28 března, 2024

První kuře…

Tedy… první vlaštovka

Včera večer jsem čirou náhodou šel kolem puštěné televize a co nevidím – reklamu na Kaufland. Nebo možná na Tesco, či Penny. Prostě nějaký ten hytlermarket, který nabízel skvělou, jedinečnou a nepřekonatelnou akci na kuřecí prsní řízky, bratru za dvě stovky. Byl to jen mžik, když jsem se pak snažil tuto excelentní slevu najít na internetu, tak se mi to nepodařilo. Ceny tam byly okolo 170ti korun.

Jde samozřejmě o kuřecí prsní řízky z těch nejlevněji chovaných kuřat. Velká hala do které se na podestýlku vysype 150.000 jednodenních kuřátek a ty tam za necelý měsíc vyrostou do jateční váhy. Každý den se sbírají mrtvolky, ty se prohlédnou a podle diagnózy se do krmiva přisypávají příslušná léčiva a antibiotika. Pak ty vyrostlé brojlery posbírá kuřecí kombajn, odvezou se do masokombinátu, kde je různí roboti a Mongolové nařežou do polystyrenových vaniček. Výsledkem je levné kuře, jen se člověk nesmí eklovat, že to maso je víceméně jalové, vodnaté a je lepší nevědět, co všechno má v sobě.

Nuže přátelé, tyto levné kuřecí řízky, vypiplané za necelých třicet dní, nakrmené a ošetřené tím nejlevnějším způsobem za masivního použití automatizace robotizace a nejmodernějších chovatelských metod, stojí v akci už skoro dvě stovky. Kolikpak asi budou stát kuřecí prsní řízky z kuřat, které žily v ekologickém chovu s výběhem, nechali je žít šest až osm týdnů, aby maso vyzrálo, nervali do nich antibiotika a smířili se s vyššími ztrátami?

To jen, abyste věděli, co doopravdy znamená ekologický chov. A jestli si myslíte, že stačí aby vláda udělala správné nařízení a hned nás ti korporátní oligarchové přestanou okrádat, tak jste naivní. Cena masa je přesně tak vysoká, abyste si ho jinak levněji nepořídili. Jestli znáte nějakou pěknou domácí farmičku s domácím chovem brojlerů a domácími jatkami, kde vám dají kuřecí prsní řízek levněji, tak máte u mě pozvánku na zabijačku.

Kuřecí maso je nejlevnější. Tečka. Protože kuře je pták, má rychlý metabolismus, naprosto úžasnou konverzi krmiva, zároveň to není pětimetrákový kolos a nedokáže vás zabít kopnutím, takže je mnohem levnější a jednodušší ho usmrtit a naporcovat. Kuřátko se zavěsí na lehký (a tím pádem levný) řetěz, a na lince jsou malé pily i malé nože. Jateční linky na bourání kuřecího jsou dneska už skoro bez lidí, protože robotika jde dopředu a nejlépe se uplatní tam, kde děláte deset tisíc stejných úkonů denně na relativně malém těle. Při bourání kuřete je minimum ořezu i odpadu, zpracuje se i separát. Zároveň kuře žije krátce, takže je snazší plánovat výrobu i spotřebu. Metr čtvereční kuřecí haly vám dá za rok mnohem víc masa než metr čtvereční vepřína nebo metr čtvereční výkrmu býků.

Je to jasné ne? Kuře je malé, rychle hotové, snadno se převáží, na kamionu se jich naštosuje na váhu víc než prasat i krav. Kuře je nejlevnější. Zároveň má nejkratší cyklus, takže se na něm jako první projeví cenové trendy. Rozesmátá reklama na prsní řízky za dvě stovky je prvním signálem, jak si tady budeme žít na podzim a v zimě.

Můžeme se zatím utěšovat, že vepřové stojí méně. Ano, zatím. Protože prase žije zhruba devět měsíců. Plecko, které vám dneska prodají v Kauflandu, to se narodilo někdy loni v září, kdy byl svět ještě v pořádku. Tehdy jsem začal pomalu psát o tom, že Čína skupuje světové zásoby potravin, protože asi ví proč. Zpravidla se na prasečí cyklus rovnou nakoupí i krmivo, takže krkovička v obchodě byla vykrmena krmivem, na které se podepsala smlouva ještě před pádem Bohemia energy. (Není to ani rok, co se to stalo).

Pokud jste někdo na hovězí, tak dnešní rib áj stejk se narodil před třemi roky. To se zrovna v Číně objevil covid a Babiš u nás dělal takřka vyrovnaný státní rozpočet. I v tomto případě se zpravidla spolu s telátkem zajistí i smlouva na žrádlo.

Pokud se chcete podívat, jak by vypadaly ceny z ekologického chovu, zajděte na stránky vyhlášeného řezníka Kšány. Tam zjistíte, že ekologická kráva stojí dneska už kolem tisícovky za kilo a ekologické prase kolem pětistovky. Tři vídeňské párečky vám dají za 125,- korun. No nekup to.

Hlavně se ale přidávejte ke kampani za záchranu chudáčků kuřátek, selátek a telátek, které v chovu nesmírně trpí. Celebrity vám to vysvětlí, sociální sítě to rozmáznou, chovatelé budou donuceni to zavřít a z vás budou vegani, protože na ekologičtější maso nebudete mít.

Znovu podotýkám, že prasátka i kravičky kupujete ještě víceméně za staré ceny. Hádejte, jak budou vypadat ty nové.

Ono je to víceméně stejně jedno, protože grýndýly pokračují. Německo snižuje stavy dobytka, Holandsko snižuje stavy dobytka, ba i Dánsko je snižuje. Míň dobytka = vyšší ceny. Už se nemůžu dočkat, až budou mít v hytlermarketu jedinečnou slevu – kuřecí řízky za tři stovky. To je podle mě realita podzimu a zimy. Samozřejmě tato sleva bude za polské kuře vyrostlé v těch nejhorších podmínkách, prorvané antibiotiky horem dolem, nakřehčené vstřikováním vody a se skoro jistou salmonelou. Opravdu kvalitní kuřecí bude minimálně o stovku až dvě dražší.

V příštích týdnech se k živočišné výrobě vrátíme. Právě se totiž sklízí a dělají se nové ceny na krmiva. K tomu dostali naši zemědělci faktury za topení a svícení ve vepřínech. Velké korporace si přirážejí patřičnou marži, vláda vysílá signály a my konečně pochopíme, jak to udělají, aby se pětikoaliční slepenec nerozpadl kvůli rozdílným politickým postojům. Je to jednoduché. Nebudou dělat nic, tím pádem se ani nemají o co hádat. Jak prosté milý Watsone. Blyštivý Péťa na to přišel.

Já mám čtyři prasátka na jatečné váze a na konci srpna se mi narodí nová selátka. Tentokrát si je asi nechám všechny. Tak nějak cítím, že se mi to vyplatí.

274 thoughts on “První kuře…

    1. Já se toho už nedožiju, ale až bude Adamu Pekarovi tak 60-70 let, to bude jistě pokocháníčko na jejího Soroše, co ho má vytetovanýho na zádech.
      Jinak jsem mrkl na tiráž toho plátku, to je pěkná galérka.

      1. Od JXD je každá urážka vlastně pochvala. 99% proletariátu je soběstačná a svými přebytky dotující právě takové zkrachovalé, zoufale nenávistně plivající nuly 🙂

  1. Marie Divišová
    23 hod ·
    EK oznamuje výjimky z pravidel zemědělské politiky EU s cílem zvýšit produkci obilí
    Evropská komise oznámila, že na žádost členských zemí EU ve středu schválila „dočasné krátkodobé výjimky z pravidel pro střídání plodin a částečnou údržbu neproduktivních porostů na orné půdě“.
    Opatření je dočasné, bude omezeno na zemědělskou sezónu 2023, a jeho cílem je zvýšit výměru pro pěstování potravinářského obilí a přispět tak k řešení vznikajících globálních problémů se zabezpečením potravin. Plodiny běžně pěstované pro krmení zvířat (kukuřice a sója) nejsou tímto rozhodnutím dotčeny.
    Aplikace opatření bude záviset na rozhodnutích členských států a zemědělců a má maximalizovat kapacitu EU produkovat potravinářské obilí.
    Tak ještě zrušit nesmyslné předpisy o přimíchávání bionafty a nahradit řepku pšenicí a Evropa by už nemusela imrvere nadávat na Rusko a mohla by vlastními silami zabezpečit dostatek potravin a krmení pro svoji potřebu i rozvojový svět.
    Ale to bychom asi byli přílišní optimisté, výjimka platí jenom pro jeden rok, tak letos možná zemědělci zasejí trochu více pšenice a žita a příští rok se zase vrátíme k řepce. Protože cituji: „EK zároveň zůstává odhodlána dosáhnout cílů Zelené dohody EU“.

    1. Další „vítězný dočasný taktický ústup do předem připravených pozic“ do sbírky. Ještě že tu matičku národů dobrotivou máme.

  2. podržte se co všechno dokázala ta Klausova modroftačí letka prodat/ é zprivatizovat. Je to až nesjkutečné
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-vstupne-od-pravcicke-brany-jde-soukromnikum-senator-to-chce-zmenit-210145#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=4&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
    Vyhlašují jaké jsou hvězhdy , ale jsou to úplně stejné kreatury jako v devadesátkách. Co se ještě objeví

    1. Pobavila mě výběrovost inforamcí zprostředkovaných Seznamem. Kupříkladu se „zapomněl“ podívat do OR, kdo a kdy seděl a stále sedí ve správní radě NP. Kupříkladu senátor Linhart, který se snaží sbírat body před podzimními volbami.
      Tak jsem se podíval já – omlouvám se za délku, ale je to důležité:

      Správní rada:
      Člen správní rady:
      PaedDr. JAN EICHLER, dat. nar. 5. listopadu 1960 (Klub českých turistů)
      Ladova 2532/2, Severní Terasa, 400 11 Ústí nad Labem
      Den vzniku členství: 2. března 2001
      Den zániku členství: dosud
      Člen správní rady:
      Ing. ZBYNĚK LINHART, dat. nar. 18. října 1968
      Krásná Lípa, Bezručova 4/599, PSČ 40646
      Den vzniku členství: 17. října 2001
      Den zániku členství: dosud
      Člen správní rady:
      RNDr. ZDENĚK PATZELT, dat. nar. 5. září 1960
      407 60 Brtníky 1e
      Den vzniku členství: 17. října 2001
      Den zániku členství: 29. srpna 2008
      Člen správní rady:
      Mgr. PETR GANDALOVIČ, dat. nar. 15. srpna 1964
      Ústí nad Labem, Klášterní 11, PSČ 40001
      Den vzniku členství: 9. ledna 2004
      Den zániku členství: 7. dubna 2010
      Člen správní rady:
      Ing. ANTONÍN KOLÁČEK, dat. nar. 7. srpna 1959
      Most, Táboritů 2219/12, PSČ 43401
      Den vzniku členství: 9. ledna 2004
      Den zániku členství: 7. dubna 2010
      Člen správní rady:
      Bc. MATĚJ ŠTĚTKA, dat. nar. 3. března 1972
      Krásná Lípa, Doubická 817/14, PSČ 40746
      Den vzniku členství: 9. ledna 2004
      zapsáno 25. listopadu 2004
      vymazáno 31. března 2007
      Člen správní rady:
      JUDr. EVA RUTHOVÁ, dat. nar. 5. května 1959
      Varnsdorf, Zhořelecká 367, PSČ 40747
      Den vzniku členství: 1. prosince 2005
      Den zániku členství: 1. prosince 2008
      zapsáno 14. dubna 2006
      vymazáno 23. ledna 2009
      Člen správní rady:
      RNDr. LIBOR AMBROZEK, dat. nar. 2. srpna 1966
      Hodonín, Brandlova 80a, PSČ 69501
      Den vzniku členství: 17. října 2006
      Den zániku členství: Dosud
      Člen správní rady:
      Mgr. TOMÁŠ PODIVÍNSKÝ, dat. nar. 21. listopadu 1969
      Praha 4 – Záběhlice, Roztylské sady 1614/54, PSČ 14000
      Den vzniku členství: 28. května 2007
      Den zániku členství: 5. ledna 2010
      zapsáno 12. července 2007
      vymazáno 7. dubna 2010
      Člen správní rady:
      RADEK VONKA, dat. nar. 30. října 1971
      Ústí nad Labem, Masarykova 824, PSČ 40001
      Den vzniku členství: 28. května 2007
      Zánik funkce 28. května 2010
      Předseda správní rady:
      Mgr. SOŇA KŘÍTKOVÁ, Ph.D., dat. nar. 12. července 1972
      Praha – Černý Most, Šedova 643/3, PSČ 19800
      Den vzniku funkce: 18. září 2010
      Den zániku funkce: 17. prosince 2010
      Den vzniku členství: 18. září 2010
      Den zániku členství: 17. prosince 2010
      zapsáno 4. listopadu 2010
      vymazáno 18. března 2011
      Člen správní rady:
      JAN KOLÁŘ, dat. nar. 30. července 1969
      Rumburk, Rolnická 16/16, PSČ 40801
      Den vzniku členství: 9. prosince 2009
      Den zániku členství: Dosud
      zapsáno 7. dubna 2010
      Člen správní rady:
      PETR PUDIL, dat. nar. 26. října 1974
      Praha 6, Jaselská 311/25, PSČ 16000
      Den vzniku členství: 15. ledna 2010
      Den zániku členství: 10. června 2011
      zapsáno 7. dubna 2010
      vymazáno 9. srpna 2011
      Člen správní rady:
      Ing. JIŘÍ KUDRNÁČ, dat. nar. 25. dubna 1965
      Děčín, Slovanská 1180/74, PSČ 40502
      Den vzniku členství: 15. ledna 2010
      Den zániku členství: 30. listopadu 2010
      zapsáno 7. dubna 2010
      vymazáno 18. března 2011
      Člen správní rady:
      Ing. PAVEL BENDA, dat. nar. 18. prosince 1967
      Děčín 3, Kladenská 315/13, PSČ 40502
      Den vzniku členství: 1. července 2008
      Den zániku členství: Dosud
      zapsáno 9. září 2011
      Člen správní rady:
      Ing. VLADISLAV RAŠKA, dat. nar. 30. ledna 1961
      Děčín 2, Hluboká 1195/11, PSČ 40501
      Den vzniku členství: 10. října 2008
      Den zániku členství: 10. října 2011
      zapsáno 23. ledna 2009
      vymazáno 11. dubna 2012
      Člen správní rady:
      Ing. MIROSLAV WEIS, dat. nar. 7. března 1942
      Česká Kamenice, Mánesova 695, PSČ 40721
      Den vzniku členství: 10. října 2008
      Den zániku členství: 21. května 2011
      zapsáno 23. ledna 2009
      vymazáno 9. srpna 2011
      (!!!!!!) Člen správní rady:
      ALEXEY KRENKE, dat. nar. 18. června 1971
      Kunratice – Studený č.p. 44, PSČ 40721
      Den vzniku členství: 10. října 2008
      Den zániku členství: 10. října 2011
      zapsáno 14. února 2009
      vymazáno 11. dubna 2012
      Člen správní rady:
      JANA VAŇHOVÁ, dat. nar. 1. ledna 1955
      Chomutov, Kamenný vrch 5567, PSČ 43004
      Den vzniku členství: 1. února 2011
      zapsáno 9. srpna 2011
      Den zániku členství: 5. dubna 2013
      vymazáno 27. července 2013
      Člen správní rady:
      Ing. PETR JAKUBEC, dat. nar. 6. srpna 1957
      Varnsdorf, Polní 2164, PSČ 40747
      Den vzniku členství: 25. května 2011
      zapsáno 9. srpna 2011
      Den zániku členství: 25. května 2014
      vymazáno 7. ledna 2015
      Člen správní rady:
      FRANTIŠEK ZACHULA, dat. nar. 1. prosince 1948
      Janov 22, PSČ 40502
      Den vzniku členství: 2. ledna 2012
      Den zániku členství: 2. ledna 2015
      zapsáno 11. dubna 2012
      vymazáno 5. června 2015
      Člen správní rady:
      Mgr. VLADISLAV DYKAST, dat. nar. 10. dubna 1979
      Praha 9 – Vysočany, Pod Harfou 943/16, PSČ 19000
      Den vzniku členství: 8. června 2012
      Den zániku členství: 19. prosince 2013
      zapsáno 16. srpna 2012
      vymazáno 22. července 2014
      Člen správní rady:
      PETR VOMÁČKA, dat. nar. 2. ledna 1947
      Sadová 334, 407 82 Dolní Poustevna
      Den vzniku členství: 7. června 2013
      Den zániku členství: 7. června 2016
      zapsáno 27. července 2013
      vymazáno 30. prosince 2016
      člen správní rady:
      LUBOMÍR PAROHA, dat. nar. 25. července 1958
      Mezná 81, 405 02 Hřensko
      Den vzniku členství: 10. února 2014
      Den zániku členství: 7. února 2017
      zapsáno 22. července 2014
      vymazáno 11. května 2017
      Člen správní rady:
      JAN SZÁNTÓ, dat. nar. 1. srpna 1964
      K Radobýlu 2209, Předměstí, 412 01 Litoměřice
      Den vzniku členství: 25. září 2014
      Den zániku členství: 25. září 2017
      zapsáno 7. ledna 2015
      vymazáno 30. listopadu 2017
      Člen správní rady:
      FRANTIŠEK ZACHULA, dat. nar. 1. prosince 1948
      č.p. 22, 405 02 Janov
      Den vzniku členství: 2. ledna 2015
      Den zániku členství: 2. ledna 2018
      zapsáno 5. června 2015
      vymazáno 13. června 2018
      Člen správní rady:
      PETR VOMÁČKA, dat. nar. 2. ledna 1947
      Sadová 334, 407 82 Dolní Poustevna
      Den vzniku členství: 17. října 2016
      zapsáno 30. prosince 2016
      Den zániku členství: 17. října 2019
      vymazáno 6. března 2020
      Člen správní rady:
      RNDr. LUBOMÍR PAROHA, dat. nar. 25. července 1958
      Mezná 81, 405 02 Hřensko
      Den vzniku členství: 7. února 2017
      Den zániku členství: 4. září 2019
      zapsáno 11. května 2017
      vymazáno 2. října 2019
      Člen správní rady:
      PhDr. Ing. ZDENĚK MATOUŠ, Ph.D. MBA, dat. nar. 26. května 1964
      Na Vyhlídce 529, Bohosudov, 417 42 Krupka
      Den vzniku členství: 11. října 2017
      zapsáno 6. prosince 2017
      Den zániku členství: 11. října 2020
      vymazáno 1. září 2021
      Člen správní rady:
      Ing. JIŘÍ ANDĚL, CSc., dat. nar. 13. února 1958
      Riegrova 662/17, Děčín II-Nové Město, 405 02 Děčín
      Den vzniku členství: 19. dubna 2018
      Den zániku členství: 19. dubna 2021
      zapsáno 13. června 2018
      vymazáno 8. října 2021
      Člen správní rady:
      RICHARD NAGEL, dat. nar. 13. dubna 1975
      Nemocniční 1063/28, 407 46 Krásná Lípa
      Den vzniku členství: 5. září 2019
      zapsáno 19. prosince 2019
      Člen správní rady:
      Mgr. PETR VOMÁČKA, dat. nar. 2. ledna 1947
      Hřbitovní 315, 407 82 Dolní Poustevna
      Den vzniku členství: 18. října 2019
      Den zániku členství: 6. listopadu 2020
      zapsáno 6. března 2020
      vymazáno 1. září 2021
      Člen správní rady:
      Mgr. JIŘÍ ŘEHÁK, dat. nar. 8. listopadu 1967
      Novoveská 3091, 415 01 Teplice
      Den vzniku členství: 21. ledna 2021
      zapsáno 1. září 2021
      Člen správní rady:
      Ing. JIŘÍ KALOUS, dat. nar. 20. května 1976
      Nová 184, Martiněves, 405 02 Jílové
      Den vzniku členství: 21. ledna 2021
      zapsáno 1. září 2021
      Člen správní rady:
      Ing. JIŘÍ ANDĚL, CSc., dat. nar. 13. února 1958
      Riegrova 662/17, Děčín II-Nové Město, 405 02 Děčín
      Den vzniku členství: 20. dubna 2021
      zapsáno 8. října 2021

      Linhart, Ambrozek, Kolář, Benda a Eichler tam dřepí od začátku a většinou ve funkci předsedů.
      Takže ať drží hubu.
      Dokonce měli Krenkeho v letech 2008-2011 ve správní radě!!!!!!!!!!!!!

      1. A Ambrozek byl v letech 2002-2006 ministrem životního prostředí za KDU-ČSL!

        Proto, jak píše výše Schumacher, je nutné v komunálkách a volbách do senátu nevolit NIKOHO z partají pětikolky. Nikoho, i kdyby zrovna ve vašem městě či obci pracoval dobře. A vytrvat.

  3. Jak to tady tak pročítám, myslím si (a pozoruji i na sobě), že jsme strašně moc ovlivněni naší sociální bublinou. Vidíme to co vidět chceme. Všímáme si toho co považujeme za důležité a pokud to někdo za stejně důležité nepovažuje, jsme tím spravedlivě rozhořčeni.

    Uvědomuji si to při občasné interakci s lidmi „z daleka“ (a z trochu jiného prostředí). Naposledy při nezávazném tlachání se švagrem z Prahy.

    To se mi opět potvrdilo to, co tu už bylo napsáno dříve: On, mladý dobře situovaný lékař, šťastně rozvedený a ještě šťastněji znovu oženěný s mladším modelem, vidí naši budoucnost víceméně růžově. Ceny potravin? Jí málo, zato kvalitně. A to luxusní stařené hovězí z argentinského býčka a pohanka z ekotrhu v BIOkvalitě je už teď finančně zcela jinde, než na co je zvyklý normální člověk. A bezlepkové pečivo z rodinné pekárničky na rohu je taky cenově jinde než rohlík z Lidlu. A tak ty skoky v cenách běžných potravin nevidí a nevnímá jako problém.
    Energie? No, zatím je v nájmu a nový vlastní byt má před předáním. Topí málo a byt má na přespávání a uskladnění těch pár málo věcí, které vlastní. Náklady na bydlení jsou v jeho rozpočtu minimální a nárůst (klidně násobný) skoro nepozná.
    Politika/geopolitika? Jasně, ten Puttler je sfině největší. Začal válku, napadl suverénní stát a cokoliv tomu předcházelo je irelevantní. Tohle se přece v 21. století v Evropě nemůže stát! Tečka. Naše vláda je nejlepší možná, protože nahradila Babiše a tím zachránila svět. USA jsou navždy náš vzor, protože tam je ta pravá demokracie. Oni nás za WW2 zachránili a také nás zachránili ze spárů Sovětského svazu. A za to jim musíme být nadosmrti vděční. Evropa? Nejlepší na světě. Bez EU bychom byli nic. Třeba bychom vypadali stejně zaostale, jako ti mužici v Rusku. Z Východu nikdy nic dobrého nepřišlo, ani kulturně, ani vědecky ani lidsky …

    A tak bych mohl pokračovat. A nejlepší je, že tomu tak opravdu v jeho pohledu je. Prostě žije život, kde to všechno je pravda a má pro všechno argumenty.
    Přitom jde jen o úhel pohledu na stejnou věc.

    Příklad? Třeba odstřižení od ropy a plynu. V jeho světě zcela v pořádku. Určité dílčí problémy připouští, ale o to víc to posílí solidaritu a soudržnost EU a USA. Navíc jsme dost bohatí na to abychom se uskromnili (ano to je jedna ze zásad, kterou tlačí a kterou hodnotí jako velmi pozitivní efekt – konečně nás něco přiměje přestat plýtvat, vždyť se máme tak strašně dobře, až je to nespravedlivé a je dobře, že s tím můžeme přestat a trochu se uskromnit) a donutí nás to rozvíjet nové technologie a získat tím (po krátkém čase omezování) náskok nad světem. To zvládneme. Jsme nejlepší. Cena benzinu? Klidně dvojnásobná. Do práce jezdí na kole nebo běhá. Na dovolenou létá, jídlo mu vozí Rohlík, a na ty občasné výlety a vyjížďky se vždycky pár tisícovek najde …

    A není sám. Kolem sebe má vrstvu lidí, kteří to mají stejně. Nad sebou vrstvu těch, kteří mimo tohle všechno na tom ještě narejžují. A pod sebou dost takových, kterým tenhle přístup imponuje a chtěli by to mít stejně, proto se i stejně chovají (oni na to sice dojedou dřív, ale to jejich zápal jen umocní, protože viníka si vždycky najdou).

    A pak je masa těch, kteří se měli vždycky tak nějak „z ruky do huby“ a ti se, jako vždycky tiše přizpůsobí.

    Proto nevěřím na žádné bouře a protesty. Všechno jde relativně pomalu. Nedostatek přijde po kouskách. Regály v marketech budou pořád plné a i ty košíky důchodců budou plné. Jen pořád méně kvalitního a méně často. A proto budeme rýt držkou zemi, ale nic neuděláme.

    Protože nikdy nebude tak zle, aby nemohlo být hůř!

    1. kouzlo exponenciely je v tom, že na začátku vypadá jako pomalu se zvedající přímka. No a pak příjde strmý až kolmý vzestup (to bude ten horký podzim). A jedno jestli se bavíme o nakažených virem anebo se bavíme o životních nákladech, letos může mít dokonce obojí. Až na horní desítky tisíc všichni nějak pocítí propad životní úrovně. Někdo úplně tragicky někdo holt jen odloží dovolenou.
      Ti co dluží se nedoplatí, ti co spoří ale také shoří.
      I na ty Pražáky nějak dojde, ale později. Jim dlouho ještě zůstane MHD, byt je menší než barák a témeř všude v Praze je zatepleno. Asi 300tisíc Pražanů bydlí singl, což znamená, žádné výdaje na děti, partnera…
      Dokud se nezačne prudce zvyšovat nezaměstnanost, nic zvláštního se jim neděje.

      1. Nesmíte spořit v EU a už vůbec ne v ČR. Ano, přesun je riskantní, ale na druhou stranu je to příležitost.

        Praha žije ze sektoru služeb a to jsou většinou věci zbytné. A zima bude i v oblíbené restauraci, divadle, na koncertě, ve škole, v práci a vlastně všude. MHD v Praze je drtivě dotované z městského rozpočtu. A Pražský rozpočet, to je černá díra. Praha má také další černou díru v podobě pražské Plynárenské a nemožný snadný přechod na alternativní vytápění. Elektrická rozvodná síť není na přímotopy v každém pražském bytě připravená. Navíc Praha to jsou i satelity dostupné pouze autem rozlézající se do středočeského kraje. Já tvrdím, že Praha je energeticky a ekonomicky silně závislá na vidlácích. On i ten pan doktor z Prahy žije z přerozdělovacího systému socialistického zdravotního pojištění. A vláda kterou volil mu z toho systému škrtla 13miliard. Jakmile skončí blahobyt vidláků, končí blahobyt i v Praze.

    2. Bohužel mám nedávnou podobnou zkušenost. Taky (stále ještě) kamarád z Prahy. S tím rozdílem že všemu tomu věří a hájí to a přitom má vlastně holou prdel. K tomu v diskuzi i jiná témata, než Vámi zmiňovaná např. – je samozřejmé že má být v Eu při hlasování zrušeno právo veta. Ptám se – proč?
      „Protože je to tak při hlasování více států správné“.
      Proč?
      „Protože to je tak správné“.
      Proč?
      „—„.
      A co když to rozhodnutí odhlasované většinou nebude v našem zájmu?
      „To je jedno, když už jsme se k Eu připojili, tak je to tak dobře“.
      A co když to poškodí tebe samotného a tvou rodinu?
      „Ty jsi pesimista, já jsem optimista a když vidím věci optimisticky, tak je to lepší a nic zlého se nestane“.
      Já se snažím dívat na věci racionálně – a to není pesimismus. Co myslíš?
      “ Ne. Ty jsi negativní pesimista.“

    3. Hlase z vysočiny nějak nechápu —Jak to tady tak pročítám, myslím si (a pozoruji i na sobě), že jsme strašně moc ovlivněni naší sociální bublinou. Vidíme to co vidět chceme. Všímáme si toho co považujeme za důležité a pokud to někdo za stejně důležité nepovažuje, jsme tím spravedlivě rozhořčeni.—-
      Já osobně bych řek , že se sešli lidé s podobným problémem a diskutují. Nějak necítím ovlivnění bublinou , spíš souznění a jak se říká svěřený problém -poloviční problém.
      Nevím jestli se Vám do toho bude chtít ale mohl by jste mi napsat jak konkrétně Vás ovlivnila naše bublina. Děkuji

      1. Většina zde diskutujících není ovlivněna v tom smyslu, že by (dokonce snad i nekriticky) přejímala názory ostatních. Ale tím, že si málo uvědomuje skutečnost, že zdejší názory (přestože pravděpodobně bližší realitě, než jiné) jsou zoufale menšinové. A kojí se (marnou) nadějí, že řady nositelů zdejších názorů s přibývající bídou budou utěšeně narůstat.

        Domnívám se, že takhle ten vliv bubliny myslel i Hlas z Vysočiny.

        1. Jj … já si taky myslím, že to bylo namířeno na to, ža tady je silná koncentrace lidí stejného myšlení, přičemž ve skutečnosti jsme v pořádné menšině.
          I kolem sebe pozoruji, že se vlastně nic moc neděje. Putin je agresor bo napadl sousední zemi, USA zajišťují pořádek a řád, napadení států z jejich strany se nedá vůbec srovnávat … prostě to je něco jiného.

        2. Bublina aby mohla(a já nevím jak) někoho ovlivnit tak už ho musí mít ve svém prostoru.
          Takže ovlivnění nárustu nositelů neumím začlenit a přijmout ale díky za reakci svým zbůsobem byla přínosná.

          1. Bublina samozřejmě ovlivňuje i názor. Pokud třeba bude tvou bublinou golfový klub, kde všichni budou jezdit v BMW, pak si dozajista vyslechneš tolik informací o BMW, že to tvůj názor může ovlivnit. Stejně tak pokud bude tvojí bublinou komunita tuningářů škodovek, pak zase to tvůj názor ovlivní jiným směrem … ale to je vedlejší.

            Ale chápu na co jste narážel. „Bublina“ přispěvatelů a diskutujících kolem Vidláka vzniká především z lidí, kteří s ním nějakým způsobem souzní v některém z jeho témat. Tedy už přišli s nějakým nastaveným světonázorem v kterém se tu jen utvrzují a pak tedy chápu, že nevidíte možnost ovlivnění „bublinou“.
            A přesto jsem díky informacím a názorům zde občas na některé věci změnil nahlížení, jelikož mi otevřeli problematiku, kterou jsem dříve nevnímal a/nebo pro mě byla marginální.

            Obecně jsem ale spíš mířil na výše popsané, tedy že uzavření v jakékoliv „bublině“ vede k pocitu, že v ní rozšířený názor je jediný správný a navíc nejrozšířenější. Je to logické a je třeba si to uvědomovat a vystupovat z komfortní zóny podobně smýšlejících, aby si člověk zachoval rozhled.

            Podobně jsou „postiženi“ lidé, kteří si aktivně nevyhledávají informace, nevzdělávají se a podobně. Jsou lapeni v bublině mainstreemových informací a narativů. Stejně tak intelektuální skupina akademiků bude poměřovat svět prismatem svého oboru. Politici pak hlediskem stranických schůzí, večeřemi s lobisty a výtahy od svých asistentů. Opět, je to logické. Však už ve starých pohádkách se král převlékal za chuďase, aby poznal smýšlení svých poddaných – moudrý král.

      2. Jak již napsal KuJi nademnou. Ano, bublina (nejen zde Kydy/Litterate, ale ti „lidé s podobnými názory“) mě svádí k představě, že můj pohled na svět není nesprávný a že je vlastně celkem rozšířený. Realita je (bohužel?) jiná a tedy i závěry, které jsem občas hotov vyvozovat musím korigovat realitou.

        Většině lidí je to prostě jedno. Kam na dovolenou je pro ně důležitější než ceny čehokoliv v listopadu, protože to je daleko a „přece to tak nemůžou nechat“. Nějak bylo, nějak bude.

    4. DO voleb to půjde mírně, rptože potřebují naladit lidi že se nic neděje, ale uvidíte ten fičák po eventuálně vyhraných volbách.
      nemyslím, že dnešní modroftáci jsou jiní než to z devadesátek… bohužel

    5. On pan doktor ještě neví, jaké to je, když ráno nastoupí do auta a než se rozjede, tak na něj někdo namíří pistoli a bude chtít peněženku. Ještě neví, jaké to je, když mu před barákem budou už třetí den stát podivní snědí hoši a významně se dívat do jeho oken. Ještě neví, jaké to je, když zavolá na policii a oni nedojedou, protože nebudou vědět, kam dřív. Neví, jaké to je, když jeho žena odmítne vycházet z domu, protože jí už potřetí někdo osahával. Neví jaké to je, když Rohlík jednoho dne nepřijede a on bude muset jet nakoupit.
      A hlavně – neví jaké to je, když krachne stát a on od pojišťovny dostane měsíční platbu za pacienty, za kterou si nekoupí ani jednu plnou nádrž. Až zjistí, že musí dělat levně pro tu nejhorší lůzu, aby si alespoň trochu vydělal.

      1. Nene, pan doktor urcite ma neco ulito za morem, nebo nekde, kde se dane neplati.
        Takze pri prvnich naznacich vyse popsanych zmen proste zvedne kotvy a premisti se tam, kde bude pokracovat svuj sen.
        A takovych bude vic.
        Ze nebude kam jit, neb globalizace? Ale bude, zadani zni oslabit Rusko i kdyby to melo znamenat konec Evropy. (Dve mouchy jednou ranou?)
        O likvidaci USA v zadani nic neni.
        Pokud by to nahodou vymklo, tak oni rychle prijdou s mirovym planem za Putinem a k Ukrajine dodaji jeste nejaky bonus.
        Uvidime jak se to bude vyvijet. Ukrajina je ztracena, Evropa se riti do pruseru, ale v USA jeste maji dost karet v ruce.
        Treba jak zatlacit a zviklat Ruske spojence si ne-odpurce.

        1. Ano, doktůrek s bytem a autem je v pohodě. Sbalí se a rozvrácenou zemi kterou pomáhal zbankrotovat opustí. Co bude ale dělat majitel hipsterského bio obchůdku? Co bude dělat majitel fitka, kavárničky, různí poradci zdraví a krásy? Co budou dělat majitelé pražských bytů pořízených na hypo a určených k pronájmu? Majitelé X firem podnikajících ve službách?

  4. „Měřítko životní úrovně.“
    Pamatuju se, že můj první biftek v restauraci stál 17 Kčs. Samozřejmě, výplaty byly kolem 3000 Kčs.
    Ještě trochu inflace, a bude čas na měnu, nebo se v těch nulách začneme ztrácet.

  5. Úplně OT:
    Předevčírem ve věku 103 let zemřel vynálezce „teorie Gaia“ James Lovelock.
    Doufám, že skončil v pekle…

    1. Pithart: Lovelock kritizoval ty, kteří jeho teorii dovedli do krajnosti. Právě z greendylu šťastný nebyl. Byl úplně jiná generace než dnes klimaticti aktivisti.

  6. Jinak vcera v diskuzi bylo, ze stat ma obe kapsy vysypane, schodej jako krava, ale na nejdrazsi stihacky penize ma.
    Mozna ze nas do toho uvrtaji, Cernochova je opravdu vseho schopna – ODS…
    Ale na rozdil od Babisovo vrtulniku, ktere nikdo nechtel, takze Cesi zachranuji americkeho vyrobce, je to u letadel jine. Kapacity jsou vyprodane na leta dopredu, staty cekaji ve fronte.
    Takze cekam spis nejakou kulisarnu.
    Ted vyhrozuji, ze jenom ty nejdrazsi stihacky nam zaruci bezpecnost pred Putinem a jeho imperialnimi choutkami (zapomente na to, ze ruska armada je k nicemu a na Ukrajine se lopoti uz skoro pul roku), a prvni nastrely rikaji neco o 500 miliard . Jestli je v tom uz vybava+trening+munice+servis+uprava letist a komplet infrastruktury nevim.
    Ale myslim si, ze az budu lidi dostatecny vydeseni pul bilionem, ktery je nezbytny, tak nekdo (Vondra) prijde s resenim, ze treba F16/F18 by mozna pri primhoureni obou oci mohly stacit.
    Bratru 200 miliard.
    A vsichni si ulevi, odklepnou to bez reci, a ODS bude jeste za hrdiny, jak na tom pekne usetrili.

      1. Vždyť USA mají přece ty úžasné, skvělé, neviditelné bombardéry B-2 a budou zavádět ještě úžasnější B-21, tak na co věšet A-bomby na skvělý, úžasný, nepřekonatelný F-35, co vlastně ani není letoun, to je sen, a navíc vlastně takové vzdušné velitelské stanoviště. Ještě na něco jsem zapomněl?

  7. Před měsícem kilo mraženého pstruha za 102 Kč v akci. Dnes na stejném místě – a taky v akci – 160 Kč! Řeč je o Albertu, tedy nejsockovatější samka. Tohle není jenom inflace, jako nejsou ceny na pumpách či v kovomatě. To je obyčejná arcikrádež neviditelné ruky trhu.
    Já vím, protože Babiš, Putin, komunisti…

    1. Albert Heijn neni uplne laciny a neni to discount, v Holandsku je nakup akci dokonce podmineny clenstvim v klubu, takze jde o lepsi supermarket s vyssimi cenami.

          1. Laciný už není žádný.
            Nicméně Albert mi z těch rozšířených (ještě Billa, Coop) přijde asi cenově nejlepší. Penny, Lidl, Kaufland mají ceny o něco lepší, ale zase se k nim musí kus dojet. Kdo má pod okny Tesco nebo Globus, tak je na tom cenově asi nejlíp (i když Globus vs Kauf by asi nedopadlo úplně jednoznačně), ale zase ty tisíce aut denně …

            1. Tesco, Billa, Coop mi právě přijdou jako nejdražší. S Lidlem mám ty nejhorší zkušenosti, takže mi zbývá jen ten Albert a Penny. Ty ostatní mám taky spíš na zájezd, jak jsou z ruky. A pak, je tam dost zevlounů, což tvoří davy a fronty.

  8. Na této situaci se podílely všechny vlády po sametu.Hlavním viníkem jsou USA,kteří způsobily tuto inflaci,USA si žily nad poměry,jak finanční spekulací,virtuální ekonomikou,tištěním dolarů,co také způsobilo,veliké zadlužení pomalu všech států ve světě.Toto nešlo donekonečna provozovat,aby si udržely nadvládu.Pak je otázkou,proč tolik států hladoví,proč jsou nucené velké množství potravin nakupovat jinde a to pak prodražuje potraviny i u nás.Dalším problémem je Brusel,jako stát jsme byly v potravinách soběstační,pochopitelně jižní ovoce,mořské ryby se dováželo,ale jen pro zpestření stravy.

  9. Jedno se musí uznat. S děním na Ukrajině zmizela z ČR ptačí chřipka. A je to tak dobře, protože když jsou teď všichni hasiči v Hřensku, kdo by teď nebožátka likvidoval. Černochová se záložákama?

    1. Černochová? Ta mezi drůbež nesmí, jednak by slepičí chřipku mohla dostat sama, a pak by jí v nestřeženém okamžiku někdo z jejích poddaných mohl zakroutit krkem. Je moc „oblíbená“ 🙂

  10. To je tak.
    Ekonomicky jsme závislí na Německu (to hospodářsky již také stagnuje), energeticky na Rusku (bez komentáře).
    Inflaci si jak dovážíme, tak jsme si ji „vypestovali“ doma.
    Tak máme inflaci prakticky nejvyšší ze všech.
    Evropská centrální banka oddaluje bankrot Itálie a dalších zemí eurozóny a inflaci dál přikrmuje.
    Česká národní banka pálí devizové rezervy rezervy rekordním tempem (co až nebude co pálit?)
    Česká národní banka zvýšila základní úrokovou míru, chcete na něco půjčit, no hodně štestí.
    Zadlužení státu je vyšší než za Babiše a v příštích letech nebude menší.
    A je toho víc…
    Závěr: Ve velmi těžké době nám vládnou diletanti a fanatici, jak v Čechách tak z Bruselu. Držte si klobouky, to bude jízda!

  11. Myslím, že k dnešnímu článku poslouží nejlépe za ilustraci dvě epizody z Jídla s.r.o. Romana Vaňka. Hádám, že za těch osm let od vzniku videa se zase tolik nezměnilo…

    K 36 dennímu životnímu cyklu chovných kuřat na maso:
    https://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/kure-1-36denni-zivotni-cyklus-235932

    Porážka a zpracování od prsního řízku po separát v díle následujícím:
    https://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/kure-2-porazka-235942

      1. Video je zajímavé. Potěšilo mě, že farmář zmiňuje, že se s chovem slepic inspiroval u Joela Salatina a jeho farmy Polyface. Jen mě zarazilo, když říkal, že doporučuje začínajícímu farmáři pořídit si tisícovku kuřat s tím, že během několika týdnů bude mít zisk sto tisíc. To se mi zdá dost přehnané. Znamenalo by to, že jedno kuře by muselo přinést víc než sto korun, aby to pokrylo zisk, krmivo a ostatní náklady s chovem spojené.

  12. Nemáme poruchu na přijímači?

    Na Ukrajině je mnoho obilí.

    Ukrajina může za devět měsíců z přístavů vyvézt až 60 milionů tun obilovin
    24. 7. 2022, 11:53
    ČTK

    „…Za cenu nižší než tisíc zlotých (méně než 5,1 tisíce Kč) za tunu nakupují načerno i polská výkupní střediska na jihu země.
    Přitom obilí od polských zemědělců, kteří ho donedávna prodávali za dva tisíce zlotých, nikdo nechce. „Když ho přivezou do výkupny, čekají na ně beznadějně zamčená vrata a za nimi sila plná nelegálně získaného ukrajinského obilí,“ upozornil Ardanowski….“

    Třetina ukrajinské úrody končí v Polsku. Načerno
    Včera 18:07
    Pavol Minárik, Právo

    Německo pomůže s vývozem ukrajinského obilí

    A co my?

    Nemůžeme doplnit zásoby intervenčním nákupem?
    To necháme ukrajinské obilí shnít?

    Není signál?

    1. Snad si nemyslíte, že Polsko bude Ukrajině pomáhat zadarmo… Sice to sto let trvalo, ale po polské nezávislosti se teď konečně starají o polskou velikost.

      1. Medvěděv taky vysílá signály. Ukrajina na západ od Kyjeva bude polská, Podkarpatská Rus maďarská, část rumunská, jih a levobřežní Ukrajina ruské, a Ukrajina zůstane jen Kyjev a okolí. Sice jde jen o vlahý noční sen, ale je to signál kalibru rukama máchajícího Fialy.

    2. – vyvézt až 60 –
      Ve statistikách je největší vývoz obilovin z Ukrajiny necelých 45 tun ze zemědělského roku 2019/2020.
      Mezitím přišla Ukrajina o velkou část území, kde sklízeli spoustu obilovin, na části území se vedou boje, zemědělcům chyběly osiva i nafta. Na druhé straně také přišla Ukrajina o spoustu obyvatel, které nemusí živit.
      Takže číslo spíš vypadá na to, kolik je přístav schopen vyexpedovat, když pojede na plný výkon.
      První loď má vyrazit dnes nebo zítra a pojede do Somálska, do cíle přijede za šest týdnů. Nejsem logistik ani námořník, ale těch 6 týdnů při pohledu na mapu se mi zdá moc.

  13. Šel starý mamut po stezce k vodě.
    S rozbitou lebkou do výkopu pad.
    Křepčil Mamutík kolem ohně,
    občas v jeskyni cosi klohně.
    Pojedly děti Mamutíka.
    Jenomže čas pořád tiká
    a zase oponou trhnul.
    Do kaufu jsem se vrhnul
    a ulovil krůtí prsa.
    Žena má štěstím trsá.
    To budou týdenní hody!
    Budeme zpívat Ódy!

    1. Doufám, že nemyslíte Ódy na radost? To by bylo fuj, fuj, fuj a ještě jednou fuj. Takovou krásnou písní EU oslavovat obžerství.

  14. Maso bylo měřítkem životní úrovně. Za komanče sežral průměrný člověk (myslím) ročně 60 kilo masa. A byli jsme pozadu. Teď v kapíku by to snad mělo bý 120 kilo ročně, čili 10 kilo měsíčně. To je 10×1000=10000 a půlka důchodu je pryč. 10000 je energie a kde jsou hadry a doprava? Měsíčně dám do benzínu na výlety 8000 a bude to určitě ještě stoupat. A je nutno podporovat mladé, bo to teď mají těžké. Kdysi před 20 lety byl oběd pro 2 v hospě za 300 a dnes za 7-800. Kde to jsme? Kam jsme to dopracovali?

    1. Omyl, po roce 89 klesá a klesá spotřeba masa jako celku, ani nárůst kuřecího z 13 na 28,4 (15,4) nenahradí pokles spotřeby hovězího z 30 na 8,7 (21,3), citace pána ze statistického úřadu:

      „Dříve se zkonzumovalo 30 kilogramů hovězího masa na obyvatele, dnes spotřeba hovězího masa představuje 8,7 kilogramu. Naopak u drůbežího masa došlo k nárůstu spotřeby z třinácti kilogramů v roce 1989 na rekordních 28,4 kilogramu v roce 2018,“

      1. Pamatuju z občanské nauky, že v socialistickém táboře nejvíc masa a hodně mléka, jedli Mongolové. A nejmíň chleba a zeleniny. Ryby žádné.

    2. „Měřítko životní úrovně.“
      Pamatuju se, že můj první biftek v restauraci stál 17 Kčs. Samozřejmě, výplaty byly kolem 3000 Kčs.
      Ještě trochu inflace, a bude čas na měnu, nebo se v těch nulách začneme ztrácet.

  15. Dobrý tatarák dokáže zajistit přestávku mezi jídly i 8 hodin a to je pro důchodce jak dělané. Protože nepřerušovaný spánek regeneruje, zatímco práce jenom osvobozuje. Doporučuju aplikaci Garmin Connect, kde se kvalita spánku nejlépe vyhodnocuje. Je tam i graf Body Battery, podle kterého lze určit, kdy už je člověk vyčerpaný a měl by odpočívat, což může nastat už ráno. Sloupečky stresu jsou oranžově, těch má bý co nejmíň. A právě ty se objevují při trávení masa, což podporuje teorie o jeho škodlivosti. Maso se může stát buržoazním přežitkem.

  16. Uvádí se, kolik procent je v párku masa. A co je ten zbytek? Voda? Dá se špekáčkem uhasit oheň?
    Já bych maso vůbec nemusel mít. Mi stačí tatarák a škvarky, občas štangla uheráku – ten umí zasytit. S špek, pěkně vychlazený z ledničky. Bez chleba, ten kazí chuť.
    Nejhorší jsou řízky. Ty skrývají pod strouhankou tlusté maso. Z masa jedině stejk, nejlépe se zelenými fazolky. A taky tresku, ale na tu se musí k Baltu do smažalně, aby byla čerstvá. Kuře suší hubu a musí se zapíjet, to není maso. Kdysi bývala dobrá vepřovka (konzerva), ale to bych se dnes neodvážil pozřít. Když mi sebrali žlučník, tak ani husí sádlo bych neměl pít.
    A vůbec nejhorší je pajšl, z toho jsem se v družině poblil a od té doby na něj nesmím ani pomyslet. Ale játýrka jo, těch můžu půl kila na cibulce. Mám hlad, asi vstanu a půjdu se po něčem podívat.

    1. Tak ted jsem dostal uplne priserne zravou. Jdu vyplenit lednici.

      Jinak k tem suchym kuratum mate pravdu, me vzdycky spis chutnaly steheni rizky, ktere nejsou tak suche, ale v Cechach vsude jedou prsni bez tuku. Proste dieta.
      Pro zajimavost: tady v Japonsku je to presne naopak, o kureci prsni rizky tu zajem skoro neni, a tak jsou nejlevnejsi, aby se prodaly.
      Zato steheni rizky jsou tu popularni, protoze pro vetsi stavnatost.

      S temi cenami me Vidlak uplne dorazil… Ja kdyz jsem byl naposledy v hytlermarketu, tak tam byly ty kureci rizky v akci za 60,- a vepr kyta za 70,-
      Porad rikaji, jak jsou duchodci rozmazlovani, pridavano kazdy rok ze zakona, ale vypada to, ze jenom jidlo naskocilo za ta leta o vic nez 100%.
      K tomu energie a cekam, ze pribude vice sebevrazd a bezdomovcu.

  17. Mluvil jsem před měsícem s kamarádem z Prahy. Pracuje v korporátce, partnerka je prorežimní novinářka.

    Oba mají se zdražení energií radost. Aspoň se rychleji implementuje bezuhlíková energetika.

    Že bude vadit nedostatek plynu v provozech a ropy taktéž?
    Aspoň se přestane plýtvat potravinami.

    Že bude maso drahé?
    Aspoň více lidí bude přecházet na vegetariánství, protože se maso nebude vyplácet.

    Evropská ekonomika bude nekonkurenceschopná?
    Uděláme železnou oponou a tím oslabíme Rusko , Čínu a ostatní země.

    Neprůstřelná logika. 😎

    1. Tedy typická (vyšší?) střední třída, pakliže mají vlastní bydlení; nižší, pakliže ho nemají či teprve splácejí.
      To zapláčou, až půjdou ekonomicky do pilin.
      Ale budou, podobně jako věrní stalinisté po přeřazení do Gulagu, do poslední chvíle adorovat Systém, který je zničil a pro který je tak krásné trpět.

      A tak to má být, na blbce patří přísnost.

      1. Já bych navrhoval povolat záporožské kozáky. Když jsme teď s tou Ukrajinou tak zadobře, tož pozvěme tamní kozácké skupiny, co předvádějí historii. Oni tam dodnes žijí (možá mají druhý byt někde ve městě) v dřevěnicích, předvádějí středověký způsob života… mohli by u nás dělat školení, jak se žije bez elektriky a plynu. Obzvlášť ty vyšší pražácké třídy to budou potřebovat.

        1. Pražská vyšší třída se Vám vysměje, protože:
          – má teplo v bytě/domě přes teplovod z Mělníka (odpadní teplá voda z hnědouhelné elektrárny)
          – jídlo doma nevaří, zajde si do restaurace nebo si nechá dovést
          – a na svícení elektřinou dá klidně i 20ti násobek, o to si navýší výplatu, protože inflace.
          – když bude potřeba dalších peněz, tak se zdaní nemovitosti, klidně nějaká tisícovka za 1m2 za rok (Pražák to dá za malometrážní byt, vidlák za dům už mnohem hůře).

          A že zkrachuje nějaký vidlák? Vlastně bonus. Koupí si jeho domek a můžou jezdit o víkendu do divočiny.

        1. To mam nejradsi, kdyz bezdetni poucuji, jak se chovat k prirode a o ekologii, aby tu potomkum neco zbylo…
          Obcas mi takhle nekdo, kdo v zivote nevypestoval ani hlavku salatu tvrdi, ze agrochemie je zlo, a mel bych tedy zahodit vsechny postriky a pestovat prirodne, kdyz uz to nemam na prodej, ale jenom pro sebe…
          Uplne stejna sorta lidi.

          1. Třeba právě proto nemají děti, protože jiní mají třeba dětí deset. A kdo je potom ohleduplnější? Myslím, že Gaia by preferovala 1-2 děti na rodinu.
            Každopádně podle počtu dětí bych nesoudil, spíš dle jejich výchovy.

            1. A tyhle mam nejradsi uz uplne.
              Soudedovic (nebo treba plodne pary v Kongu) maji deti deset, takze ja s manzelkou jsme podstoupili oba kastraci, prece tu Gaiu nebudeme pretezovat.

          1. Já narážím na oboje. Bezdětní mě tahají na flám či vysvětlují výchovu a nepěstitelé a nechemici poučují o škodlivosti chemie v zemědělství.
            Bože, ten národ zblbnul a tuhle vládu si fakt zaslouží.

        2. Vlastní bydlení mají. Dohromady 3 byty, děti žádné.
          DĚTI ŽÁDNÉ ( tam je podle mne zakopaný pes, nebo jak se to říká)

        3. Ty byty jim nezáviďte. Bez bonitních nájemníků je to koule na noze. A to je přesně ono. Tihle lidičky „zatím v pohodě“ si myslí, že to tak bude i dál. Že až se zchudne, oni se toho nezúčastní. Taky to může být tak, že po nájemnících zůstanou pořádné dluhy a na třech bytech mastné měsíční zálohy.

    2. ano, Praha s nadprůměrnými příjmy zatím může řešit cykolstezky a jiné životně důležité nezbytnosti. Témeř všichni kolegové a kamarádi z Prahy zatím netuší která bije. Ani nechtějí.
      Venkov již doutná, ten bližší Praze asi ze všeho nejvíc. Ty končící fixace hypoték v polovidlákovech spolu se zálohovými fakturami na energie už přicházejí. A to už po vyšších cenách benzínu mnohé začíná dusit. Tihle přímeští lidé (staelity) mají vyšší životní náklady než Pražáci, hypotéky mají tak někde v půlce splácení. A pro provoz rodiny a rozvoz dětí do škola škole, na kroužky a po doktorech má rodina 2 auta. A k babičce daleko.
      A v těch moderních domech nemáte kamna, jen elektrokotel nebo plyn a také nemáte ani sklep…

    3. To je přesné. Oni si vůbec neuvědomují, nechápou souvislosti. Mají klapky na očích jak pivovarští koně.

      Jdou pevně za zářnými cíli, novodobí svazáci.

      Jedinou uklidňující věci je, že co vím, v minulosti takoví svazáci po srážce s realitou docela rychle vystřízlivěli.

      1. Mám obavy, že je probudí až hořící Praha, ale stejně nebudou hledat pravého viníka (= může za to Babiš, Okamura).
        I ty odpovědi, no co, tak mi trochu (o tisíce!) zdražil plyn, = zatracený Putin, jsou prostě neuvěřitelné i od mimořádně vzdělaných lidí (= jejich příjmy jsou také nad průměrem Prahy).

        1. Největší tupani jsou diskutující na Seznamu. Ale i tam se hraje s cinklými kartami, neboť lidé selského rozumu tam mají ban. Proto se může jevit, že jsou českové idioti, když zbyli jen hlasy pravověrných.

          1. Já bych to s tou českou idiocií tak špatně neviděl. Dobrá polovina diskutujících na Seznamu (či Novinkách) jsou placení trotlové – zaměstnanci Seznamu nebo různých neziskovek.
            Původně jsem chtěl napsat trollové, ale to je přece vyhraženo nám proruským (proputinovským, prokremelským…) trollům, neboli normálním lidem.

        2. Aniz bych vam do toho chtel hazet vidle, domnivam se, ze Praha jako takova mrznout ani extremne priplacet spise nebude. Jestli jo, tak jenom hipsterske ctvrte jako Karlin, Zizkov apod., kde se v cinzakach topi v kazdym byte svym plynovym kotlem nebo wavkama.

          Nicmene sidliste, kde je tech lidi proste nejvic, jsou snad vetsinove poveseny budto na dalkovem teple z Melnika (uhli), nebo na mistnich kotelnach, z nichz velka cast vypada jeste puvodne – na uhli.

          1. uvidíme, ono i na těch sídlištích docházelo k instalaci kogeneračních jednotek na v tu dobu levný plyn a nevím, zda je znovupřipojení k Mělnickému parovodu ještě vůbec možné.

            1. A aby to nebylo malo vtipne, tak do 2030 planuje CEZ uhli v Pocaplech odstavit (trojku odstavil po ctyriceti letech provozu uz loni) a topit plynem.

            2. Jen 10% domácností topí v Praze plynem, většinou vilky a ty mají obvykle i krb a hlavně majitelé tolik peněz že ustojí pár stotisíců za topnou sezónu. Praha je vytápěna teplovodem z hnědouhelné elektrárny z Mělníka. Ti mrznout nebudou.

              1. Hodně bytů, nových i rekonstruovaných v Praze má technickou místnost s plynovým ohřevem. Ty centrálně vytápěné sídliště jsou spíš pozůstatkem komunistického plánování. Dokážete si představit širší centrum Prahy vytápěné pevnými palivy?

      2. „… neuvědomují, nechápou …“¨
        Neděláte dobře, když nepřítele podceňujete. Zatím to vypadá tak, že za 5 let jim bude patřit Váš barák/byt, nebo sousedův. Trumfy v rukách mají Oni.

      1. Víte co je zvláštní? Hafo lidí ví, zač je toho loket v KLDR, ale všichni jen pičuji dle nadpisu na Seznamu. My neumíme opravit chodník, aby vydržel 5 let, oni střílí rakety přes půl zeměkoule. Ale vy napište o bídě…

  18. Slyšel jsem, že Poláci mají nasysleno hafo levného ukrajinského obilí. Na výkrm. Takže nějaké maso by v Polsku mělo zůstat, i dnes, levné…

    .“aby se pětikoaliční slepenec nerozpadl kvůli rozdílným politickým postojům. Je to jednoduché. Nebudou dělat nic, tím pádem se ani nemají o co hádat. “

    Tedá Vidláku, začinate správně politicky uvažovat! Jen tak dále!

    1. Jo dexxi, buďte si jistý, že to levné polské maso u nás bude stát přesně tolik, aby se vám nevyplatilo sednout do auta a jet do polského hytlermarketu pro roštěnou ve slevě.

    2. Já z Polska vozím potraviny i benzín, poměrně ve velkém. DPH na základní potraviny je do srpna 0%, benzín je kolem 40 Kč/L (také jak kde).
      Benzín je identický s tím českým bo PKN Orlen = Benzina.
      Potraviny jsou mnohdy lepší než ty české, musí se vybírat. Ale i na na tom jejich „lepším“ stále ušetříte.
      Maso:
      I „kurczak bez antibiotykow“ je levnější než „bledé Lidlové kuře“. Chutově pak nesrovnatelně lepší.
      Polské uzeniny? Pochopitelně ty nejlevnější obsahují kde co, ale ty lepší? Zkuste sami, tamní ekvivalent českého buřtu je šunková klobása bez cucků a chrupavek.
      Jedinné na co pozor je smetana, je chutná ale nějak šidí pasterizaci a tak rychleji zkysne. Ale opravdu zkysne a ne, že zhořkne jako ta česká.

  19. Jenom upustím trochu odborného moudra a poučení,že nejsme všichni lidé stejní a nemůžeme se srovnávat, co se týče stravování a jak je to s masem a ostatními potravinami a co o tom už tutově víme a co se pouze domníváme. Jsou již zcela dohotoveny studie, které říkají ,kdo a jak a kolik by měl jíst masa, mléka a ostatních živočišných produktů. Tak třeba u masa má více jak 30% lidí nedostatečnou enzymatickou výbavu pro trávení a tito jedinci by měli konzumovat masa málo a nejlepší je vůbec se masu vyhnout, protože když ho organismus neumí úplně strávit , tak taková potravina tělu škodí a teď záleží na tom , jak moc, ale na to je odborný výklad a na to zde není prostor. Obecně je možné prohlásit, že maso není úplně dobrá potravina, ale zase bychom se museli hlouběji ponořit do problému a na to zde není prostor. Zrovna tak cca 20% obyvatel by nemělo pojídat tolik mléčných potravin, je tam u nich stejný problém jako pro jiné maso. Doporučím „poslouchat“ svůj organismus a docela dobrý návod ke stravování spočívá , jíst to, co mně chutná , ale v malé míře! Nejhorší je nadbytek potravy a různé stupně obezity, což je choroba!, kterou u nás trpí cca až 50% obyvatel a přitom je snadno lečitelná! Tak jsem si dovolil vnésti do zdejší diskuze trochu pořádku a přestat se utápět v různých dietách a návodech ke stravování, protože prostě nejsme všichni lidé stejní a co jednomu škodí, druhému může prospívat a naopak!

    1. Toz ja nevim, jestli mam nebo nemam dostatek enzymu a traveni masa, ale prakticky vzdycky k nemu jde nejaky vinko a citim se pak uplne skvele. To samy u syru vseho druhu a, opet, vina. Vahu mam takovou, ze bych udealne potreboval jeste aspon 10 kilo pribrat, ale at zeru, co zeru, proste nepriberu 😀

      Takze jestli tomu dobre rozumim, pokud se po takove strave citim dobre, neni v tomhle smeru duvod cokoliv menit?

    1. Vezměte si příklad z pana Pelešky, který tady kousek nad vámi upustil: přestat se utápět v různých dietách a návodech ke stravování, protože prostě nejsme všichni lidé stejní a co jednomu škodí, druhému může prospívat a naopak – a prospívat může druhému, škodí jednomu co a stejní lidé všichni nejsme prostě protože.

      Hned vám bude veseleji! Ostatně, nikdo není povinen číst na tomto webu něco, co se mu nelíbí! Kromě těch, co jsou tu služebně – ti musí.

      1. „ti co jsou tu služebně“ 😀
        Dobře napsané mezi řádky, že když už jsou tu živly jako Hampl, Konvička, Klára (při vší skromnosti i moje maličkost), tak tu bude i nějaká státní autorita sbírající materiál do zprávy o extremismu.

        Měli bychom být zdvořilí, a pozdravit je. Ostatně i ti kluci ze zásahovky při té akci s kadibudkou před ambasádou nám nechtěli dát pendrekem po čuni a bylo vidět, že máme jejich sympatie. I odznáčky si vzali a mrzelo je, když je někteří rozvášněnější demonstranti nazývali gestapem.
        Že, Martin Konvička ?

  20. A já, proč kupovaná „dietní“ kuřata už nejsou tolik let k jídlu. Zcela bez chuti,,, kdeže jsou ty doby když grilované kuře bylo samá chuť. hmm…
    Díki za informace…..

    1. O těch velkochovech běžel v Británii aspoň 5 dílny seriál. Od chlapíka, myslím Mike, co propagoval zdravou výživu a vaření, což zapadniari akosi pozabudli.

      Kromě jiného – maso kuřat mělo méně minerálů, enzymů, jinak strukturované kosti a kůži. Takové nezbytné aminokyseliny lysinu dokonce jen 15%, než jako normální kuře.
      Maso kuřat z umělého velkochovu, se nedoporučuje při rekonvalescenci u nemocných…

      1. No on se sice jmenuje Hugh (Fearnley Whillingstall) a pořad byl ze seriálu „River Cottage“ (chalupa u řeky), který tam běží snad již 20 let, ale to je celkem jedno.

    2. Protože dříve to byli kříženci po Kornyši bílém a nějaké mateřské linie, tuším to byly linie plymutky bílé. Kuřata z těch spojení rychle rostla a do jatečné váhy 1kg rostly déle než dnešní několika linioví kříženci.

  21. Nevím, jak to mají v ekologických velkochovech – píšete, že kuřata dorůstají jateční velikosti za 6 až 8 týdnů, ale nám kuřata na dvorku dorůstají do jateční váhy až tak za 3 až 4 měsíce. Komentář Jana z Helvajzu by to potvrzoval. Píše: „V pondělí mi kvočna vyseděla 8 kuřátek, tak okolo konce roku až ekologicky vyrostou, kohoutci půjdou na pekáč a slepičky nahradí starší nosnice, které půjdou do polévky.“ Když to počítám – srpen, září, říjen, možná listopad. 4 měsíce.

    1. Normální slepici skutečně trvá zhruba 3 – 4 měsíce, než se dostane na příslušnou váhu brojlera. A nejspíš toho nikdy nedosáhne. Kvalitní masný hybrid toho dosáhne za6 týdnů až dva měsíce, v případě použití kvalitního krmiva. Brojleři z velkochovu to dají ještě rychleji, protože tam mají ideální teplotu, nemusejí se skoro hýbat a mají kratší den.
      Pokud si člověk koupí kvalitního kuřecího brojlera a bude ho doma krmit směsí pro brojlery, dosáhne jateční váhy za 2 měsíce a kousek. Kuřátko bude skvělé, chutné, šťavnaté.

        1. máte šikovného bráchu – už od pohledu (=toho fota) je vidět, že to asi umí. Kolik v průměru a v jakém roční období má těch brojlerů / slepiček a kolik asi tak krmiva ze ten rok „točí“? V čem je chová a co zelený výběh. Ptám se proto, že tomu vůbec nerozumím (já bych byl kamarád všech jeho brojlerů a ty bych pak už nezabil, natož snědl.

          1. Brojlerů si letos přivezl prý napřed 100 ks a pak ještě nějakou tu desítku dokupoval myslím že říkal asi 35. (1 ks 3týdenního kuřete = 40 Kč).
            Krmení (to speciální – ale „čisté“ = vysvětlení níže) kupuje jen do začátku a hned od počátku ho jen přimíchává do šrotu – aby si kuřata zvykla.
            Postupně začne krmit jen tím pšeničným šrotem smíchaným s vařenýma bramborama, nasekanýma kopřivama + příměsí písku = prostě taková vlastní míchanice. Navíc jim seká trávu, kterou dává do jeslí – po té prý se můžou utlouct … 😀
            Jinak se prý brojleři pochopitelně krmí nějakými těmi granulemi – zpočátku „jedovatými“ (tak tomu říká brácha, jsou to asi granule s příměsí těch antibiotik a podobných šmakulád) a poslední týden prý do nich cpou granule „čisté“ – alespoň tak to je snad v tom menším podniku, kde on ty kuřata kupuje.
            Kolik toho všeho celkem spotřebuje si sice prý nějak zapisuje, ale přehled si nikdy zatím nesumarizoval.
            Chová je sice ve výběhu na trávě, ale brojleři skoro ihned udupou, takže proto jim seká zelené – sice má velkou zahradu, ale není záhodno jim dopřávat moc volnosti, protože : pohyb = pochopitelný úbytek na váze … 😉
            Vlastní výkrm trvá 6 týdnů – nepočítá do toho ale ty 3 týdny, které prožiji od vylíhnutí do doby, než je koupí on.
            A jinak – pokud by Vás zajímalo – prodává je á 120 Kč/kg, je to váha včetně drobů, které jsou uvnitř každého kuřete.
            Jeden chalupář z Plzně jich teď od něj má objednáno 60 ks a on sám je prý přeprodává v Plzni za 140 – 150 Kč za kilo.
            Jo … jsou holt lidi, který na to mají a mají navíc mlsný huby … 🙂

        2. Ten vyrad mi pripomnel situaci z devadesatek, kdy jeden znamy choval kruty a kdyz dosly do jatecniho stavu, zpracoval a dal hlasku. K jeho baraku na vsi se sjizdeli vsichni, kdoz objednali, prevzali krutu v podobnem stavu a odjeli. Jednu, kdyz jsem tam byl, prijel chlapec, on nebyl vubec blbej, byl z Prahe… a oznamil, ze si jako prijel pro ty svoje objednane kruty. A zaznela protiotazka, „cim jste prijel?“… nechapavy pohled „no… autem“. Pro zmenu nechapal znamy, protoze za chlapkem stala obycejna (ne kombik) Sierra. „Ale vite, ze jste si jich objednal petatricet a jedna ma petadvacet kilo?“.

          Pry to tam nakonec dostali, ale predstave, ze by chlapec po ceste zpatky treba nedobrzdil a pak mel v umrtnim liste jako pricinu smrti „utlucen krutami“ se chechtam jeste dnes. Nemluve o situaci, kdy by se rozplacl a patolog by byl postaven pred ukol oddelit zrno od plev, tedy chlapka od krut.

          Ja vim, morbidni…

              1. To si dá. Oni nesmí zmoknout,ale sami se neschovají,neb jsou blbí. Takže odnášet. Ani večer netrefí do kurníku a musíte je odnášet. Samicím se říká ťopka. Nevim,proč Mel zrovna Zátopek přezdívku Ťopek.

    2. Byl jsem u známého, který chová „pár“ slepic. Koupil kuřata a přimotalo se mu tam pár brojlerů. V cca 1 měsíci stáří ty brojleři mezi normálními kuřaty vypadali jako Arnold Schwarzenegger při vítání prvňáčků.

  22. Nemuzu si pomoci, ale mne prijde normalni jist maso jednou tydne, coby exkluzivni a tim padem drahe zbozi. Prezirani se je vseobecny trend, dobre gastro je chvaleno, ale jidlo stale zustava obligatni potreba u ktere plati, ze nejlepsim kucharem je hlad.
    Kult jidla u nas vypestovali komunisti a jeho prijeti bylo po dvou valkach pochopitelne. Ne nahodou se mluvi o gulasovem komunismu, po jidle se totiz dobre spi. Ted se podarilo jidlo spojit s kultem konzumu, takze se v prejidani pokracuje, ovsem jiz pod jinou vlajkou.
    Ovsem do Ceska prisla lehka a jednoducha mediteranska a asijska kuchyne, jez vyrazne ulehcila praci kuchare. Taktez salaty doznaly zmeny a uz to neni jenom nacetlovana okurka s cukrem a octem.
    Takze za me v poradku, 1x tydne kvalitni maso za 500-1000 korun pro 4 osoby nevidim jako problem, ci ztratu zivotni urovne. A zvrhle priznavam, ze lacine parky bez chuti mi jedou vice, nezli kvalitni, to bude asi zvykem.

    1. Přesně, životní styl co má někdo rád je super a proto nevadí, když ho musí přijmout ostatní, protože oná ekologie, hlavně zdůvodnit se to musí politicky 😉

    2. Jj, po kapitalistickem kultu hladu ti komuniste zas spachali zlocin, a neeklovalo se jim i mucit mladou generaci bezplatnymy obedy a mlecnymy svacinami. Jako kdyby nebylo pro vsechny lepsi obili palit, a mliko vylevat do kanalu

      1. Přesně, prostě za všechno mohou komunisti, jak jinak. I za to, že lidé mohli jíst maso víckrát než 1x za týden. To je logika Stridorů zřejmě. Teď si ho budou moci dovolit, ale jen ti z tzv. vyšších vrstev, také 1x za týden, vždyt když to vynásobíte podle Stridora, tak jen za měsíc dáte za maso 4x 1000 Kč a zbytek týdne budete o chlebu a vodě, protože, zelenina a ovoce a mléčné výrobky a vůbec vše také není levné. On ani ten chleba.

        1. To, že bude stát jídlo z masa tisícovku, neznamená, že si ho všichni dají 4x v měsíci. spíš si někteří dopřejí denně a většina vůbec. Ale průměrně to bude 4x do měsíce, jak bude tvrdit ČSÚ.

    3. Předevčírem jsem dělal pro mne a Labuť jen dvě pálavské kotlety, včera jen tak normální, ale se zelenými fazolkami a špekem, dnes budou klasické obalované.
      Včera jsem také připravil gazpacho, pro oba synky, do dneška se vychladilo, tak jim ho ekologicky dopravím (tramvají), vylepšil jsem ho zbytkem pršutu, který jsme nesnědli ve středu, kdy u nás byli na návštěvě přátelé z Prahy. Zbyl proto, že všem chutnala více svíčková z divočáka, ale udělaná na studeno jako rostbíf, lehce protknutá špekem. Brusinky!
      Dnes připravím zelí, protože v sobotu budu péct kachničku, reps. kachničky dvě, neb s výjimkou nejmladšího vnuka se dostaví celé osazenstvo, aktuálně nás ovšem bude jen šest (rozchody, rozvody a tak, bývalo nás devět). Sebekriticky přiznávám, že knedlíky (bramborové, karlovarské a houskové) jsem koupil, protože s těstem dělám nerad, prakticky vůbec.
      V lednici na mě čekají dvě klobásky od Dvořáka (není to ten z ČT!) a od něj kupuji i párky – ty z masokombinátu bych nepozřel. V komoře visí klobásy od maďaroslováků, co sem jezdí na trhy, jsou prý oslí (?? čert ví??, ale jsou výborné). Komora je vůbec dost naditá, toho bláznivého bývalého primáře-antialkoholika z Bohnic, co vypadá jako feťák, by z toho asi jeblo…. 🙂
      Do salátu (můj obvyklý oběd) kupuji teď malé okurčičky nakládačky – jsou v něm o třídu chutnější, než salátovky. Rajčata jsou teď výborná, papriky už jsou tzv. slovenské (což je krycí název pro pálivé). K tomu topinky ze zbylého chleba, připravené na sucho.
      S tím chlebem je to zajímavé. V našem statutárním městysi máme několik moc dobrých pekařů (Jílek, Sebera, Bajer) s klasickým chlebem i „francouze“ (jeden z nich je skutečně Francouz) s chlebem francouzského střihu. Ale všechny je trumfují každý čtvrtek na trhu u Branky z pekařství ze Zlivic (u Písku) – to není chléb, to je pohádka. Vydrží celý týden…. resp. tak pět dní, protože to už se sní celý.
      Jak tu dneš někdo už napsal, jsme lidé různí. Jedni si libují nad masem jednou týdně, jiní každodenně. Jak dlouho to vydrží? S předpověďmi všeho druhu je to ošidné, zejména týkají-li se budoucnosti.

      Mám-li parafrázovat obra Balouna (hledat přesnou citaci se mi nechce hledat): „Von pánbů přived nás, nedojedy, na svět a tak se o nás přece postará“.

      P.S.: Pro kritiky už předem – při tom všem se úspěšně potýkámuž se čtvrtým dílem Proustova Hledání ztraceného času, kdo zkusil, ví co to je za dřinu. A také jsme zakoupil (ach, svatá šťastná náhodo) paměti Jindřicha Hýzrla z Chodů (kterého stručně zmiňuje v svém Valdštejnovi a jeho době prof. Janáček) – úžasné čtení. A necvičím a neplavu teď proto, že to mám zakázané po oční operaci.
      Jó, a …… čtu si na Kydech, to taky.

        1. Já mám z vepřového také nejraději kotlety. Ale topinky,ty jedině na sádle. A teď vařím dost sezóně. Co mám na zahradě,rajčata papriky okurky celer kopr a 11 dýní Hokkaidó

    4. No jo, kult masa vypestovali komunisti, ale kdo ho vypestoval v USA?
      Tam je totiz kult masa podstane silnejsi.
      Do sekane/hamburgeru davaji jenom maso. Zadnou housku…
      A zkuste jim na ten „luxus“ sahnout.

      Ja bych denne maso mit asi nemusel, ale tak 5x tydne by se mi to libilo.
      At si to kazdy dela podle sebe, ale jist min masa, ze to nandame Putinovi, to je na bliti a naopak dostanu chut na rizek 🙂

      1. Clovece, nepisi o kultu masa, ale o kultu jidla. Tady v diskuzi staci rici, ze se narod prezira a ostatni z vas udelaji nacistu, tohle neni normalni forum, ale ideologicky zamek hruzy.

          1. Ani ne, fakt si myslim, ze nedelni maso je normalni. Na vesnici to tak bylo vzdycky, pres tyden nudle, svitek, ovocne knedliky, huste polevky, v nedeli vetsi masove jidlo.
            Co je normalni je relativni, proto bych se pridrzel tradice. Maso hnije ve streve a zvysuje pravdepodobnost rakoviny. Proti masu nic nemam, ale jsem presvedcen, ze jist ho 5x tydne nutricne nic neprinese a je to nezdrave. Navic trh na vysokou spotrebu reaguje sizenim a pak jite svinstvo i kdyz nechcete.

              1. Zkušenost mé matky z prvorepublikového období, z malého městečka. Malý domek, na dvoře slepice a husy. Kachny ne, ty se nevyplatily, potrava přes ně jenom projde a nepřibývají. Kus zahrady, na které se pěstovala zelenina, brambory a kukuřice. Kousek pole. V chlívků prase. V neděli se obvykle zabilo buď kuře nebo husa. Jednou do roka se zabilo prase, část se vyudila a mezi sousedy, příbuzné a známé se rozdalo to, co nebylo možno rychle sníst, když nebyly lednice. Od nich pak dostávali naoplátku totéž, ale v jiných termínech.
                Když to shrnu tak maso z drůbeže bylo každou neděli kromě období zabijaček, kdy se jedly jitrnice, jelita, tlačenky a podobně. V týdnu se jedla bezmasá jídla, ale ne tak docela. Mnohá jídla se vylepšovala praženými kostičkami uzeného špeku nebo škvarky, uzeným masem se plnily knedlíky a podobně. V období těžkých polních prací se přilepšovalo klobásami a špekem. Vařilo se na sádle a tím se pokapavala také sladká jídla, jako ovocné knedlíky s mákem a podobně. Hovězí maso se koupilo u řezníka velice zřídka. Obyčejné na slavnostnější příležitosti na hovězí polévku a maso se pak snědlo s nějakou omáčkou. Vařilo se hodně omáček, křenová, koprová, dýňová a jiné, jedly se s bramborem a když nebylo hovězí maso tak ještě s vajíčkem.

        1. Clovece, do caste konzumace masa se navazite hned dvakrat…
          Ja proti vasemu jidelnicku nic nemam, ale jste sakra v mensine, tak proste zkuste respektovat jidelnicek ostatnich.

          „ale mne prijde normalni jist maso jednou tydne, coby exkluzivni a tim padem drahe zbozi“
          „Takze za me v poradku, 1x tydne kvalitni maso za 500-1000 korun pro 4 osoby nevidim jako problem, ci ztratu zivotni urovne. “

          Jinak pro vase pochopeni to klidne prepisu:

          No jo, kult jidla vypestovali komunisti, ale kdo ho vypestoval v USA?
          Zajedte si tam a uvidite, jak vypada prejidani a jeho vysledky.
          V USA se zere vic, nez kdekoli jinde na planete. Ti komunisti…

          1. „proste zkuste respektovat jidelnicek ostatnich“
            Nic respektovat nebudu, vy na muj prikaz prestanete jist maso, Sakuro a tim svuj spor uzavreme 🙂
            Ze v Americe biji cernochy, to vim uz dlouho, taky od komunistu.
            To jste se tu vsichni zblaznili?

            1. Dekuji za odpoved na mou otazku, kterou jsem reagoval na vase nesmyslne tvrzeni:

              „Kult jidla u nas vypestovali komunisti…“

              ti zlotrili komousi proste ten kult zradla procpali vsude po svete, a prote je treba s tim komunistickym paskvilem skoncovat.
              A aby to bylo pri jednom, tak jeste duchod pro vsechny a vseobecne zdravotni pojisteni. To u nas taky zavedli komunisti.

              Lidi se proste odjakziva radi dobre naji – nebo jenom komuniste?
              Po valce diky mechanizaci bylo jidlo dostupnejsi a levnejsi – jak to souvisi s komunisty…
              Takze za prihodne konstalace se zaclo jist vice a kvalitneji, proto nevidim jediny dovod, proc neco menit, jenom proto ze nasi prapradedove meli maso max jednou za tyden. V te dobe taky byly velmi caste nemoci z podvyzivy a umrti spojene s nedostatkem kvalitniho jidla.
              Nechapu, proc kdyz se nekomu neco nelibi, tak do toho musi hned tahat komunisty, aby tomu dodal tu peknou negativni nalepku.

              1. Co furt mate s rema komunistama, Sakuro? Pisi, ze kult jidla zavedli, anebo ne? A ze to bylo po dvou valkach pochopitelne prijato, anebo ne?
                Co je nepochopitelneho na tom, ze po vyprahlych letech pridelu a chudoby v delnickych kolonkach dali komunisti z vyzivovych duvodu lidu vice, nez mohl spotrebovat (nepocitam hubena porevolucni leta, ale spise konec 60. a normalizaci).
                Anebo nebyli Cesi otyli uz tehdy?
                Nahore pisi, ze:
                – z nutricniho hlediska maso 1x tydne staci (mozno overit na netu)
                – ze z nadspotreby masa vznika casteji rakovina (mozno overit na netu)
                – ze se narod prezira (>50% s nadvahou, mozno overit na netu)
                A vy mi na to odpovite, ze Americane se prejidaji taky.
                Co si mam pak myslet?
                Vy si svuj jidelnicek nemente, kdybych diskutoval jako vy, tak vam odpovim a zeptam se vas, proc nam nutite maso 5x tydne. Prislo by vam to v poradku?
                Muj zaver je, ze kdyz se bude jist maso 1x tydne, z vyzivoveho hlediska se nic nestane a ze zdravotniho dojde jen k vylepseni.
                Jestli tohle chapete jako osobni utok a dehonestaci socialismu, pak opravdu nevim a nedokazi uspokojive zareagovat.
                Priste nectete tak ideologicky a nesnazte se v prispevku najit, co jste si predsevzal a co tam neni.

                1. ze z nadspotreby masa vznika casteji rakovina (mozno overit na netu)
                  ————————–
                  Dřív velmi vzácné onemocnění, protože lidé umřeli dřív na podvýživu jak píše Sakura.
                  Dříve byly vzácné i kardiovaskulární choroby, lidi neměli čas se delšího věku dožít.

  23. V pondělí mi kvočna vyseděla 8 kuřátek, tak okolo konce roku až ekologicky vyrostou, kohoutci půjdou na pekáč a slepičky nahradí starší nosnice, které půjdou do polévky.
    Už se těším.

    1. Ted bude mit pravdu taky.
      Ovsem Vidlak je jeste stara skola, navic z oboru, takze to nevnima vetsinovyma ocima. Dle meho mladym (prevazne z mest) zdrazovani masa uz vadit nebude a moment prekvapeni ze zdrazovani bude s casem oslabovat. Takze celkove nepujde o moc velky problem, s cenami energii bude nesrovnatelny a reseny jen obcasnym konstatovanim „kure je zase drazsi“.

    2. Většinou, když svoje předpovědi píšu, tak si prostě promítnu v hlavě tu nejhorší variantu a tu pak představím. V poslední době mě štve, že mě realita předbíhá a nastoluje ještě horší scénáře než moje hlava.

  24. Myslím, že většina z nás si ani neumí představit, co nás čeká na podzim a v zimě 2022, a už vůbec ne, co v roce 2023.
    Ani já nemám představu.
    Takže, díky ,Vidláku, že nám aspoň naznačuješ.

    1. Hovězí bude drahý jako kavíár a pouze pro vyvolené. Vepřový a kuřecí bude trochu levnější. „Pracující“ budou žrát brouky, kobylky a larvy. Už se to pěstuje, jen jim to ještě neřekli. A k tomu falešný maso ze sóji a hrachu. A ať zapomenou že by si něco vypěstovali doma na záhumenku. Prozatím budou muset domácí chovy jen zaregistrovat, to ze zdravotních důvodů. Ale to víte, nemoci. Vyhlásí se pandemie a všechny domácí chovy budou muset být zlikvidovaný.

      1. také jak kde. Na venkově, na tom skutečném, to bude trochu návrat ke kořenům. Holt slepičky, kachny, kráclíci, čuník a ovečka. Něco se povyměnujě, smění. Ono ani za II. světové války, byť to bylo zlé, tak do v českých zemích nebyl hladomor.
        Životní úrověň poklesne (topit se bude PET lehvemi a jezdit starými vraky), ale dokud bude nafta do traktorů tak to nějak půjde. U nás se hnojí digestátem (no, je to zoufalství), ale když je k tomu hnůj/kejda a něco málo NPK, ono to půjde.

        Ale ty satelity, z toho mám obavy. Tam to zlé bude. Lidé tam prakticky jen přespávají, všude dojíždí. Vztah nemají ani k obci, ani k půdě, neumí nic. Mají jen neskutečné dluhy. Bez luxusu elektřiny, plynu, benzínu jsou ztraceni. Předpokládám masivní výprodeje – exekuce a nárůst kriminality všeho druhu.

        1. S tou II. světovou jako bych slyšel maminku: „nadřeli jsme, ale díky tomu kousku pole, praseti, kozám, zajícům (slovo králík se masověji objevilo snad až nástupem televize) a slepicím jsme ji přežili bez hladu“. To ovšem ještě po dědině byly krávy, někdo měl i koně, takže s většími pracemi pomohli sousedé; obilí sklízeli ručně, táta sekl, maminka odebírala, stavěly se panáky. Tak tomu bylo až do 70. let, pak už staří buď nemohli, nebo zemřeli a mladí nepokračovali, leda v JZD. Okraj Vysočiny, řada políček připomínala vinice na svazích Vesuvu – dnes z nich jsou téměř neznatelné terénní vlnky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *