25 dubna, 2024

Když se dělá šmíra

Povím vám jeden příběh z mého okolí. Vidlákov je totiž tak velké město, že má i svoji benzínku. Čerpačka se nachází na okraji města, na přivaděči od hlavní silnice, čili má poměrně strategickou polohu. Nevím, jestli tam byla už před rokem 89, ale v devadesátkách byla v soukromých rukách a tehdejší majitel kolem ní vybudoval i autoservis, myčku a restauraci. Pak přišly ty krizové roky, autoservis zkrachoval, pneuservis zkrachoval, restaurace zkrachovala, benzínka měnila majitele, jednu dobu ji vlastnila místní stavební firma, která nadbytečné prostory přestavěla na ubytovnu pro ukrajinské dělníky…. To asi znáte, tento příběh je tak běžný, že je až banální.

Před několika lety zkrachovala i ta stavební firma a benzínka se dostala do rukou dalšímu majiteli. Takovému místnímu benzínovému králi, který podobných čerpaček vlastní celou řadu, umí benzín nakupovat i prodávat a byznys mu jen kvete. Ten se rozhodl, že se mu ta benzínka se svojí strategickou polohou fakt vyhovuje a pustil se tam do velkorysé rekonstrukce. Ubytovně dal slušný standart, že se člověk nemusí štítit tam přespat, zrekonstruoval čerpací stojany, vylepšil myčku, udělal pro restauraci moderní kuchyň plnou nerezu, prostor pro hosty byl luxusně upraven a vybaven, udělali tam krásné záchody. Venku pak udělali hřiště pro děti, pěkné posezení, gril na opečení celého vola, udírnu, trampolínu, prostě z toho byla krásná hospůdka na dobrém místě, kam stálo za to jít na pivo i s dětmi, protože se tam vyřádily.

Majitel tam nasypal nějaké desítky milionů, aby takový pěkný lokál vznikl. Nešetřil na ničem, ale… nebyl ochoten pořádně zaplatit personál. Za peníze, které nabízel, tam šli jen naprostí lemplové. Na pivo se čekalo půl hodiny, objednávky jídla třeba vůbec nedorazily do kuchyně, obsluha protivná… nejprve tam bývalo plno, pak už tam lidi zašli jen příležitostně a pak už vůbec. To je také banálně běžná věc – český podnikatel má spoustu peněz na investice, ale není ochoten dát zlomek toho na pořádného zaměstnance, který by mu zajistil, aby se ty investice vůbec vrátily. Dneska už restaurace nefunguje, všechno to krásné vybavení za mnoho milionů leží bez užitku a my všichni chodíme dál do staré knajpy, ale tamní vrchní kmitá tak, že člověk ještě nedosedne a už má pivo na stole. Pan benzínkový král neměl milion na slušný personál a tím si spolehlivě zařídil, aby investice v desítkách milionů šla do kytek.

Proč to všechno píšu…  

Včera jsem přečetl bombastický titulek na Novinkách: „Rusové potvrdili novou fázi bojů, chtějí sevřít Ukrajince do kleští“. Ano, to co tady probíráme už skoro měsíc, o čem mluví celá proruská propaganda, co probíráme horem, dolem, zleva zprava, toho si konečně všimli i naši pravdomluvní novináři. Stejně tak tady už měsíc řešíme, jak asi bude vypadat ruská strategie. Všichni koukáme na mapy, porovnáváme rozdíly mezi ruskou a ukrajinskou verzí, řešíme, jestli to ruské obkličování ukrajinských sil na Donbase není příliš okaté, přemýšlíme, zda se někde jinde neodehraje ještě něco jiného… a po měsíci, kdy se fronta významně nepohnula, kdy si o ruských záměrech vlastně cvrlikali i vrabci na střeše, tak na Novinkách s tím přijdou jako se sólokaprem.

Jasně, já vím, že oni prostě jen přeloží zprávy, které jim pošlou ukrajinská média, kterým zase zprávy pošle ukrajinský generální štáb a Zelenského twitter. To je podle dnešních novinářských měřítek ta pravda – přetisknout cokoliv, co tvrdí Ukrajinci a pak dát na konce článku větičku, že informace nebylo možné nezávisle ověřit.

Jsem asi naivní, ale já si vždycky představoval, jak se v té redakci ti novináři sejdou a proberou spolu to, co nám servírují. Že si udělají nějaký vlastní úsudek, nebo alespoň nějaký šéfredaktor, korektor nebo cenzor alespoň bdí nad tím, aby to celé nebyla úplná pitomost. Že tam mají nějakého vojenského analytika, který zabrání tomu, aby dali do článku fotku Točky z Kramatorsku a pod to napsali, že je zcela jasné, že jde o Iskander. Podotýkám, že nejsem žádný vojenský vzdělanec, jen čtu více zdrojů. Jsem obyčejný čtenář konzument.

Vždycky jsem si myslel, že tam mají nějaké lidi, kteří podobně jako my už dlouho napjatě vyhlížejí, co se na té východní Ukrajině stane. Já vím, že jsem opravdu hodně naivní, ale čekal bych, když může Lukačevič darovat Ukrajině sto mega na zbraně, tak by mohl obětovat nějakou část této sumičky, aby tam na východ poslal nějakého pořádného novinářského úderníka, jako třeba Míru Karase, který vždycky věděl, jak má informovat a jak musí jeho reportáže vyznít, ale alespoň se postavil před kameru v blembáku a za ním stoupal kouř z bitevního pole, takže to alespoň vypadalo, že mluví pravdu.  Tak jako bych myslel, že na východní Ukrajině už bude někdo nachystaný, kdo se ve včerejší noci postaví do záře těch světlic a který se nechá z bezpečné dálky ozařovat stopovkami střel a řekne nám, že dlouho připravovaná bitva právě začala a Ukrajina v ní slavně zvítězí, což bude doprovozeno spoustou obrázků, jak se chrabří Ukrajinci chystají natrhnout rusákům prdel a zároveň se postarají, aby se nikde v záběru neobjevilo, jak mají úkáčka na uniformách znaky SS Galizien.

Ale ono ne. Ono to vypadá, že šéfredaktor se včera dozvěděl, že Rusové chtějí obklíčit jádro ukrajinských sil a je to pro něj úplná novinka. Proto mohou překvapeně psát o něčem, co tady vidíme už dlouho. Samozřejmě nikoho z nich ani nenapadne přemýšlet třeba o tom, že Rusové v posledních třech týdnech v podstatě dělali všechno pro to, aby na toto bojiště Ukrajinci přesunuli co nejvíc sil. Nikdo se ani nepokusí položit zasvěcené otázky nějakému bývalému plukovníkovi naší slavné armády a zeptat se ho, co to vlastně znamená.

Oni jsou tam zřejmě rádi, aby alespoň stíhali ten správný narativ. A ani to nedělají pořádně, protože skoro denně ukazují, že píší o něčem, o čem nemají ani ánung. Zdá se, že se vysílí grafickou úpravou, jazykovou korekturou  a na nějaké přemýšlení už nezbývá ani čas, ani síla a zřejmě ani peníze. Úplně vidím našeho majitele benzínky, jak denně kouká do účtů a snaží se s z nich vyčíst, proč mu ten restaurační byznys nejde…

Ono je to totiž podobné jako s tou vidlákovskou hospodou. Lukačevič má prachy, aby Zelenskému poslal sto milionů na zbraně. Má prachy, aby udělal redakci, marketing, aby z toho lezly hezké barevné fotky, aby se to propojilo na různé tiskové agentury, ba dokonce i na kamery a vlastní televizní studio má peníze. Ale je to jen další banální český kapitalista, protože na lidi prachy nemá. Proto jeho redaktoři vidí Iskander místo Točky, jeho novináři umí zplodit aktivistický komentář, ale neumějí si ani udržet kontinuitu toho, co vlastně říkají. To se pak člověk nediví, že si lidi hledají informace jinde. Je to jako s jeho personálem. Já jako host neumím nosit kafe bez rozbryndání a neumím točit pivo, ale nemusím být odborník, abych viděl, že servírka dělá pomalu a dává pod míru. Nemusím být odborník, abych rozpoznal, že mě obsluhuje další amatér. Diváci a čtenáři to takhle vidí i u Lukačeviče – prostě jim servíruje šmíru.

Před třiceti roky by to tolik nevadilo, ale dneska, kdy má každý v mobilu řadu sociálních sítí, kdy existují stovky blogerů, dneska to mají páni redaktoři těžké. Se svojí blbostí jsou konfrontováni v reálném čase. A čím blbější věc napíší, tím rychleji se zjistí, že jim to nikdo nevěří.

Samozřejmě že nikoho ani nenapadne prostě angažovat šikovné a schopné lidi. Zřejmě to ani nejde, protože myslící, schopný a inteligentní novinář by neudržel ten jejich narativ. Brzy by přišel se spoustou nesrovnalostí a bezvýhradná podpora Ukrajině by se po pár týdnech rozdrobila v banderovských plakátech, vytetovaných hákenkrojcech a provokativních otázkách, kde se najednou vzali civilisté uprostřed Azovstalu, když jde o průmyslový podnik a po celý měsíc obléhání o nich nepadla ani zmínka. Inteligentní novinář by si třeba mohl pomyslet, že je tam hrdinní ukrajinští obránci natahali jako živé štíty a hledal by na takovou otázku odpověď. Nebo by se takový inteligentnější novinář mohl zamýšlet nad tím, jak to vlastně mají v Rusku – je tam demokracie? Sankcemi přece trestáme celý ruský lid… když za tuto válku může ruský lid, tak je tam demokracie. Nebo je to jinak? Je tam u moci diktátor? Proč teda trestáme ruský lid, který úpí pod knutou tyrana, aby úpěl ještě víc? Proč netrestáme výběrově tyrana, aby nás ruský lid naopak miloval?

Proto má Lukačevič v redakci jednoho debila vedle druhého. Protože i celkem malý záblesk inteligence by tu dialektiku nevydržel. S nemyslícími debily je snadné udržet narativ, ale ono se to projevuje na kvalitě. Sice má naprostou jednotu v názorech, má spoustu peněz pro podporu tohoto názoru, ale nemá nikoho, kdo by ho uměl obhájit a kdo by uměl přijít s argumenty. Nemá nikoho, kdo by tu propagandu prostě uměl. Poptávka po informacích je velká, takže někdo vždycky konzumuje, ale narváno nemá. Stará zakouřená hospoda je prostě lepší než restaurace s polstrovanými sedačkami a konvektomatem v kuchyni.  Konkurence se to jmenuje, pane miliardáři.

A protože v konkurenci Lukačevič obstát neumí, tak musí volat po mazání, blokování, kriminalizování a tak dále. Ale ono mu to tak úplně nepomůže… Pokud jsou jeho redaktoři tak neschopní, že lidé raději chodí do zaplivaných knajp, protože je tam lépe, tak to žádný Urválek Stříž nenapraví. Když nám naše mééédia vyrábějí aušus, tak je i parta amatérů schopná konkurence, i když nemají nic z toho, co má k dispozici miliardářský web. Jeden fejsbůkový Pavel Cimbál je schopen po večerech dodat použitelnější matroš než celé Seznam Zprávy. Ba dokonce i ten Hájkův protiproud, který já osobně považuju za hrozný bláblolweb, je vedle Seznamu tak nějak stravitelný.

219 thoughts on “Když se dělá šmíra

  1. Telegram z Kyjeva:
    „V Kanceláři prezidenta nyní panuje pozitivní nálada.
    Souvisí to s těmito věcmi:
    – Prezidentův rating je na historickém maximu.
    – Zelenského uznání ve světě je na maximální úrovni (jako každý herec má rád pozornost a respekt).
    – Rusko s vojenskou operací otálí.
    – Západ nás v zákulisí sytí penězi a zbraněmi (oficiálně se nezmiňují o tom, kolik nám jich bylo předáno).
    – V tento čas je možné zbohatnout bez jakýchkoliv kontrol.
    – V této době je možné na příštích deset let očistit veškerou politickou opozici.
    Pro funkcionáře prezidentského úřadu nastává zlaté časy.“

  2. Jak už padlo níže, web https://branmecesko.cz/ úřadu vlády je… neuvěřitelný.

    Už jenom ta podkladová fotka z r. 1968 jasně usvědčuje tvrzení o „Od roku 1939 je to poprvé, kdy jedna evropaská země napadla druhou“ jako lživé, či chcete-li, desinformační.

    Pomineme-li, že zcela imperialisticky a rasisticky znevažuje napadení neevropských zemí těmi evropskými, resp. neevropskou zemí neevropskou (i evropské) jako evidentně méně významné, realita je vskutku trochu odlišná.

    Stručný souhrn:
    ———————
    Pokud se budeme přísně držet podmínky útoku evropského státu na evropský stát (tedy vylučujeme USA) a nebudeme brát v potaz revanš (Pokračovací válka Finů vs SSSR, vylodění v Normandii a na Sicílii) či zásahy proti povstaleckým vojskům (SNP) či zahraniční odboj (ČSR, Polsko), pak:

    1940: Německo útočí na:
    – Dánsko, Norsko, Nizozemsko, Belgii, Lucembursko, Francii, Velkou Británii
    Itálie útočí na:
    – Francii, Velkou Británii
    1941: Německo, Itálie útočí na:
    – Řecko, Jugoslávii
    Německo, Rumunsko, Bulharsko, Slovensko, Itálie útočí na:
    – SSSR
    1944: Rumunsko a Bulhaři napadají Německou říši (Rumuni vstupují i do Protektorátu), Finové napadají Německá vojska na svém území

    Ale OK, autoři webu třeba všechny agrese v rámci 2. světové války považují za jednu skupinu vzájemných agresí… Pak ovšem:

    1956 – Zásah SSSR v Budapešti
    1968 – SSSR, Maďarsko, Polsko, Bulharsko a NDR napadají ČSSR

    1974 – Puč v jižní části Kypru podporován Řeckem, Invaze Turecka na sever

    1990/1991 – Odtržení Podněstří s následným vstupem ruských vojsk – jde o agresi vůči Moldavsku? (Podněstří vyhlásilo nezávislost dva dny před Moldavskem)

    1991-1997 – Války v Jugoslávii (k diskusi otázka vnitřního konfliktu přerůstá v otázku konfliktu mezi mezinárodně uznanými entitami), mezinárodní síly mají mandát OSN

    1999 – Operace Spojenecká síla:
    Evropští členové NATO:
    – Spojené Království
    – Německo
    – Francie
    – Portugalsko
    – Belgie
    – Lucembursko
    – Nizozemsko
    – Dánsko
    – Norsko
    – Itálie
    – Island
    – Španělsko
    – Česká republika
    – Maďarsko
    – Polsko

    Napadají Srbsko, především jde o letectva Spojeného království a Francie (USA není evropský stát), pro Luftwaffe jde o největší vystoupení po 2.sv.válce, ostatní země útoky podporují (poskytnuto zázemí, vzdušný prostor), a to i ty, které nebyly členy Aliance (např. Albánie, Slovensko)

    2014 – odtržení Krymu lze vnímat též jako Agresi vůči Ukrajině a odpůrci Ruska tak vnímaná je, ruská podpora Doněcké a Luhanské republiky na Ukrajině je neoficiální.

    Tohle je šílenství, co naše věrchuška provádí…

    1. Malé upřesnění:

      V r. 1991 napadly SRN a Vatikán Jugoslávii, dodaly zbraně+ a finance Chorvatům a podpořily je při rozpoutání občanské války.

      Cca v r. 1974-75 došlo k ozbrojenému konfliktu mezi Německem a Francií o Alsasko-Lotrinsko. Byla to, pravda, jen lokální střílečka bez mrtvých, ale jinak šlo o plnotučný konflikt dvou svrchovaných států.

      70. – 90. leta 20. století v Belgii znamenala nefalšovanou „studenou válku“ uvnitř státu, v jejímž rámci se tu a tam rovněž střílelo. Dne je mezi Vlámy a Valony křehké opatrné příměří, s pravděpodobností rovnající se jistotě motivované ekonomicky.

  3. OT: K častým dotazům, proč ruská armáda neničí dodávky výzbroje hned po překročení hranic.
    https://t.me/spletnicca/5729
    Ve vojenském skladu ve Lvově byly zničeny zásoby amerických, německých a britských protitankových střel. Podle našeho zdroje v SBU byl útok na logistickou základnu ve Lvově naprostým překvapením. V zařízení bylo zničeno několik desítek tun různých protitankových zbraní, včetně německých PanzerFaustů, britských NLAW a amerických Javelins. Předpokládalo se, že tyto zásoby by měly vystačit na měsíc aktivních bojů s ruskými jednotkami. Podle našeho zdroje byly zásoby do skladů přivezeny tajně užitkovými a civilními vozidly. Proto nyní probíhá vyšetřování, proč Rusové dokázali najít na všechna tři úložiště.
    Poznámka: V Charkově hledá SBU krtka v nejvyšším velení VSU, nacbatů i volksturmu, protože pokaždé když změní místo štábu, tak je během pár dnů zkalibrováno.

    1. Králíku, Králíku…Kdybyste nečerpal informace z ošklivých dezinformačních webů, ale přečetl si SeznamZprávy nebo LžiDnes (i zítra), tak byste už dávno věděl, že RA se při útoku na Lvov RA trefila do dávno nevyužívaných skladů. Tudíž škody se týkaly jen pár poničených hal. Nebo tak něco.

          1. Zcela určitě, neboť modrá a žlutá jsou barvami nejen ukrajinské, ale i švédské vlajky – nu a odkudpak je Gréta, slunéčko naše ekologické? Takže: SLÁMA U KRAVÍNA!

    1. Čína je totiž kulturně někde úplně jinde než my.
      Zatímco euroatlantici kladou důraz na blaho jednotlivce, nebo to aspoň předstírají, v Číně je hlavní celek, prospěch celku.
      Řadový Číňan má zřejmě menší ambice a nedělá mu velký problém sklonit hlavu.
      Moc se mi líbí tenhle Konfuciův výrok :
      “ Jestliže vydržíš sedět na místě a udržíš sebekázeň, jestliže jsi oddán své práci, ať je jakákoli, jestliže si ve styku s lidmi počínáš s veškerou ušlechtilostí, pak se můžeš vypravit i k barbarům a budeš tam potřebný. “
      ***
      Přijde mi příznačný, ze poslední slovo nezní ŠŤASTNÝ, ale POTŘEBNÝ.
      Evropan si pochopitelně myslí, že má každý nárok na štěstí. On sám nejvíc. 😀

  4. „Volodin štátom EÚ: Rusko vás zachraňovať nebude“
    ***
    (…) Oznámil to dnes, 20. apríla, predseda Štátnej dumy Vjačeslav Volodin. Zároveň obvinil Európu z neustáleho kradnutia plynu.

    „Viaceré európske štáty zvažujú, či kúpiť alebo nekúpiť ruský plyn za ruble. Niektorí sa odvolávajú na Európsku úniu: vraj ak to bude považované za obchádzanie sankcií, platiť nebudeme, ak to nepovedia, tak áno.
    V tejto súvislosti by európske štáty mali pochopiť nasledovné.
    Po prvé, sankcie voči Ruskej federácii sú nezákonné. Vrátime sa k tejto téme a zvážime škody, ktoré ste spôsobili našej ekonomike. V každom prípade to budete musieť kompenzovať. Ako a kedy je otázkou času.
    Po druhé, nemyslite si, že ste jediným spotrebiteľom ruských energetických zdrojov. Naša krajina ich má kam presmerovať.
    Mimochodom, ako partneri ste o ničom. Neustále kradnete zásoby plynu, v skutočnosti beriete peniaze z rozpočtu krajiny, teda od našich občanov.
    Zdôrazňujete, že v budúcnosti budete hľadať iných dodávateľov. Tým sa končia dlhodobé vzťahy.
    Vynára sa otázka: aký je náš záujem.
    Zachrániť vás? Potom, čo vidíme ten surový postoj k našej krajine a ľuďom, tú obrovskú rusofóbiu, ktorú prejavujete, nemáme o to ani najmenší záujem. Máte šancu ukázať zodpovednosť svojim občanom, zabrániť kolapsu v oblasti dodávok energie, zvýšeniu cien – k čomu už vaše unáhlené činy v Európe viedli.

    Naša krajina je prispôsobená výzvam. Ale či sú pripravené vaše štáty, zvyknuté žiť bezstarostne na úkor Ruska, ukáže čas,“ povedal Volodin (…)

    https://sk.news-front.info/2022/04/20/volodin-statom-eu-rusko-vas-zachranovat-nebude/

    1. Podle interních ruských klepů o ropných trzích vypadá situace následovně (do každé věty doplňte prý):
      Putin se dohodl se saúdským princem na prohození odběratelů ropy. Rusko bude místo Saúdské Arábie dodávat Indii a Saúdská Arábie začne dodávat odběratelům na bývalém ruském evropském trhu. Protože nikdo z OPECu+ nechce zvýšit tržbu, ceny jsou vysoké a podmínky si diktuje dodavatel.
      Indie má s Ruskem podepsanou smlouvu na odběr veškeré ropy, kterou Rusko bude schopné dodat s právem přeprodeje do třetích zemí při splnění jakýchsi cenových klauzulí. Tady jsou dost divoké spekulace na téma dělby marží či dokonce zisku.
      A pokud by to byla pravda, tak si všechny 3 státy namazaly vyspělý západní svět na chlebík k svačině.
      Když zapojím fantazii dokáži si představit, jak ČR kupuje indickou ropu dodávanou ropovodem Družba. Však dnes též ČR nekupuje ruský plyn, ale německý.

      1. Princ MbS je liška mazaná, takhle vytřít Amíkům zrak, to by nemělo chybu.
        Američané jsou nepoučitelní.
        Kdysi vydatně přezbrojili mudžáhidy proti Sovětům a o pár let později složitě vykupovali od Afghánců vlastní nejmodernější protiletadlové rakety.
        Teď po zuby vyzbrojují Saúdy, Emiráťany a Bahrajn proti Íránu.
        Nedivila bych se, kdyby to dopadlo podobně jako v Afghánistánu.

    1. Kdyby se to náhodou dostalo dál, než do fáze „předmětu vášnivých debat v anarchistických kroužcích“, tak to Němci stopnou, neboť mít dobře rozcvičenou RA na Nise je pro ně výrazně horší než mít ji na Dněpru.

    2. Jeden z komentářů pod článkem:
      „Po vstupe Fínska a Švédska do NATO sa záverečná vojna odohraje okolo Baltského mora. Teda Anglicko, Poľsko, Pobaltie, Kaliningrad a Holandsko.
      Cieľom ale bude výhradne VB.
      Presne v duchu toho čo teraz počuť z Ruska už pravidelne „Kartágo (rozumej VB) musí padnúť…..“.
      A Česko se Slovenskem se při tom sveze taky – základny, opravny, dodávky zbraní, bezzubá armáda.

      Podle samoděržaviků, kteří díky SVO hodně posílili, je tou žábou na prameni MI-6 a když se podíváte do historie, tak asijská část jižní hranice Ruska/SSSR/RF byla vždy o soupeření s Velkou Británií. Řada ruských analytiků už delší dobu mluví o tom, že se centrum anglosaského světa přeneslo zpět do Londýna. Hodně je o tom přesvědčila reakce USA během krize v Kazachstánu letos v lednu, kdy se zdálo, že USA netuší, co se děje a je ve vleku událostí.

  5. Prosakují zprávy, že Státní duma RF chce podat návrh na základě nezákonných sankcí uvalených na RF bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN.
    Návrh se týká zavedení moratoria na dodávky zemního plynu a ropy do řady zemí již dříve uznaných jako nepřátelské.
    No , jestli uvažují, tak zřejmě jsou si s tím jisti a od 1.5. budeme mít konečně vše o co jsme usilovali. Jdu nakoupit ještě nějaký benzín , naftu a plyn do zapalovače.
    Příznivci Fialy ( samozřejmě i tací zde jsou) mohou býti v klidu. Fiala je na vše připraven. Tak se nebojte.

  6. Vypada to, ze na Ukrajine uz nejsou zadne opravny tanku.
    Doleti Kalibr do Sternberku ?
    Česká republika opraví poškozená ukrajinská obrněná vozidla
    ▪️První zakázka bude zahrnovat opravu sovětských tanků T-64 poškozených v boji nebo zakonzervovaných a vyžadujících úplnou obnovu.
    ▪ Ukrajinské tanky se budou opravovat také v českých výrobních závodech na Slovensku.

    1. Kalibr ofiko doletí 2000 km. Neofiki prý až 4000 km.
      Uvádělo se to, když Rusové z Kaspického moře pálili Kalibry na lSIL v Sýrii.

      1. Právě jsem to dal do stroje … z Moskvy to je slabých 1750 km, ale po cestách (!), vzdušnou čarou to bude méně.
        Takže klídek, osobní seznámení s Kalibry je možné …

    1. Já doufám, že bude Paroubek nakonec kandidovat na Hrad. Při současné nabídce by to byl jednooký mezi slepými a pro mě momentálně jediný volitelný.

        1. Za pravdu je různá sazba,
          jednou metál, jindy vazba.
          Kdo jí řekne dřív než včas,
          tomu pravda zlomí vaz.

          Schválně, pozná někdo, kdo to složil? 😉

            1. Re: dexx

              To je od pána, kterého jsem musel umět k maturitě.

              Ale nevím, jestli to je z knížky Epigramy 1845.

              1. Mně se od něj nejvíc líbí

                Co sám nerad, nečiň jinému.
                Pravil kantor žáku kdesi,
                třepaje ho za pačesy.
                😀
                Na dnešek jako dělaný.

            1. Nikoliv, je to z Epigramů Kala Havlíčka Borovského – jak správě výše uvádí Admirál.

              I na další z těch epigramů přijde, es kommt der tag – jak říkáme my Francouzi.

                  1. Doporučuji i toho Žáčka…

                    Třeba poslední sloka Skeptického sonetu o pravdě (Žáček tehdy netušil, že lze zdražit pravdu A S NÍ i hovězí…)

                    „Tak to chodí, Vaše blahorodí:
                    Pravda vítězí, jen když se hodí
                    lhářům do krámu.“

                    Nebo epitaf:

                    Nápis na hrob mravokárce
                    ————————————-
                    Zde leží s aurou svatozáře
                    milovník pravdy bez mezí.
                    Měl velký úspěch v roli lháře
                    v superšou Pravda vítězí.

                    1. Žáčka znám spíše okrajově. Líbí se mi tahle – to je spíš taková o práci (pro mne):

                      K čemu jsou mosty přes řeku?
                      Aby měl člověk blíž k člověku

                    2. Lehké OT, ale tenhle Jiří Žáček mi přijde kouzelný:
                      Píseň volební
                      (volně dle Ezopa)

                      Stojí, stojí voli
                      na volebním poli,
                      hádají se koho zvolit
                      na vedoucí roli.

                      Slyšelo je tele,
                      prohlásilo směle:
                      „Zvolíme si velevola,
                      ať nám kráčí v čele!“

                      Dle té moudré rady
                      všichni dohromady
                      zvolili si velevola
                      a teď hubnou hlady.

                      Každý vůl i kráva
                      přesto bučí: „sláva!
                      Přišla éra prosperity,
                      pokroku a práva!“

                      V téhle bajce není
                      žádné naučení,
                      neboť tam, kde volí voli,
                      svět se sotva změní.

                  2. Ono to je zřejmě i z toho Havlíčka, jak jsem koukal po netu. A prodělat na tom opravdu nemůžete.(smějící se smajlík).

      1. Je to strašný, ale opravdu by byl nejskousnutelnější z těch kreatur.
        Ale jak by se choval, kdyby byl zvolen, to ví jen Buch a sv. Václav. To ale platí pro všechny kandidáty.
        Já bych byla pro losování. 😀

          1. To by muselo být lososování. Laponec přece jezdí na sobu, ne? Odtamtud je osobování. Když si někdo něco osobuje, tak to otře sobem.

            1. Nikoli.
              Lososování je laponská obdoba vmetení rukavice ve tvář. Drzoun je oplesknut čerstvým lososem. Vyšší level je pak oplesknutí lososem sušeným.

          2. Tak u nás by to mohlo být pravdoláskováni.
            Pravdoláskaři ubijí hybridního škůdce tyčemi od transparentů hlásajících Pravdu a Lásku.
            🤔

    2. Ano, Paroubek píše poslední dobou velmi rozumně. Ale pro generaci pod padesát let je to už jen legrační panáček – vím z vlastní rodiny. Proč? Protože od něj samozřejmě nic aktuálního nečtou a jednou pro vždy se u nich odepsal, kterak „cvakal zuby“.
      Při volbě na Hrad bez šancí, ani můj hlas by mu nepomohl.

      1. Přesně. Média ho jednou démonizovala, když byl premiér.

        Jedná se o automatické přiřazení negativních emocí k jeho osobě. Takže stačí říct Paroubek a člověk si automaticky vybaví nějaké negativní, i zesměšňující, spojení. O Kubiceho zprávě nemluvě. TAKHLE se demokraticky likviduje konkurence.

        V mezinárodní politice je to Skřípal, Vrbětice, ricin, Navalný, letadlo, Minské dohody, ponorka u švédských břehů, pořád něco.

        Generace pod 50 tehdy nevnímala, s čím se potýkal. Tudíž rozum zapojit nemůže, i kdyby chtěla. Zbývají jí ty negativní emoce.

        Ale – je to skutečná demokracie?
        Nebo totalita, pouze s modifikovaným systémem řízení??

        1. Pamatuji se na tu dobu docela dobře. Byl to naprosto ukázkový, gigantický hon na člověka. Znal jsem člověka, který Paroubka přirovnal rovnou k Hitlerovi….

          1. Byl to ten, který nechal bít krásné mladé lidi, kteří se přišli trochu pobavit. ( K malé radosti místních, kteří nemohli uspat děti a museli uklízet pěkný bordel. )
            Jako Paroubek snad nemlátili ani policajti před 89. 😀 ( ironie)

            1. To bití se už dávno vysvětlilo – Paroubek psal Bublanovi smsku „Nechte je bít“. Malá pravopisná chybička, a co to způsobilo…

  7. historie se neopakuje, ale asi zrcadli

    ze 40 let komunismu mam jeste zbyva poslednich 7 let z tech drsnych padesatek
    vyhazovani z prace za nazor uz tady mame, kdy budeme volat – psum psi smrt ?

    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Premluv-tetu-ze-Putin-lze-Hlas-na-policii-Fiala-rozjel-akci-oci-prechazeji-699626
    K boji s dezinformacemi se ale vláda hlásí. Jejím nejnovějším počinem je stránka s výzvou „Braňme Ukrajinu, braňme Česko“, která má hned v záhlaví Úřad vlády ČR. A prohlašuje: „Poprvé od roku 1939 jeden evropský stát napadl druhý, Evropa je svědkem bezprecedentní ruské agrese. Rusko bezdůvodně a bez vyhlášení války napadlo sousední Ukrajinu. Tuto agresi nesmíme tolerovat a nesmíme jí pomáhat.“

    Varuje: „Šířením ruských dezinformací pomáháte agresorovi. Dezinformace a lži jsou zbraně namířené proti nám všem. Postavte se na stranu Česka. Bojujte proti ruským lžím. ČESKO VÁS POTŘEBUJE.“

    Dále tato stránka nabízí příklady „typických lží“ a odpovědi na ně. Dezinformace mají prý za cíl Čechy „vystrašit a znejistit“ a stránka úřadu vlády varuje, že „šířením prokremelských dezinformací pomáháte agresorovi“.

    1. „…Poprvé od roku 1939 jeden evropský stát napadl druhý,…“ – patrně byl osvobozenej z dějepisu. A přesto měl tu drzost jít studovat na FF MUNI český jazyk a literaturu a dějepis (pokud ovšem nešlo o „studium“ jako v případě např. Jana Rumla, Bendy juniora a pod).

      Zde komentář ukončím, protože dál už by následovala jen nepublikovatelná slova na adresu Fiallaha&his boys.

    2. Na Nové Republice měl Ivan David na tohle téma rozumný článek. Zatímco ve „zlatých šedesátkách“ už šlo v podstatě o pokání za padesátá léta a ani normalizace nepřinesla návrat k nim, dnes to jde naopak. Už teď jsme zpátky v padesátých létech a propadáme se pořád níž. Nikdo neví, jak hluboko klesneme – dno je v nedohlednu.

      1. Tak to mne pravda napoprve nenapadlo, uvazoval jsem jen o zrcadleni 40 let socialismu

        Uspesne se tady 30 let provadela deindustrializace, zbaveni se vyroby, tezby atd.

        Podle vlka to vypada ze se pokusime behem jednoho roku provest deplynofikaci a deelektrizaci, tj plyn jen pro specialni ucely a elektrina draha nebo s vypadky

        Soucasne rozfoukavame valcicku ve valku v evrope, vsichni proti rusku, to budou ty 40 valecna leta

        30 leta to byl nejakej krach a hladomor co si pamatuju a pak uz jen zvesela k neofeudalismu

        Myslite ze obzivnou nejaka JZD, nebo rovnou skocime k nevolnikum ?

        Ta historie je fakt vtipna potvora co se prej nevopakuje

    3. ad „ruských dezimformací“

      Vždycky když čtu takovou přesnou definici, budí to ve mně nedůvěru. Znamená to, že ukrajinské / běloruské / české atp. dezindormace se šířit mohou?

  8. S dnešním článkem Apoštola jsem si uvědomila, že bych vlastně byla ráda, kdyby na straně mejnstrýmu existovali nějací byť i protirusští novináři, kteří by psali profi kultivované (a třeba i komentované) zpravodajství zcela věcně, bez emocí a konotací. Tak, aby získali moji pozornost a donutili mě přemýšlet o jejich argumentech.

    Ale ať se snažím jak se snažím, nikoho takového nevidím. Zatímco na odvrácené straně alternativy existuje pořád docela dost kvalitních novinářů a analytiků, kteří se dovedou oprostit od subjektivní novinařiny, tak na straně mejnstrýmu je pusto, prostě poušť, nic.

    Politika mě zajímala snad od dětství, ale pár let si už netroufám pustit ČT09. Před válkou na Ukrajině jsem ještě docela pravidelně sledovala pořady na CNN Prima news a teď už si netroufám pustit ani tento kanál, i když jen na pár vteřin. Každý pokus mi okamžitě způsobil bolesti žaludku.

    Stejně tak už se bojím otevřít zpravodajství iDnes, Aktuálně nebo Hovínka. Stačí jen očima přejet titulky článků a hned je jasné, že uvnitř v článcích budou jen bulvární sračky ve stylu Bílé přilby nebo Bellingcat.

    Jak už dnes někde níže zmínil Mandaladan, dnešní mejnstrýmová média nepotřebují novináře v původním slova smyslu, ony potřebují ohýbače a vymývače lidu.
    Pracovníci našeho dnešního mejnstrýmu nemají za úkol informovat, ale pouze formovat.

    Musím se smutkem konstatovat, že se mejnstrýmovým médiím podařilo od začátku války na Ukrajině vymýt mozek dočista do čista i mému celoživotnímu (a velmi inteligentnímu) kamarádovi, se kterým jsme byli až do začátku té války na jedné politické lodi. … Nedávno se do mě pustil v telefonu: „tak co, už ses konečně podívala na Seznam, jak ten Putin bombarduje sídliště plná lidí, školy, nemocnice… ať je to jak chce, tak takhle se přece vést válka nesmí … to seš úplně bezcitná, když to nevidíš.“ … Tož co na to říct.
    Řekla jsem mu, že se ve snaze uchovat naše dlouhodobé přátelství se s ním o Ukrajině už nikdy bavit nebudu.

    1. V tomto směru mám přesně stejné zkušenosti i pocity.

      Myslím, že u těch inteligentních lidé, argumentují jako Váš přítel, se potvrzuje, že emoce jsou silnější než racio. Zřejmě mají nějakou psychickou záklopku, která jim nedovolí v pro ně emočně vypjatých situacích uvažovat nestranně a logicky. Regresivně se vrátí do stádia, kdy každá hrůza má svého jasného viníka, a je to ten, na koho ukáže vůdce tlupy.

      1. Podle mne má víra nějakou zvláštní komůrku v mozku a s rozumem nemá nic společného.
        Znám hodně lidí, kteří věří nějaké konině, ale jinak jsou velmi rozumní a úplně normální.
        I hodný člověk, který by osobně neublížil ani mouše, může vyznávat nějakou hnusnou ideologii.
        Mengele patrně vůbec nebyl sadista. Jen zapálený vědec. A pracoval pro šťastnou budoucnost lidstva.

        1. „Víra“ je strašně široký pojem, schová se pod něj lecos.
          Mě zajímá, PROČ u konkrétního člověka v konkrétním případě emoce viditelně převáží nad logikou. Ony emoce – jak už bylo vědecky dokázáno nade vší pochybnost – vítězí nad rozumem u každého. Rozum vlastně funguje jen jako ten orgán, který sám sobě a ostatním vysvětluje, že naše nereflektované emoce jsou vlastně etalon rozumu a logiky.

          U Mengeleho to tedy vidím naprosto opačně – byl to sadista, který sám sebe přesvědčil, že je zapálený vědec, a že pracuje pro blaho lidstva. Řekla bych, že u vědců je to celkem obecný jev – jak jinak si vysvětlit atomové zbraně, Covid, biolaboratoře atd. atp. A výmluva, že vědec za nic nemůže, to politika, je nejapná. Vědec při své inteligenci by měl být schopen domyslet důsledky svých činů – kdyby ovšem jeho emoce nebyly silnější než jeho rozum.

          1. Klasická definice (podle mě velmi výstižná):
            Víra je akt vůle, který povyšuje to, co je možné (co je možné zkoumá rozum) na jisté.

            Nezaměňoval bych to za psychický blok, který už zabrání rozumu, aby racionálně zkoumal předmět, který má být uvěřen (třeba „víra“ v placatou Zem).

            1. Mluvíme- li např. o víře ve smyslu spirituálním, je Vaše definice zcela mimo. Já např. jsem byla 40 let nevěřící skeptik. A pak – zcela bez účasti mé vůle – se ze mně stal v jednom momentu věřící (a tím proboha nemyslím člen církve nebo přívrženec nějaké konkrétní dogmatické doktríny). To vám potvrdí hodně věřících, ale jako nevěřící nejste schopen to pochopit – je to nepřenosná, individuální, osobní zkušenost.

              A řekla bych, že i v ostatních případech má vůle s vírou málo společného. Většinou věříme – jak už jsem napsala – na základě nereflektovaných emocí – rozum to jen racionalizuje, a vůle má málo síly to změnit.

              1. Ještěže mě to nepotkalo a vzhledem k věku už snad ani nepotká.
                Víre je jistě krásná berlička, ale rozum jí nenahradíš.

    2. Mám totožnou zkušenost. A narazil jsem na zajímavou teorii!
      „Dva druhy debility: Proč se jinak inteligentní lidi často chovají jako totální idioti.
      Asi jste si za poslední dva roky všimli, že se kolem vás pohybuje podezřele velké množství debilů, a to včetně mnohých, o kterých jste si dříve mysleli, že tak úplně hloupí nejsou. Co se děje? To lidi najednou tak zhloupli, nebo už takoví byli a jen se jim to nějak dařilo skrývat? Jak se mohli nechat oblbnout očividnými nesmysly o Covidu a Ukrajině?“
      https://antivirus.22web.org/av/220413-dva-druhy-debility-proc-se-jinak-inteligentni-lidi-casto-chovaji-jako-totalni-idioti.htm?i=1

      1. Je doba ověřování takových teorií v praxi.
        S Covidem se ověřilo naprosto, dnes jsem slyšel (asi z rádia?), že některý z uplynulých dnů si přišel pro první dávku té šmakulády v celé ČR JEDEN člověk. Covid skončil, zapomeňte na celou tu blbost…..
        S Ukrajinou je ještě brzy na konečné hodnocení, ale vypadá to podobně.
        Ale co s tím dělat? Nic…..

    3. Vnímám to stejně jako Vy, Maneco.
      Doma dobrý a s přáteli a známými se na dané téma, pokud mají významně odlišný „názor“, odmítám bavit.
      Zajímavé to je ve sborovně, kde, aniž bych jen cekl, najednou asi polovina osazenstva změnila názor a začala uvažovat kriticky. A co je k tomu vedlo? Není nad vlastní zkušenosti.

      „Moje“ Ukrajinče již do naší školy nechodí. Rodiče usoudili, že raději budou investovat do nákupu nemovitosti v Itálii, kde žije babička roběte; tady jsme pro ně moc chudí.
      A kolegyně dnes ráno byla kupovat mléko do „psího blití“ (tzv. „instatní káva“) a byla svědkem dialogu u pokladny:
      Pokladní – „Dobrý den“
      Zákaznice – „Dobryj děň“
      Pokladní – spočítala lahve různého alkoholu ve vozíku a vystavila účet. „Budete platit kartou, nebo hotově?“, otázala se skupinky zákaznic.
      Zákaznice – vyndaly z desek „bumážku“ s kolonkami a s hlavičkou ČČK (Český červený kříž) a podaly ji pokladní. „Zapovnitě cju formu dlja Červonoho chresta. My nіčoho platiti nebudemo.“
      Po aktivismu už nezbyl ve sborovně ani pšouk…

    4. Maneco, já jsem na to úplně stejně. Televizní zpravodajství nesleduji již sedm let, před tím (od roku 2001 – spacáková „revoluce“) jen s nechutí. Televizi jsem odhlásila (můžu si to dovolit, jsem sama a přístroj nevlastním. Musela jsem vyplnit nějaký dotazník a podat to na poště.). Teď přemýšlím, že odhlásím i rozhlas, protože poslouchám hlavně své nahrávky mluveného slova, při vaření max. Country radio nebo Classic, podle nálady. Tak proč jim na ty lži přispívat.
      Moje nejlepší kamarádka? S tou jsme se dohodly, že se o politice nebudeme vůbec bavit, protože bychom se rozhádaly navždy. A to nemluvím o své rodině, děti jedou též na současné vlně. myslím si, že je to hlavně proto, že jsme je „neotužovali“ včas (v 90. letech svoboda slova byla, takže jsme jim nemuseli říkat – o tom ve škole nemluv; to neříkej před spolužáky atd.)
      A na návštěvách, když se baví o politice, raději se stáhnu, nemá to cenu.

  9. =D ten Želensky je kouzelný. Holt profesionální komik… to se musí nechat.
    https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Skladujete-zbrane-Proc-musim-prosit-Zelenskyj-prikazuje-699620

    Já ho teda slyšel jenom jednou, ale věřím, že kdyby mluvil česky, tak musí znít jako poručík Troník (když je to zetko teda tak moc ee).
    „Pomožte žachránit životy tisíců Ukrajinců “
    „…převaha ukrajinské armády v taktice a modrosti je žcela žřejmá.“
    „…ukrajinská armáda si už dávno žaslouží být v globálním žebříčku výše než ta ruská.“
    „Rusko je ždroj absolutního žla na celé generace!“
    „Jakékoli žpoždění v pomoci Ukrajině dává okupantům příležitost žabít další Ukrajince!“

  10. Mi vrtá hlavou ta Moskva. Ten parochod byl 40 let starej, I kdyby modernizovaný, tak výkonnostně slabší. Jesli on tam nebyl schválně, jako takové nějaké lákadlo. A těch vojáků tam ani moc nemuselo být. .. Nějak mi to připomíná ty proslulé Potěmkinovky… nemyslíte.
    Při kvalitě jejich jištění a určo by měl i nějaké podvodní jištění by to nemělo jít tak snadno. Podivná je i asistence turků…..nejsem odbornice, ale nějak mi to logicky nesedí.

    1. Možná není důležité kde byl, ale kde se potopil.
      V diskuzích jinde zaznělo, že snad čistě náhodou dopadl do plavební dráhy na Oděsu. Aneb jak tah malým pinčlíkem může znamenat strategickou výhodu)

    2. Re: ema

      Jestli jste nezvratně přesvědčena, že lodě, potažmo vojenské, se mění co tři roky, zhruba ve stejném rytmu jako manažérská auta v nedaleké ojro-montovně, jste na omylu.

      V čem by ta loď měla být výkonnostně slabší? V motorech? V konektivitě a patlacích displejích? Ve vysezených seslích kapitána a prvního kormidelníka?
      Jste dost mimo.
      Vojenská technika má tu závadu, že je drahá jako kráva (pro naše chudé předky)!!!

      Pročež se běžně modernizuje. Viz třeba mnohokrát probírané tanky T-72, které jsou plně konkurenceschopné i v r. 2022, ovšem po několika „lehkých“ přestavbách a „dovýbavách“.

      Btw. ta první modernizace T-72 byla provedena takřka „hned“ po jejich zavedení do armády. V r.1979, kdy většina lidí pořádně nevěděla, co to je laserový paprsek, dostaly laserový dálkoměr a počítačem ovládaný systém řízení palby.

      Totéž platí o letadlech a lodích. Zvláště pak u této lodě, která měla na starosti PVO na Černým mořem a „přilehlým okolím“.
      Nick Králík´62 sem dával odkaz na konspirační teorii, že Moskva byla sejmuta US raketami, které letěly naslepo a byly naváděny z US letadla vybaveného systémem AWACS.
      Osobně si myslím, že pravdu se nikdy nedozvíme, ať byla jakákoli. Cokoli Ivani zjistí, stejně neřeknou, aby inscenátoři nevěděli, jestli jejich fígl prokoukli, či nikoli.

      1. Targusi, kdyby jste byl krasny, mlady, progresivni, tak by jste vedet, ze kriznik Moskva potopil „Kyjevsky prizrak“, kteremu pomahali hrdinni obranci Hadiho ostrova 😉

      2. Spíš jde o to, co PVO Moskvy hlídalo. Rusové několikrát tvrdili, že SVU zůstalo jen pár letadel. A také v denních svodkách sestřelených letadel moc nebývalo. Poslední týden-10 dní Rusové hlásí sestřelení 1-2 ukr. letadel denně. I pojali podezření, že přilétají z jihu odněkud z Rumunska, tak poslali Moskvu, aby se zblízka podívala na cvrkot a někomu se to moc nelíbilo. Proto vznikla otázka, co se v tom Rumunsku připravuje.
        A jen tak mimochodem, stížnosti na pomalou pracovní výkonnost ukrajinských pohraničníků, protože se na rumunské straně hromadí vlaky s pomocí NATO, pronikly na ukrajinské sociální sítě.
        Poznámka 2: Ta kolona US armády, co úspěšně projela Ťokovým průsmykem na jakési cvičení na jihu Evropy počátkem roku, se nevracela. Nebo mi něco uteklo?

  11. Volební systém

    Z volebních výsledků nejen v naší zemi je dlouhodobě zřejmé, že volby vyhrávají politické strany, které nepracují v zájmu své země ani svých občanů. Síla propagandy a médií jim vždy pomůže vytvořit nějakou parlamentní většinu. Čas od času se vystřídají se zdánlivou opozicí. Jak to změnit k lepšímu?

    Nedávno mě napadlo překvapivě jednoduché řešení. Měly by se zohlednit hlasy těch, kteří z různých důvodů k volbám nechodí. Jejich hlas by měl být ve volbách započítán. Ve volbách do sněmovny by to fungovalo tak, že by vznikla neobsazená místa poslanců a v každém hlasování by byly započítány tyto hlasy jako „zdržel se hlasování“. Reálně zvolení politici by se museli dohodnout a přehlasovat takto reprezentovanou nevolící část reálně existujících občanů, pokud by chtěli cokoli prosadit.

    Na první pohled se mi zdá, že takto upravený volební systém nemá slabinu, jen samá pozitiva.

    1. Domnívám se, že ohledně příštích voleb, ať už nastanou kdykoliv, má pětikolka jedinou možnost – změnit volební systém na korespondenční a elektronický, aby se s výsledky dalo manipulovat (USA náš vzor).
      Moje úvaha se opírá o skutečnost, že při sčítání hlasů přímo ve volebních místnostech jsou sice nějaké manipulace možné, ale jen ve velmi malé míře. V průběhu dalšího sčítání to platí podobně a navíc je tento proces zpětně kontrolovatelný, takže při „chybách“ většího rozsahu z toho kouká i trestní postih (možná, to by záleželo na vítězi voleb).
      Ovšem při korespondenčním zmatku a hlavně pak při elektronické volbě se nechají nepochybně dělat hotová kouzla a kdo se kdy dobere započtení svého hlasu tomu či onomu? Když to umějí hekři, umí to jistě i programátoři.

      Takže uvidíme, kdy s těmi změnami pětikolka vyrukuje a protlačí je parlamentem.
      Na toto téma z archivu jiný text, bude-li zájem. Možná, Alefe…… nějak mi to nejde od ruky.

      1. Text bude vděčně přijat – Váš blog buď obsloužím sám, nebo si ho napíšete Vy. To je na Vás. – Vašich textů je tady zatím málo, určitě nejsem sám, kdo si myslí, že byste mohl něco přidat 🙂

        Zdůrazňuji, že je to přání, nikoli nátlak.

    2. Re: Kolemjdoucí

      Z hlediska „vítězné většiny soudruhů“ jste hnusný pochybovač s naprosto nevhodnými názory, které nesmějí být NIKDY realizovány.
      Jste fuj – marš ke koze do chlívka a počítat bobky!!!

    1. K Německu – před dvěma roky uveřejnily jedny noviny (Dotyk) článek o tom, jak se Sověti barbarsky chovali o Vánocích v roce 41 u Stalingradu – nectili Štědrý den! Chudáci Němci neměli ani vánoční přilepšení, protože kvůli Sovětům se k nim nedostaly včas zásoby.
      https://www.dotyk.cz/magazin/vanoce-stalingrad-nemecka-armada-20201209.html
      Byl to takový pokusný balónek, Overtonovo okno… a pokračuje to v rychlém sledu – Lidice; obviňování SSSR z rozpoutání II. světové války atd.

  12. to je sila
    ——————

    Co udělat s učitelem podporujícím Putina?
    https://perpetuum.cz/2022/04/co-udelat-s-ucitelem-podporujicim-putina/

    Schvalování útoku na Ukrajinu žákem z právního pohledu
    https://perpetuum.cz/2022/04/schvalovani-utoku-na-ukrajinu-zakem-z-pravniho-pohledu/

    —-
    Schvaluje-li dítě veřejně ve škole, že útok Ruska na Ukrajinu je správný, může taková skutečnost nasvědčovat tomu, že žije v rodinném prostředí, kde je normou schvalování zvlášť závažných zločinů, tedy v prostředí, kde není zajišťován řádně jeho mravní vývoj a morální prospěch. Má-li škola, např. na základě rozhovoru s dítětem či rodiči, za to, že takové nepříznivé působení rodičů trvá po takovou dobu nebo je takové intenzity, že nepříznivě ovlivňuje vývoj dítěte nebo je anebo může být příčinou nepříznivého vývoje dítěte, pak má povinnost konat.

    Výchovná opatření dle školského zákona
    Za projevy podporující vojenskou akci Ruska proti Ukrajině můžeme uložit i jedno z výchovných opatření, tedy napomenutí třídního učitele, důtku třídního učitele či důtku ředitele školy, v případě žáků, kteří již ukončili povinnou školní docházku, i podmíněné vyloučení či vyloučení ze vzdělávání.

      1. Re: Panda
        Dostali jsme se tam, kde jsme už byli. Tedy v totální pr**li.
        Akorát jsme to vzali oklikou a přišli jsme i o to málo, co nám zbylo po vládě Habsburků.

        1. Dnes by měl Havel taky proto čemu bojovat a často proti tomu samému jak tenkrát,ale asi by nebojoval. On stejně nebojoval za nějakou duvhov obrodu , ale za svuj majetek, který stej nebyl jeho, ale strýčka

        2. Jsme na tom daleko hůř. V osmdesátých šrouby už významně povolovaly, mohlo se toho čím dál tím víc.
          V Mladém světě Olga Čermáková pustila věci, které by dneska žádný šéfredaktor nepustil.
          Dneska se šrouby utahují a docela rychle.
          Pětikolka si uvědomuje, že tak dobrá příležitost se nemusí opakovat.

        1. To viete ze cinska jedina pravda je fuj, pac je cinska, a komunisticka a ditatorska …. my tu mame pekny, ziaduci diktat demokracie a prenasledujeme len tych, co s nasou pravdou a laskou nesuhlasia … ale je predsa spravne nenavidiet tych, co (nasu pravdu) nemiluju, coz? 😛

        2. V Íránu je totalita jako řemen, je to teokratický stát, kde vládnou potrhlí ajatolláhové.
          Ale i přesto Marjane Satrapi, která je s režimem výrazně na kordy a žije ve Francii, v pohodě navštěvuje příbuzné v Íránu, kdykoli se jí zachce.
          Někdo by mi měl vysvětlit, co to vlastně hen ta totalita je.
          I Čína má v podstatě otevřené hranice a nikomu nebrání v cestování.
          Assange měl včas zdrhnout do nějaké totality.

          1. Akorát teď je tam furt problém s covidem. Přijedete/přiletíte ze zahraničí a máte 3-4 týdny karanténu.

            Kdyby to tak nebylo, čtete teď moje příspěvky zase bez diakritiky.

      1. To: Martin V.
        Já už jsem onu větu doma vyřknul. Mé děti totiž vykecají vše. Jen čekám, kdy obdržím pozvánku na OSPOD.

    1. jen jeste potrebujeme metodickou prirucku podle vzoru 1984 abychom vedeli kdy je to osvobozeni, nebo utok ( s moznostmi aby to slo rychle prepisovat)

      Nemecko II svetova – Osvobozeni/utok na Ceskoslovensko
      Rusko II svetova – Osvobozeni/utok na Nemecko
      Afghanistan – osvobozeni/utok
      Irak – osvobozeni/utok
      Lybie – demokraticke osvobozeni/utok
      Syrie – demokraticke osvobozeni/utok
      Ukrajina – osvobozeni/utok na Dombasu 2015
      Rusko – osvobozeni/utok na Dombasu 2022

      1. A příručku, jak rozlišit vraždu od preventivního zákroku v zájmu světového míru.
        ( Zabití Kásima Sulejmáního v Bagdádu. Zabití několika vědců v Teheránu i jinde . Zabití civilistů vč. žen a dětí, kteří se neopatrně motali na předměstí Damašku. Kde kdosi preventivně odstřelil nějaký sklad. V zájmu míru. )

    2. „Schvaluje-li dítě veřejně ve škole, že útok Ruska na Ukrajinu je správný, může taková skutečnost nasvědčovat tomu, že žije v rodinném prostředí, kde je normou schvalování zvlášť závažných zločinů.“

      Aneb logika z profláklého vtipu o policajtech: „Máte doma akvárko ? Nee ??? Tak jsi buzerant.“
      Myslím, že nějaký bu´ rant onen pamflet o kterém je teď řeč, i psal.

      1. Vždyť je to jasné. Jedním ze zvlášť závažných, neřkuli nejzávažnějších zločinů je získávání informací mimo schválený rámec ČT09. Pokud by k němu nedocházelo, dítě by nikdy nemohlo zrcadlit nepřátelskou propagadnu (konečně to lze nazvat naplno, k čertu s opatrnickými narativy).
        A proto všichni pedagogové, buďte bdělí!
        Na stríž!

    3. Nikoliv snad ten Zelenský o kousek výše (to se dalo čekat), ale tohle je OPRAVDU síla.
      Trestání dětí, vylučování dětí a ODEBÍRÁNÍ dětí.
      Tak „trochu“ nacismus, ne?

      1. Trestání dětí, vylučování dětí a ODEBÍRÁNÍ dětí.
        —-
        jen za nazor, schvalovani ? tak to ne, to jsou NOVE evropske hodnoty, basta liberalni svobody a demokracie a je to uplne jine trestani nez v totalitach socialistickych a nedemokratickych, takove to spravne, jako je spravne nahlasovani, ktere neni udavactvim, ale oznamovanim

        ——
        Nahlásit dezinformace není práskačství
        Možná ti není příjemné někoho „nahlašovat“, uvědom si ale, že lži ve veřejném prostoru jsou nebezpečné. Na dezinformace upozorni standardním způsobem na dané sociální síti…
        https://branmecesko.cz/

          1. Re: jozka

            By ho měli vylovit ze stoupy a vrazit do povinné četby.
            Pochopitelně ve formě komiksu, anebo počítačové hry.

  13. Když je zboží nebo služba zadarmo (v tomto případě zpravodajství na novinkách), tak to znamená, že zboží jste vy. Cílem Lukačeviče není aby masa dostávala pravdivé a objektivní informace, ale aby ti co to platí byli spokojeni a platili co nejvíc.

    Oficiálně to žije z reklamy. (znáte někdo někoho, kdo na reklamu na novinkách kliknul? A nebo že by si pak dokonce něco koupil?)

    A tak to musí psát podle toho co vyhovuje těm co tu reklamu posílají a platí si. Kdyby pan autor začal dělat redaktůrka na novinkách, rychle by nadnárodní korporace přestaly inzerovat. Bo špatné narativy a nesprávné otázky.

    Akorát nechápu, proč se tomu ještě vůbec říká novinařina.

    Články na novinkách občas mají příšerný sloh a gramatické chyby. Což podporuje autorovu hypotézu o tom, že miliardář špatně platí a občas nezbude na korektora.

  14. Povinný názor,
    byl za nacisty a bolševika….a už je to tu zase zpátky. Ruský hráč Ljovin (Slovácko) netleskal při meči se Spartou za Ukrajinu. V médiích panuje shoda, že by neměl nastupovat. A já myslel, že si vydělává peníze fotbalem a ne politikou, že každý má právo na svobodný názor a, že nikoho nemůžeme k ničemu nutit. Sláma Ukravína.

    1. Sláva Kokaina!
      Heroin sláva!

      Ti debilové si ani neuvědomujou, že v lidech vybudí antipatie k Ukrajině a k ukrajincům.
      Naserou i ty, kterým to bylo dodnes lhostejný.

      1. Ano, to je přesně to, co tvrdím už nějakou dobu. Je jen otázka času, kdy lidé začnou házet děti s maminkama do stejného pytle s ojebáváky a nácky…Jak se zpívá v té idiotské reklamě na kofolu „méně je více…“

        1. Už se děje.

          Ty idioti si neuvědomují, že tím v důsledcích ublíží.

          Svoji pomoc pro Ukrajince u nás si připravuji přesně na tu dobu, kdy po nich ti idioti , co dnes volají sláma Ukravína, po nich bude házet kamení.

          1. Ano Admirále, tak to vidím i já. Pak opravdu budou potřebovat pomoc, jenže to už bude pozdě. Nebudou se moci kam vrátit a tady jim pšenka nepokvete .
            Sami tomu tleskali , sami o to žádali. A neb, kdo chce kam, pomozte mu tam.

    2. To je zvláštní kréténismus nutit sportovce, aby veřejně demonstroval svoje politické přesvědčení.
      Je to takové typicky bolševické. Kléma by měl z těchhle radost.

              1. Včera jsem se večer na Angl. fotbalovou ligu (Liverpool vs M. United) a je mi stále záhadou, proč na pokyn rozhodčího si hráči před zahajovacím hvizdem pokleknou.

              2. co taky udelat nejakou tabulku at v tom mame jasno, fakt se v tom uz nejak neorientuji

                Vyjadrovani svobody:

                Hajlovani 1938 – dobrovolne vyjadreni/natlak
                Prisaha vernosti sovetskemu svazu – dobrovolne vyjadreni/natlak
                Rusko bez vlajky – demokraticke hodnoty/natlak
                Rusky sportovec (chlebicky pro Zuzanu) s pismenem Z
                Pokleknuti pred zapasem – poklona BLM/natlak

                pro budoucnost
                Pokleknuti v praci -poklona BLM/natlak
                Hajlovani (slama u kravina) v praci – dobrovolne vyjadreni/natlak
                Pokleknuti v praci v tydnu LBGT+ -evropske hodnoty/natlak

    3. o se v mládí naučili, včil jak když našli. No a mladí, když vidí jak jim to bez poctivé práce nese, to velice rychle převzali.
      Bezpracný a bez zodpovědnosti zisk je jejich krédo.

      1. “ V mládí bez skromnosti, jak to bývá u mladíků; v mužných letech bez kloudného díla ; a žít tak pořád, až do zbytečného stáří – tak tomu říkám rána morová. “

        Konfucius
        ( cca 500 let před jurodivým Kristem )

        1. Konfuciovi se to mluvilo, když žil ve společnosti, která uznávala tradiční hodnoty, předky, pevný řád, autoritu atd.

          Jurodivný Ježíš a dnešní mladí žijí ve společnosti, kterou někdo ve svém zájmu cíleně rozkládá na atomy a chaos. Pak je těžké až nemožné jít proti proudu.

  15. Nejsem si úplně jistý, jestli je to tak jednoduché, jako s tou hospodou. A možná by jsme se tady divili ve spolek i ušima, kolik takový pisálek Seznamu vlastně bere. Dokonce si myslím pravý opak, že totiž jsou zatraceně dobří ve své práci a, že zadání plní na jedničku. Jejích práci není totiž novinařina, ale vymývání mozku. To , že si pár vidláků klade otázky „odkud se sakra vzala paní Káinová“ na věci nic nemění. Možná si jen dáváme větší význam, než máme. Většina lidí čte Sezam a Hovínka a víte co?….oni tomu věří!

    1. Dar Ukrajine miliardar odepise z dani. A protoze slouzi ,dostane prednostne tucne zakazky od vlady. Problemy s danema se vzdy objevi a vlada zamhouri oci. Az nejsou videt.
      Takovy veci samozrejme uz byvaji predem dohodnuty.

    2. Já osobně, asi jsem úchyl, ale Hovinky řadím k tomu lepšímu.
      Jasně, redaktůrci musejí psát podle dodaných notiček. Ale i tak jde ze článku často vyčíst, jestli je autor OPRAVDU zapálený pokrokový soudruch, anebo si z toho dělá tak trochu prd@l.
      A skoro bych řekla , že víc je těch druhých.
      Třeba na ČRo PLUS , kde vládne kovaný soudruch Šabata, někteří moderátoři dokáží vyvádět pěkné kousky.
      Obratně štengrují hosta typu Pekarová, aby ho přiměli k ještě třeskutějším výrokům. Čímž se ten dotyčný blb zesměšni sám a rozhlasákovi nejde nic vytknout. 😀Jen plnil úkol a zpovídal pokrokového souha. 😀

      1. Ano, to nám dává sílu přežít při zdravém rozumu, hledat jehly v kupce sena, světýlka na konci tunelu, číst mezi řádky, a slyšet i to, co redaktor nikdy neřekl …jenže, vzpomínáte? to jsme dělali i za bolševika. V lidově demogratickém socialismu budiž, ale v lidově demogratické Pravdolásce?

        1. Je to furt stejný.
          I mladí se budou muset naučit číst mezi řádky. V tomhle máme výhodu před těmi na
          Západě. Že máme natrénováno. 😀

          1. Doba se změnila takovým způsobem, že mladí vůbec netuší, proč by měli číst mezi řádky, a nemají o to žádný zájem. Jsou od narození podmiňováni k tomu, aby se dokázali soustředit max. 10 vteřin a pamatovali si max. pár týdnů zpět.
            Ti, kdo rozložili tuto civilizaci, jsou šílení, ale chytří, a udělali to cíleně a důkladně.

    3. Trochu nerozumím steskům Vidláka. Jak hezky píše Mandaladan: „Jsou zatraceně dobří ve své práci a, že zadání plní na jedničku.“

      To si přesně myslím. Normální člověk (tzn. ten, co si jen přelouská zprávy a jinak je mu politika u řiti) rozhodně nebude hledat někde rozpory v nějaké pravdě, rozuměj lži. Prostě mu naservírují hotový tovar – Rusko zaútočilo na Ukrajinu, což pravda je, a tím pádem je automaticky agresor. Část těchto lidí snad ani netuší, co se odehrávalo na Donbasu skoro osm let. S jedním fajn podobným chlapíkem jsem nedávno mluvil. Ten o Donbasu věděl. Ale jeho jediná odpověď byla, že tedy když ukrajinští Rusové chtěli tu ruštinu, nechtěli EU, měli se sebrat a odstěhovat do RF. Ano pět miliónů lidí nechá své majetky a nastěhuje se k sousedům. A pokud s tím nesouhlasí, je logické, když dostanou po hlavách raketami. Vlastně stejná varianta, co dnes zažívají ukrajinsky mluvící Ukrajinci. Minimálně by si tedy neměli co vyčítat.

      Mým takovým snem je, poslat novináře někam do Lvova, aby se zeptal místních, jak jim vyhovují rakety nad hlavami, tedy to, co osm let dopřávali bohatě lidem z Donbasu a Luhanska. A to je Puťka opravdu velmi zdrženlivý, že jim z toho Lvova opravdu ten Doněck zatím neudělal.

      Ale je mi jasné, že válka je vůl a asi těžko budou ve větší části Ukrajiny milovat Rusko, i když část lidí byla proruská, kdy mají zničená města a infrastrukturu. Když mají z měst poušť. Proto je dnes největší podpora RA na východě, který ta města má už rozstřílená dlouho od Ukrajinců a mají naději, že se ostřelování jednou zastaví.

  16. Myslím, že i kdyby se našel i ten, co by novináře slušně zaplatil, tak nenajde kvalitu.
    Ryba smrdí od hlavy. Zajděte do prodejny knih, otevřete si pár učebnici českého jazyka pro střední školu a budete zírat. To jsou totiž komiksy, kde text zabírá čtvrtinu dvoustránky. Pak si tu dvoustránku přečtěte, zavřete a zkuste si vzpomenout, co jste četli. Většinou nic, protože jsou to jen prázdné fráze.
    To, co jim lijeme do hlavy, dostáváme zpátky.

  17. AA je starý, blbý … a tak dále, však to znáte, protože absolvoval normální školu a chtěl by furt myslet.
    Což je po novému zcela špatně.
    Protože jak praví hrdý filozof – myslet znamená ho**o vědět.
    Proto je důležité VŮBEC NEMYSLET, jak nás to velmi správně učí noví krásní, mladí a chytří soudruzi učitelé a soudsruzi neziskovkáři.
    A proto si soudruzi novináři nejen že nekladou vysoké cíle, oni si je nekladou naprosto žádné. Tedy kromě co nejvyšší výplaty.

    1. Ja vam neviem, zrovna tlacime prvorodenu na 8-rocny gympel, a na tych skuskach sa po detoch chce, aby mysleli … toz ju tam nedostanem, no, na zakladke odkial ju chcem zobrat dostava jednicky aj ked absolutne nemysli …

      V Brne beru na tie gymply kazde desiate prihlasene dieta … ten zbytok ostane pekne tam, kde je, kde sa davaju jednicky za ucast …. .

      1. a musí na gympl POkud ví kam dál/ jen ne na Masaryčku/ tak ať si najde průmku nebo něco v tom oboru a po absolutoriu může vejš. A bude to mít k plusu/ s slušným základem.

        1. Prumka by sa mi pacila asi aj viac, ale na tej zakladke ju fakt nechaju byt … holka je premiantka, a ked sme sa zacali ucit na prijimacky, kukala jak tela na nove vrata, ze chcem, aby pomocou pravitka s ryskou narysovala rovnobezky … piatacka … premiantka …

          Nejde mi az tak moc o ten gympel, ide mi o to, aby po nej ucitelia chceli, aby pracovala … tuna opravdu dostava jednotky za ucast v hodine :S

          1. Ta naše šla na gympl, protože šly kamarádky. Jinak by zůstala na základce, ta její je kvalitní.
            Ale fakt je, že po odchodu největších tahounů úroveň druhého stupně ZŠ významně poklesne.
            Gymnasia jsou různá, stejně jako jsou dneska velmi různé i ZŠ.
            Ten kdo bydlí poblíž tzv. vyloučené lokality má smůlu.
            Buď musí vozit dítě jinam, pokud na to má prostředky , anebo se smířit s tím, že mu potomek bude chodit domů s boulema od hůře inkludovaných spolužáků.

            1. Ano, my jsme dceru dali na osmileté…, jedna maminka mi říkala, že dceru nikam nedá, že je to zbytečná soutěživost atd… no a v šesté třídě najednou koukala – ubylo těch, co třídu táhli kupředu, propadli k nim dva kluci škodilové atd., no, byla ráda, když holku dostala na šestileté!
              S dcerou jsem se připravovala, protože u zkoušek v květnu chtěli i látku, co berou v češtině např. začátkem června.

          2. Byl to šok, když dcerka v druhé třídě ZŠ na mé hudrování, že domácí úkol je nahrabaný, odpověděla: „To stačí, stejně to bude za jedna.“ A opravdu bylo. Vypukl domácí teror, kdy rodiče chtěli víc než škola a postupný přesun na náročnější školy – jazykovka a pak osmiletý gympl.
            Kolega si před rokem stěžoval, že jeho dcera, celoživotní premiantka na vyhlášeném pražském gymnáziu, nechápe ani fyziku ani matematiku – jen má dobrou paměť na vzorečky. Po tomto zjištění začal její vzdělání zkoumat i v ostatních předmětech a dostal z toho slušnou depresi.

            1. Jsem si pro srandu polozil vedle sebe pisanky z prvni tridy sve a sve dcery. Na rovinu. Geny nevychcijes. Skrabe stejne jako ja. Ale ja za to mel o dva stupne nizsi znamky nez ona (je pravda, ze nase ucitelka byla drsonka).

            2. Bola som za ucitelkou, ked bola prvorodena v prvej triede, ze holka doma odmieta urobit co len milimeter nad zadanie domacej ulohy, tak ze ci by nemohla v triede povedat, ze doma treba precvicovat to, co nejde, a bola som sprdnuta, ze nemam potomka pretazovat …
              U druhorodenej sa na rodicaku ucitelka chvalila, ze horsiu znamku jak dvojku neda az do tretej triedy …

            3. To jsem zažila taky, po přestupu dcery, premiantky na osmileté gymnázium.
              Takhle v tercii na třídní schůzce kolovaly prospěchové archy a já si myslela, že ta čtyřka z fyziky znamená, že byla v písemce čtvrtá! 🙂

  18. Mně chodí každý den krátký článeček od Erika Besta. Vždycky vyhmátne to podstatné a nemusím se brodit záplavou pofidérních informací.
    Píše pro anglickojazyčné soukmenovce, ala asi má slabost i pro české čtenáře , což není nic divného, protože tady žije a vzal si Česku.
    Poprvé jsem ho poznala na ČRo.
    Měl tam rozhovor s Tachecí, která úplně tokala, protože je vysazená na pěkné chlapy. A to tenhle tedy fakt je.
    Hned ho začala oslovovat křestním jménem, on byl spíš distinguovaný.
    Řeč byla o Americe a o Rusku, Tachecí je zavilá rusobijka.
    “ A Erikůů, kdo z těch dvou je větší hrozbou pro světový mír ? “
    “ Nóóó, Američané mají ve světě 1034 vojenských základen, Rusové dvě. “
    ( Pan Best sice už mluvil česky, ale trochu si pomáhal výplní nóóó, asi jako starý pan Benda zas dělal ééé. )
    “ Ale Erikůů, rozumíme si, že, jako pro bezpečnost světa je víc nebezpečný KDO??? “
    “ Nóó, Američané mají ve světě 1034 vojenských základen a Rusové dvě. “
    “ Ale no tak přeci, rozumíme si, že, konkrétně pro nás, jako pro naši republiku je nebezpečnější KDO !?!?!? “
    “ Nó, Američané mají ve světě 1034 vojenských základen a Rusové dvě. “
    😀
    Bylo to zábavné, ale jako na potvoru milý Erik už do rozhlasu nikdy pozván nebyl. Asi náhoda, nebo tak něco.
    😀

  19. Večerní svodka JP
    Izjum
    RA se daří pouze pomalý postup směrem na jihozápad přes Barvěnkovo, směr Novaja Dmitrovka.
    Střety se už přenesly i na lokality severně nad Izjumem.
    Ze situace a pohybů vojsk se dá usuzovat, že asi za dva dny by mohl přijít povel k útoku na Liman.
    VSU buduje obranné posty za Barvěnkovem.
    Palba vedená RA se snaží působit tak, aby se oddíly přidělené k obraně Lisičanska dostaly do izolace. Pak by se s nimi mohl vést střet při obsazování města.
    To též platí i o situaci na jih od Lisičanska. Zřejmým záměrem RA je rozdrobit obranu nepřítele na malé ostrůvky a ty pak likvidovat v kotlech.
    M-pol – nachystanými koridory nikdo nevyšel, dále se povede palba zničující pro palposty nepřítele.
    Nikolajev – na přístupové komunikace pokládají ženisté miny a zátarasy. Zřejmě už nepočítají s možností opět se pokusit zaútočit na Cherson, naopak chystají obranu města.

    1. Poopravím zeměpisné nepřesnosti, nejdou za Targusem. V poslední době v nich mají hokej i ti, co připravují zprávy pro Konašenkova( variací „Lhot a Lhotek“ je na Ukrajině spousta a navíc posledních 8 let Ukrajinci přejmenovávali kdeco) + JP mluví jako kulomet a občasi on ztratí směr.
      Novaja Dmitrovka(už drží ruská armáda) je na cestě z Izjuma do Barvěnkova, útočí se na Barvěkovo, které stále drží VSU. Problém je v tom, že VSU 8 let budovalo opevnění s předpokladem útoku z východu a teď Rus přichází ze severu, proto ten pokus obrany za Barvěnkovem směrem na jih. Tam je poslední vhodný terén, pak už je dalších 40km pouze rovina bez vodních překážek. Jakmile se tam ruská armáda prodere, tak přeruší nejkratší zásobovací cestu ze západu do Slavjanska/Kramatorska.

      Liman, někdy Krasnyj Liman leží na jihojihovýchod od Izjumu, na jižní spojce mezi Lisičanskem/Severodoněckem a Slavjanskem/Kramatorskem. Tady je problém v tom, že Lisičansk je na vyvýšeném místě, odkud je celé okolí jak na dlani. Rusové se už snažili přiblížit k Lisičansku ze severu i jihu, jde to pomalu a s velkými ztrátami, takže teď to zkusí ze západu od Limanu.

      1. Re: Králík62

        Na rovinu napíšu, že mám problém s přepisem poslouchaného pokecu, protože nejsou k dispozici ruské titulky. Kontrolovat mapy jsem jednoduše přestal a vycházím z obrázků v přepisovaném zpravodajství.
        V těch „gůglovských“ podkladech některé lokality jednoduše nejsou, anebo jsou pod jiným jménem. Viz třeba vychytávka „Niů Jork“. Pokud člověk netrefí transkripci, mapa hledanou lokalitu prostě neukáže.
        A podrobnější mapu UA bych si asi musel koupit, nebo lépe hledat na netu.
        O nějakém výškovém rozlišení nebo o malých říčních tocích nemůže být ani řeči, v krajině, ve které se bojuje, jsem byl naposledy před cca 25 lety a to jsem ještě tranzitoval. A samozřejmě mapové podklady s nadmořskou výškou. Výškový rozdíl 100 metrů je na vojně znát docela dost a klasická mapa to neukáže. Tedy aspoň já tu funkci neovládám. Pokud někdo umíte, poraďte.

        Jinak si myslím, že nějak šířeji komentovat počiny obou bojujících stran nemá smysl, protože jsme doma na gauči, nikoli na místě. Pročež komentovat a hodnotit nemá smysl, víme nula nic o efektivitě nasazených jednotek.

          1. Re: KuJi

            Možná vám přijdu úchylný, ale Seznam ne, protože mi ENORMNĚ zasírá komp nevyžádanými reklamami a zdržuje mne od toho, co na kompu skutečně dělat chci.
            Když reklamy povolím, musím ho pak přenastavit a vyčistit.
            A s tím docela bojuju, páč mě to Pinocchio nechce naučit, parchant jeden.

            Jinak mapy.cz jsou (pro mne) na podrobnou Ukrajinu ještě horší, než gůgl. Zkoušel jsem je taky.

            1. napoveda, pokial chcete nieco co potrebuje deaktivovany ad block, otvorte to v inkognito okne … ja tak kukam youtube, kde chcem vidiet komentare, pac tam sa na adblocky urazili, a komenty za trest skryvaju … inkognito okno po zatvoreni/restarte ma zabudnut aj cookies, ktore si inkognito stiahlo

            2. Na mapách jsem nikdy neviděl ani jednu reklamu.
              Chtěl jste vrstevnice, jsou tam.
              Chtěl jste profil terénu, je tam.
              Každý svého štěstí strůjcem.

              Na UK to neznám, ale v ČR to znám a mapy.cz jsou jednoznačně podobnější realitě než google.

  20. Dnes něco napíšou,zítra to smažou,těm nehrozí,že za 80 let bude někdo hledat článek vlevo dole. Tak o co jde?

    1. Je to děsivé, kdo dneska sbírá Magnesia Litery. Hnojometčík Mitrofanov za kydaní hnoje na Rusko.
      A rádoby publicista Pavel Klusák za kydáni hnoje na K. Gotta.
      Ten Klusák je brácha Víta Klusáka, který vodil těžce duševně postiženého mladého Babiše jako medvěda.
      A natočil Český sen, kde se mu povedlo ze švandy vyhnat na prázdné pole invalidy a chudé staříky.
      Byli natěšení, že pozvou vnoučata na gulášek z masa nakoupeného ve velké slevě, a ono prdlajs. Žádný market se neotevíral, jenom si páreček rejžů trochu vystřelil z toho českého póvlu.
      Zdá se, že hoši a děvčata od Pravdy a Lásky nejvíc dovedou ocenit aroganci a nenávist.
      Blééé

    2. Jasně, i za bolšána se dávaly ceny za angažovanou tvorbu. Ale tak nějak za tvorbu radostnou, soudruzi pisálci si libovali, jak je ten socialismus bezva. A velebili hrdé havíře a pilné tkadleny, které tkaly na více stavech současně.
      Dneska je v tom už opravdu hlavně dehonestace a nenávist, to mě zaráží.
      Přitom Mitrofanov kydá hnůj na zemi, kde ho máma vyprdla na svět. Hnus.

        1. Dík za odkaz Aleno Z. Já jsem si doteď myslel, že je to fake news.
          To je vážně sranda, vlastně je to děsivé jak při jejich blbosti propagují defacto fašistický pozdrav.

      1. Magnesia litera byly kdysi opravdu ceny za literaturu. Dnes je to spolek hochů, co spolu mluví. Ceny se udělují systémem jánabráchismu.

        1. Před pár lety jsem měl nositelku ML jako klientku, Dita Pepe se jmenuje. Zapomněla mi zaplatit za práci, věnovala knížku. Tohle jsou nadlidé.

          1. Když mi někdo zapomene zaplatit za práci, připomínám se tak dlouho, až si vzpomene. Nestává se to často, ale občas lidi zapomenou, tak se jim to musí připomínat. U nadlidí je to jinak? Zkoušel jste se připomínat?

            1. Ne. Připadal bych si jako žebrák. Ale mohu potom svobodně o dotyčném říkat, co je zač. To se penězi nedá vyvážit.
              Já po penězích nejdu tak urputně, ony leží všude a teď už je stav, že je nechávám i ležet. A jsou případy, že je nikdo nechce.

              1. Re: Ládik!!! a Zakladatel

                Potvrzuji. Nejsem schopen sehnat firmu, která by opravila místní komunikaci.
                Rozpočet je „pouhý milion a něco“.
                Kdo by za ty prachy zvedal prdel…

                1. Kde to je? Je k tomu nějaká dokundamentace? Neslibuju nic, ale můžu se poptat. – V této věci dále raději soukromým kanálem, sem to asi nepatří.

        2. To už je tak dávno, že si na to ani nepamatuji.
          Za literaturu se už dávno nedává ani Nobelovka. Jedině za politiku.
          Když dostali Chartisti lano, že si mohou někoho navrhnout, tak si vybrali Seiferta.
          Nic proti Seifertovi, byl to čestný muž a velký básník, ale tak nějak spíš regionálního významu.
          Že by jeho verše nadšeně louskali čtenáři po celém světě? To asi né…
          Kdyby navrhli Kunderu, tak jsme mohli mít nobelistu, kterého znají všude a byla by to čest pro nás i pro Kunderu.
          Ale na druhou stranu, také mohli navrhnout drramatika. Kterého by sice také nikdo nečet, ani venku, ani doma, ale zase ho všude znaj.
          Ách jo

      1. Ono to začalo na oslavách Dne D v r. 2019, kdy Putin nebyl pozván. A to už pár let na oslavách postávala Merkelová mezi vítězi.
        Přepisování historie se daří. Ve Francii dělali jakýsi opakovaný výzkum(80. létá, r.2000 a nyní) ohledně 2.světové a zjistili, že přes 80% lidí mladších 30 let si myslí, že USA porazily fašistické Německo; celkově se to už přehouplo přes 50%, Rusko jmenovala necelá čtvrtina.
        Jen tak mimochodem, francouzské doku filmy o 2. světové obvykle mají část, kde si frantíci stěžují, že při osvobozování byla jejich města zbytečně ničena, a udílí radu, že USA a VB měly bojovat mimo města a brát více ohledu na obyvatelstvo.

  21. O  našich novinářích : Tak ony to jsou s těmi novináři jednoduché počty: za článek 500–700 Kč. Za úvodník, odborný nebo jinak významný článek 1000–1200 Kč. Za sloupek 400 Kč. Když napíšete 2 články denně nebo úvodník plus sloupek, což zcela vylučuje nějaké velké hledání podkladů (prostě strejda Google, prvních 5 odkazů a finito), dostanete se horko-těžko na průměrnou měsíční hrubou mzdu. Na ty filmové novináře bydlící v nových stometrových půdních vestavbách nebo baráku s bazénem na okraji Prahy a jezdících v nových autech můžete zapomenout. Reálně zaplatíte sotva pronájem dvougarsonky a většina těhle pisálků jezdí MHD nebo starou shnilou popelnicí. Takže ono to musí dost frčet a nad nějakou filozofickou či odbornou hloubkou napsaného neradno koumat. A hlavně: nemůžete risknout, že Vám ten článek nevezmou. Pak jste bez peněz a nezaplatíte ani tu dvojgarsonku. Takže nastupuje autocenzura: vyhýbat se čemukoli, co by mohlo být v konkrétní redakci důvodem k odmítnutí.
    Kontroverzní mohou být články kmenových novinářů, tedy zaměstnanců. Ti si občas, ale skutečně většinou jen občas, mohou dovolit napsat něco, u čeho autocenzuru trochu potlačí. A to navíc jen někteří. Buď pak musí mít na své straně prodejnost (článek porušil sice to a to, ale prodejnost stoupla o tolik a tolik), nebo vedení redakce. většinou je zapotřebí obojí.
    Takže z uvedeného vyplývá, že označení „námezdní pisálkové“ není žádné hanobení, ale popis stavu, protože ti skuteční novináři většinou dělají už dávno něco jiného (obvykle marketing-reklamu-PR apod.). A výzor dnešních redakcí dodplňujjí kádry v tzv schématu 18-18-18. Čili 18 letý maká 18 hodin denně za 18 tisíc…

    Byt novinarem bylo jeste pred cca 20 lety cestne povolani. Dnes je to uz temer nadavka… Takovi silenci co vitaji zlo se najdou v kazde dobe. Dobovy tisk treba obvinoval Karla Capka z valecneho stvacstvi, dyt pan Hitler slibil ze po Sudetech uz nebude mit dalsich uzemnich pozadavku ! Nejeden dnesni redakcni lumen plni roli pana Rysa – Rozsevace, novinare ktery byl po valce rychle povesen. Zajimave je si uvedomit ze drtiva vetsina obcanu CSR tehdy 1. nikdy nevidela ziveho nacistu 2. mela jen informace z medii 3. existovala „vitacska“ media , jako Stribrskeho tiskovy koncern Tempo – a presto si na nacismus utvorili spravny nazor. Neni to zarazejici podoba s dneskem ?

    1. K dovzdělání o úrovni „novinářů“ stačí na iDnesu otevřít jejich profil.
      U většiny je nejvyšší dosažené vzdělání bakalář, případně student VŠ. Ve studovaných nebo vystudovaných oborech převládá religionistika, sociální studie, gender studie; věřím, že se najde i žurnalistika, případně mezinárodní vztahy, ale mně se nepoštěstilo.

      1. Vsichni pisou na dany tema, aby nenarazili a navic se vymrstila informacni megainflace..Na obou stranach.
        Na zapade je ted napr. vsude posedlost, Bidenem /podaval ruku zidli/..Protoze nudne opakovani dane latky uz netahne /jako ve skole/a akce na U. zevsednela , novy senzace se hledaji..
        Taky jistej Musk , miliardar /el. auta/, ted vlastnorucne a senzacne zachranuje demokracii a svobodu slova ,zakoupenim akcii zbytecnyho Twiteru, celyho Twiteru ,hotovy penize na ruku 43 miliard.
        V neposledni rade je uzakonena genocida uz i na pismena, jak kaZZZdej vi ..Hrozzzilo dokonce snedeni nejakyho zzzakazzzanyho pismena..
        Tedy dale ,s vymrstenim pres milionu zakonu , na nas /to je dalsi problem/v poslednich letech i nevinnej muze prijit k urazu, ani nevi jak a nemuze vedet ,ani pravnik ani soudce nevi, nikdo nemuze znat ani tisicinu jich, zakonite..
        Cili kazdej jsme mimo zakon. Vlastne tsunami zakonu, ktery utopily kazde zdani legality a spravedlnosti /justice/.
        Megainflace zakonu zase vede rovnou do pekla Anarchie..
        Tradice a praxe.
        Pockejte na podzim, se vyhrozuje v zamori, my vam ukazeme pri volbach, ktery, kdyz hrozi, ze by se neco mohlo zmenit , se zasvindlujou jako obvykle..

        1. Mám temné tušení, že už ani švindlovat nemusej.
          Že prostě imagemarkeři vyprodukují přijatelné kandidáty a lidi pak vybírají jenom nejhezčí holku z ošklivince.
          Poctivec nikdy nesežene takový ranec, aby si mohl dovolit kvalitního imagemarkera.
          Během poslední volby presidenta jsem v prvním kole seděla doma. Ve druhém jsem to šla hodit Ovarovi, přišel mi méně děsivý , než Drahouš.
          Zdá se mi, že Západ už ztratil schopnost vygenerovat kvalitní vůdce.
          Na rozdíl od východu, VVP, Si Ťin – pching , ale i Erdogan patrně opravdu kopou za svoje lidi.
          Ti naši už dávno ne.

  22. Hezky napsáno a názory rozumné, dokonce podpořené i příkladem. Ale to nestačí. Samostatný a schopný redaktor by v redakci nevydržel. Přivedl by sebe i majitele do kriminálu. A tři roky je dost.
    Pokud jsme v zemi, kde policie vyšetřuje tři proužky sýra umně položené na chlebíčku při soukromé domácí oslavě jakési Zuzany, tak je Vám veškerá sofistika k ničemu. Realita je tvrdá.
    Všimněte si jak buší do Ševčíka děkana. Akademické svobody se stanou hadrem k vytření něčeho.

    1. Stačí si vzpomenout , jak skončil AUTENTICKÝ disident pan Jan Petránek.
      Před hadrákem si zničil zdraví v Mitasu, kde pracovat při výrobě pneumatik bylo za trest.
      Tenhle člověk byl rozhlasák tělem i duší, měl rozhled , jako málokdo v české kotlince.
      A nakonec už nesměl ani do toho rozhlasu. Nehýkal s davem a tak mu to dali sežrat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *