. Kdyby se tam k čevenému čudlíku dostali bigoti, tak by klidně mohli zvolit přímou cestu do Ráje , před porobou.
          Jedním z těch států je nestabilní Pákistán a pak ještě jeden. ( Který ale ofiko vlastně ani jádro nemá. Ha ha ha. )

      2. No, grátis… Část asi ano, ale… Pokud jsem dobře zachytil, Američané si na věc aktivovali zákon o půjčce a pronájmu, tedy to nakonec Američanům zaplatí Ukrajinci (potažmo ostatní donátoři Ukrajině). V tuto chvíli však zákon stimuluje výrobu v USA (např. linka na Stingery se nově rozjede, už byla totiž uzavřená, výroba Javelinů 6000 ks/rok bude rozšířena).

  14. Na golfovém hřišti
    míč za míčkem sviští:
    Jaký máte příjem roční?
    Ani nevím, já jsem oční!
    A máte i příjem bokem?
    Tak to ano, každým rokem!
    A co u vás, jak se daří?
    V Alkronu mi humry vaří
    exekuce šlapou skvěle
    v tomhle ranku kráčím v čele;
    barák koupím za babku
    píchnu vlajku na mapku.

    1. Re: Ládik!!!
      Obvyklý „standard“ s neobvyklým tématem. Někdy mám pocit, že by to chtělo „pozametat“ bývalé kydy a sestavit
      ČESKÝ SLABIKÁŘ!!!
      Přirozeně se třemi výkřičníky!!!
      A nacpat do do prvních tříd na ZŠ.
      Určitě to je daleko výživnější mnohem poučnější četba, než věty typu „Ema má maso“a „Táto, ta pila je tupá“.

      1. Nesuďte nerozvážně, říkává pan kardinál Ryšelijé, a já to teď říkám taky. Eminu zmínku o mase bolševik do slabikáře nepropašoval náhodou. Nade vší, a snad i nade bleší pochybnost byla ve slabikáři proto, aby si tehdejší děti uvědomily, jak se teď (=tehdy) mají dobře a že mít na míse maso vůbec není samozřejmost.

        Z (to není .aká.ané písmeno, nýbrž ležaté „N“) přesně téhož důvodu bych zmínku o mase ve Slabikáři!!! ponechal i nyní.

        I zmínku o tuposti bych ve Slabikáři!!! ponechal, jen podmět té věty bych nahradil jiným, aktuálnějším.

        1. Pozor, on to nebyl bolševik, bolševik ji tam jen zachoval. Už v prvorepublikovém slabikáři z roku 1932 nacházíme, cituji: „Masa máme mísu. Ó, my máme masa. Ó, my se máme.“

          Budu to muset někdy naskenovat.

          1. Vidíte to. – A my jsme dneska měli vajíčka, kroupy a špenát (tradice, Zelený čtvrtek. Nebo Zelenský čtvrtek? Už mně z toho šibe).
            Naštěstí ovšem – opět v souladu s tradicí – na mě čeká za pár dní mísa uzeného s okurky a křenem, k tomu vajíčka a chleba. K této tradici, zděděné od předků a pečlivě udržované, já citlivě přidávám novinku: portské víno. Tradice tak zůstává stále živá a přitom dobře odpovídá dnešku.

            Ten prvorepublikový slabikář naskenujte! Uděláme s toho článek – co Vy na to?

      2. Volá mi klient, dýchá jak kůň… tak se ho ptám: kam běžíte? A on: jsem na golfu. Já: na které jamce? on: na osmé. Já: tak hodně štěstí! …. úplně zapomněl, proč mi volal, jak byl zaneprázdněn. To byla ta inspirace.

      3. Ona ta Ema s masem i táta s pilou třeba taky záhy ze slabikářů zmizí. Vezměme to popořadě:
        1) Maso. Maso je jednak produktem nemístného žití nad poměry, na které včera upozornila Markéta Protektorátová-Bundestágová, řečená Tlamatá. A dvak je vysloveně škodlivé kvůli svým uhlíkovým stopám.
        2) Táta. Táta je součástí tzv. „rodiny“, což je stereotypní umělý konstrukt, kterým není možné děti zatěžovat. Dost na tom, že ještě skoro celá polovina dětí je nucená v tomto umělém konstruktu vyrůstat. A dále je výrazem bílého supermacismu skutečnost, že se informace o tupé pile (s meziřádkovou žádostí o nápravu) sděluje tátovi, tedy muži.
        Takže správné věty jsou např.:
        Ema má soju
        Rodič jedna má leták
        Rodič dva chválí Grétu
        V neděli bude oběd
        Zima je jen pocit
        Soused taky bourá komín

        1. Chybí vám tam progresivistický závěrečný výklad, jak to celé má malé dítě chápat: „Ó, my se máme!“

          1. …s Martinem je to marný. Toho už nepředěláte, takovejch tady už bylo, kde jim je konec!
            (Nápověda: ve spamovém koši) – teď jsem si uvědomil, jak neobratně jsem to napsal. Vás se spamový koš samozřejmě netýká, tak to nebylo míněno.

    1. Turci přišli na to samé.

      A ještě přes tím několik nezávislých studií z USA. Podle satelitních snímků, které neodpovídají datu. Jedná se o déšť, prostě mělo pršet a nepršelo a i podle programu, který zhodnocuje směr a délku stínů, vzhledem k času a místu, se to událo několik dní po odchodu Rusů.

      Starosta po stažení armády natočil oslavné video, o mrtvolách ani muk. Pak tam jela začišťovací jednotka nácků. Existuje video s dotazem, kde se maník ptá, jaké lidi má střílet.

      Pak jsem viděl video, kdy mrtvoly aranžovali podle vozovky. Tahali je do silnice lanem, na háku auta. Takže stačilo se projet po silnici, nebylo třeba ani vystupovat z auta. Takový US Mc Donald. Nehledě na to, že jedna mrtvola na videu pohnula rukou a druhá, ve zpětném zrcátku, se posadila.

      Někteří mrtví měli bílé pásky na rukávu. Znamenalo to, že jsou civilisté. A ležely u nich balíčky potravinové pomoci, které tam distribuovali Rusové! Což byli identifikovatelné i při mizerném rozlišení nahrávky. Vysvětlení je , že ruská armáda nechala balíčky před radnicí a odjela. Domorodci, jak byli zvyklí, si šli pro balíčky, které byly naskládané před radnicí. Na zpáteční cestě je zmasakroval, dle nich začistil, Azov nebo kdo tam byl, jako zrádce. Brali od nepřítele.

      Je taky zajímavé, že záběry jsou vždy v mizerném rozlišení, odpovídající době před 10 lety, když téměř každé děcko, starší 14 let, má dnes na mobilu 4k.

      A nakonec.
      NEBYLI TAM, OKAMŽITĚ, POVOLÁNI NEZÁVISLÍ ZAHRANIČNÍ VYŠETŘOVATELÉ.
      Jen nějací ptentati z EU, ale to až po několika dnech.

      Qui bono? Armáda, která vítězí, zásadně dělá takové věci, aby proti sobě popudila mezinárodní společenství. Je to mnohokrát dokázáno.
      I v té Sýrii, vždy, když syrská armáda nad islamisty vítězila, použila chemické zbraně. Aby dala USA záminku k bombardování. A když USA oznámily červenou čáru, použila je do několika dní na just. Vždy asistovaly Bílé přilby. Mnohdy i se stejným komparsem. Byly založeny britskou tajnou službou. V Jugoslávii v Kosovu byla pro USA záminka Račak. Poté se USA postavily otevřeně na jednu stranu a začaly bombardovat.
      Takže?! 🙂

      —————-
      Viděl jsem taky videa od kyjevské strany, třeba když jsou nakládaní mrtví lidé v pytlích. Oficiální kameramani právě netočí a najednou mrtvola obživne a zakouří si.
      Na dalším videu něco jako prostorné nádvoří nebo náměstí. Asi padesát mrtvol, všechny v černých plastikových pytlích a pravidelně naskládané v řadách a od sebe v asi 3 metrových, rozestupech.
      Jenže fouká vítr a mrtvole v popředí odfoukává lem lehkého plastikového pytle z hlavy. Mrtvola obživne a snaží se natáhnout okraj pytle přes hlavu. Přibíhá zprava žena a pomáhá mrtvole s okrajem pytle.

      1. A ještě je tu jedna zákonitost!

        Událost typu Račak nebo Buča, se VŽDY dějí pouze té straně, které fandí USA a se kterou spolupracuje MI5.

  15. Mě jen zajímá, jestli je Fiala a jeho vláda tak hloupá, že je neschopná řešit problém nebo tak hloupá, že problém ani nechápe.

    1. Ani jedno z uvedeného. Pětikolka tady není od přemýšlení a starání se o občany, ale od realizování příkazů USA nebo Bruselu, kterému něco přikáže zařídit USA.
      Ostatně madam Pekarová to ve své blbosti a nadšení konat pro svého pánička řekla veřejně.

          1. Myšlenka není něco, co myslíme (nepředpokládá myšlení).
            Myšlenka je něco, co nás napadá (zde je čeština velmi výstižná).

    2. Spíše tak servilní, že o problému vůbec nepřemýšlí, potlačí to a vůbec ho nevidí.

      Mimochodem, jako první jsme poslali těžké zbraně. Zasahováním so konfliktu jsme porušili helsinské dohody. Právě ČR byla průzkumník a teď posílají všichni.

      Kdo si myslí, že na to Černochová přišla sama? Nebo kdokoliv z vlády? Prostě jim ze zámoří poručili. A jistě dostali malou domů…

      A prý tady budeme mít UKáček milion. Vláda jim bude stavět byty a už teď mají všemožné výhody a vyšší životní minimum, než domorodci. Takže další zadlužení. Zdravotní a sociální systém, to nevydrží. Co to znamená, netřeba objasňovat
      Co to udělá s krajinou, další masová výstavba a se zemědělskou půdou, takový příliv, radši nedomýšlet. A budeme ještě závislejší na dovozu potravin té zahraničí a dovozu fosilních paliv. Čím se zvýší záporná bilance státu. Tady i více ekonomicky zranitelnější. I nesmělé úvahy nad soběstačností, jsou v háji.

      Někteří komentátoři mluví o ukrajinizaci ČR.
      To znamená úplatky všude, včetně prospěchu ve škole. Na UA jsou na VŠ pevné finanční taxy za zkoušky. Už jen tohle nastartuje stagnaci jak sfiňa! Ale znamená to i budoucí pochodňové průvody a v komunitě etablování polovojenských formací, které se budou financovat i raketeeringem, jako na UA, takže na daních bude mít stát zase méně peněz. A trestání zrádců. Na což doplatí další segment voličů 5 koalice, hlavně z živnostníků a menších podnikatelů. O ostatních nemluvě. Český živel do této chvíle, ve vlastní zemi, nebojoval o existenci. Bude tedy v těžké defenzivě, až organizovaní ukrchlíci budou obsazovat, na jeho úkor, jedno teritorium za druhým. Za plné podpory české vlády, což je nejděsivější.

      Ukrajinu pak čeká nejspíš balkanizace…

      Samozřejmě, že tato vláda nevyřeší nic.
      Jen jeden příklad. Nechává vykupovat obchodníky ze zahraničí budoucí zemědělskou produkci. Pod zdůvodněním, že jakákoliv regulace by odporovala volnému trhu. Ale tuto regulaci jiné státy EU, bez problémů zavedly!
      Vláda nic neřeší, nevládne, o občany se, slovy Pekariové, nestará. Jen o svoje platy a ostatní prebendy.
      Nechává vše plynout samospádem, což je skutečně děsivé.

      Tahle fialová vláda, je ještě větší katastrofa, než se zdálo!

  16. Z národního výboru srší napětí
    kolona Enyjaků jede vzápětí.
    Jedou tiše, bez emisí
    ze dveří jim krajky visí
    do Koliby na ražničí
    uteč Míco, čičí, čičí!
    Auta stojí, dveře vrzly.
    Úsměvy všem nějak zmrzly,
    nejednomu cévka prdla.
    Tam, kde žrali z plna hrdla
    tam je dneska zástavarna
    a kde byla včera varna
    tam se vaří perník,
    majitel je Černík.

  17. Synku, chtěl bys dotaci?
    Kapík se nám potácí.
    Dotaci chce dneska každý
    na léčení i na vraždy
    na kolečko polámané;
    prachy chtějí narkomané,
    pěvci, herci v dívadle.
    Z vany břicho propadlé
    z passatu je koloběžka
    přepadla nás doba těžká.
    Kdopak za to může?
    Z moře do kaluže.

  18. Hlad a bída patřily vždycky k obrazu kapitalismu. Volný trh byl jen pro majitele kapitalistického řádu.

  19. Svodka JP

    Střelba na teritorium RF – Brjaňsk, Kursk, Bělgorod – střelba z UA
    Donbas – RA ukončila přeskupení, je připravena plnit další bojové úkoly.
    Stěpnogorsk a Vasiljevka – dobrovolný odchod VSU
    Kurachovo, Avdějevka, Gorlovka – jedno z možných míst počátku útoku, RA místo na nástup dobře připravila.
    M-pol – Kyjev tvrdí, že celý baťák neskončil v zajetí, nýbrž se probil do Azovstalu k pluku Azov.

  20. A ještě jedna OT pro pitomce:
    https://www.podtatransky-kurier.sk/spra … dnu-europu
    VOJENSKÁ SITUÁCIA NA UKRAJINE – KOMPLEXNÁ ANALÝZA
    VOJENSKÁ SITUÁCIA NA UKRAJINE – KOMPLEXNÁ ANALÝZA PLUKOVNÍKA GEN. ŠTÁBU FRANCÚZSKEJ ARMÁDY, člena strategickej rozviedky so zameraním na východnú Európu

    Helou, pitomečci, máte to tam od r 23. 02. 2014, což je den zrušení zákona Kivalov – Kolesničenko z r. 2012, který stanovil ruštinu jako druhý úřední jazyk Ukraruiny. A od té doby se začalo s vybíjením škodné – totiž drzých Ivanů.
    A fčilek tu můžete pomílat ta svoje lejna.

        1. Předpokládám, že jste text odkazu zkopíroval jako text, nikoliv jako URL odkaz, který je k němu připojen, odněkud, kde byl zobrazený vizuálně zkrácený.

  21. OT pro berrnarda

    Vážený, já si ani náhodou nemíním s vámi hrát na vaše sousedsko-hospodské příklady. Prostě na ně kálím, abych byl taky jednou slušný, ba až spisovný.
    Takže pokud chcete mocí mermo diskutovat, vyvraťe, prosím, má tvrzení, která jsem napsal.
    Tedy:
    1/ ústavní puč v Kyjevě v r. 14,
    2/ vznik privátních paramilitárních jednotek vyzbrojených zprvu holemi, poté ručními zbraněmi a nakonec raketomety typu Grad,
    3/ záměrná likvidace rusky mluvící opozice, protestující proti porušování ústavy, a to nejen přinucením k emigraci, ale i opakovaným bitím, vězněním a dokonce i vraždami, pokud možno hromadnými.
    4/ vojenské tažení (ATO) proti východní – tehdy ještě organické – části Ukrajiny, resp. proti jejím rusky mluvícím obyvatelům
    5/ zákaz používání jiných jazyků kromě ukrajinštiny nejen v úředním styku, nýbrž i ve styku obecném

    Až toto vyvrátíte jednoduchým dokázáním, že nic z toho není pravda, můžeme pokročit v debatě.

    Do té doby mne neotravujte svými stupidními hospodskými skazkami. Pokud je pro vás hospoda na hranici vašeho duševního perimetru, mně nic takového určitě nestačí.

    1. Trochu se vetřu k Targusovi. K bodu 3.
      „záměrná likvidace rusky mluvící opozice, protestující proti porušování ústavy, a to nejen přinucením k emigraci, ale i opakovaným bitím, vězněním a dokonce i vraždami“

      Asi už jsme všichni zaregistrovali kauzu Medveďčuk, kdy ruské TV ukazují ještě jednu jeho fotku, kde má pod vlasy na čele jizvu jak blázen, takže varianta bití a mučení je celkem pravděpodobná. Samozřejmě, dá se vytvořit v Photoshopu, ale stejně tam i vymazat…
      Kdysi jsem o něm psal na Kydech jako bývalém vlastníkovi tří TV programů, které mu demokraticky zakázali, před tím stanici 112 vypálili. Taktéž byl na jednání v Moskvě s kolegou Rabinovičem, kde dohodli daleko nižší cenu za plyn (dnes bychom řekli stylem Maďarska) pro Ukrajinu, což samozřejmě úřadující vláda odsoudila a hrdinně dál se platilo za plyn mnohem více. Tedy vlastně občané, že, ehm.

      Jenže by mě zajímaly i osudy dalších politiků ze strany „Pro život“, jako už zmíněný Rabinovič, kdysi kandidát na prezidenta Bojko (i když, dle mne, taková unylá figura, to snad i Fiala má větší charizma, nehodil se do těch voleb). Internet mlčí, tudíž asi dotyční buď již nejsou na našem světě nebo někde bojují o holé přežití. Jako například Šufrič, také ze strany „Pro život“ Takový střízlík a banderovci z něj udělali pomalu agenta 007 s povolením zabíjet…

      https://www.pravda.com.ua/rus/news/2022/03/4/7328232/ Zadržen členem „Terorobrany“, nebo jak to nazývají.

      O mém oblíbenci, majiteli TV „Náš“ a šéfovi strany „Naši“ Jevgenii Murajevovi, kterého si stačili před válkou všimnout i v GB, kde ho nazvali ukrajinským Putinem, také nikde ani řádka. Nějaký měsíc před „Speciální operací“ s ním byl rozhovor v jeho TV, kde on ukazoval v Charkově luxusní dům, který si s rodinou pronajali. Nechápal jsem, proč velmi bohatý oligarcha si dům prostě nekoupil. Že by už měl nějaké echo ?

      1. Re: Auto

        Je vám , doufám, jasné, že tímto vetřením jste se stal naprosto hnusným, zcela blbým a nekonečně přestárlým Autem?
        Berrnard vás naloží na svůj chytrý, mladý a krásný dvoukolák, vybavený blůtůsem a odveze vás na sběrný dvůr.
        Postychtivě dodám – dobře vám tak. Budete hnít jen malý kousek ode mne.

        1. Targusi,
          opět se pletete.
          Nekonečně přestárlé Auto, se stává nekonečně ceněným Veteránem.
          A bude na aukci jednou vedle Vás 🙂

    2. Tenhle vycet tu visel prece uz mnohokrat a kdo chce, tak si to dobre pamatuje.
      Berrnard je z te sorty lidi, pro kterou historie zacala 24. 2. 2022 a pred tim bylo velke nic.
      Tenhle pristup jim pomaha obhajit neobhajitelne – masakry na vychode Ukrajiny, ktere za souhlasneho mruceni „demokratickeho zapadu“ trvaly 7 let a celou radu dalsich prasaren a schvalnosti.

      Podobny pristup projevil rovnez, kdyz se tu vysmival ruskym drevorubcum, ze nebudou mit cim kacet stromy, protoze Stihl z Ruska vycouval. Ze pry jim ty pily nikdo nebude umet opravit, neb potrebuji pripojit k pocitaci, ktery sam najde zavadu.
      A bez toho se pry rezat neda.
      Berrnard ma pilu Stihl s pocitacovou diagnostikou asi uz od narozeni, ale ja si na svou Husqarnu (profi rada cca 15 let zpatky) dobre pamatuju. Zadny konektor tam nebyl, a jak pekne rezala.
      Uznavam, ze dnesni pily asi budou komfortnejsi, ale zas takovy propastny rozdil tam nebude.
      Ostatne i berrnard kdysi rezal pilou bez pocitace, a urcite pracoval stejne produktivne, jako dneska.

      Pro srovnani, je to asi 6 let, co jsem si koupil novou rozbrusovacku, a dost jsem ziral, kdyz jsem zjistil, ze ma pripojeni na BlueTooth. Do dneska jsem ho ani jednou nevyuzil.

      1. Re: Sakura – Třešňák

        Ano, i já se řadím mezi idioty opovrhující kouzelným zařízením, které jest popsáno neméně kouzelným slovíčkem „konektivita“.
        Proto jsem se vrátil k autu, které tato moderní elektroho**a jednoduše nemá a i přes to kupodivu funguje.
        Proto provozuji pilu, motorku a další milion nepotřebných hovadin, které fungují na uchopení do NORMÁLNÍ ruky – nikoli do lachtaní ploutve – a zapojení alespoň jednoho mozkového závitu.
        Výsledky jsou pro množinu chytrých, mladých a krásných idiotů naprosto omračující.

  22. Dovolím si maličko oponovat.

    Nedávno se zabýval vlk skutečností, že prakticky totéž, co popsal AA, by musela udělat vláda, pokud by si měla domluvit nákup ropy a plynu po své = státní linii. A vcelku lehce sejmul vládní pitomce,tvrdící, že na to nemají chechtáky, když jim předestřel, kolik financí drží na účtech občané. A ihned poreferoval, jak prodej státních dluhopisů se zaručeným výnosem ve výši inflace zatrhnul nynější soudruh ministr financí.

    A to je jádro pudla. Od nynějších idiotů ve Strakovce opravdu nemůžeme čekat, že by něco demontovali. To ani náhodou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *