27 dubna, 2024

Přátelské varování

Kromě hostů, o kterých pak píšu, mám i hosty, o kterých nikdy nepíšu. Prostě za mnou jezdí i lidi, kteří nechtějí, aby se vědělo, že u mě byli. Dozvídám se od nich různé ošklivé zákulisní informace, které vlastně ani nechci znát. Od té doby tvrdím, že dějiny naší polistopadové politiky, jsou dějiny podrazů. A ono to nebude platit jen o politice, ale tak nějak všeobecně. Rovný charakter je vzácnost, na kterou jen tak nenarazíte. Někdy si říkám, že jsem měl žít v rajské nevědomosti a komentovat politiku podle televizních zpráv, ušetřil bych si žaludeční vředy.

Ale na druhou stranu, ledacos se dozvím. Pochopil jsem alespoň základní vazby mezi stranami a jejich sponzory, pochopil jsem alespoň trochu, jak je propojená velká politika, velký byznys a velká justice, ujasnil jsem si, jak do toho zapadají státní zástupci, tajné služby, policejní plukovníci, právníci a novináři. A na rovinu – psát se o tom nedá, protože bych se už nikdy nic nedozvěděl. Nikdy nebudu moci říci, od koho jsem měl které echo, nemohu se pochlubit, kdo mě na co upozornil a jak.

K tomu mám odjakživa talent, objevit se u průseru. V práci spolehlivě přijedu na středisko, když se tam stane nějaký malér… A zjistil jsem, že mi to funguje i v politice. Jen jsem se objevil v kuloárech poslanecké sněmovny, hned jsem byl u věcí, které mi nikdo ani ukázat nechtěl. Jednou z toho budou dobré memoáry… příjem na důchod mám v podstatě zajištěný už teď, stačí si jen ty nejlepší fóry zapamatovat.

Dnešní článek bude z kategorie paranoia. Prostě už jsem se toho dozvěděl tolik, že to člověku nedá a i nové události si zařazuje do stejného kontextu. Neberte můj text jako pravdu pravdoucí. Jen jednu z možností. Ale pokud by se náhodou ukázalo, že to pravda je, tak jsme vítězství nad Pětikolkou blíž, než by se zdálo.

Zajisté vám neuniklo, že nový ministr životního prostředí nestihl ani nastoupit do funkce a už ho vyšetřují. Petr Hladík, toho času v Brně, měl údajně být součástí kartelu, který čachroval s městskými byty. Samozřejmě, když už máte takovou politicko- mafiánskou skupinu, tak nezůstanete jen u malých kšeftů. Postupně přejdete na větší a větší. Jednoho dne přijedou hoši v kuklách s brokovnicemi, nasadí vám klepeta a odvedou si vás, protože příslušný státní zástupce dá pokyn. Nagyová a Nečas by mohli vyprávět.

Zároveň proběhla zprávami taková malá noticka, že nám vyšetřují i mimopolitické aktivity Dona Pabla – tedy Pavla Blažka, ministra spravedlnosti.

Zbytek si přečtete v novinách… naši intervjuci se kolem toho přímo rojí, článek stíhá článek, jede jedna reportáž za druhou, policie vydává tiskové zprávy…

Já osobně si myslím, že je to varování. Mám totiž poměrně slušně podložená echa, že Lidovci (jak je jim podobné) jaksi usoudili, že stát vedle našeho derniéra a být s ním v jedné vládě, bude pro jejich budoucí preference doslova vražedné. A tak začali přemýšlet, že by se od svého pasáka tak nějak trhli a našli si nového. Mají s tím třicetileté zkušenosti. Marian Jurečka se stal šéfem strany právě pro tyto vlastnosti – je to člověk, který svým poslaneckým hlasem pomohl zavést EET a teď ho tím stejným poslaneckým hlasem zase zrušil. Ale on sám by řekl, že jednal podle svého vysokého morálního kreditu… Podle těchto vysokých evropských morálních hodnot už Lidovci začali vyjednávat, protože v politice se dočasně spojujete s lidmi, se kterými máte stejné zájmy proti lidem, se kterými dočasně nemáte stejné zájmy…

Stejně tak to byl právě Pavel Blažek, který mluvil o sociálním smíru, varoval své modroptácké kolegy, aby nepodceňovali situaci a psal SMSky na všechny strany, aby opoziční politici proboha udrželi své naštvané demonstranty pod kontrolou, protože situace je skutečně výbušná. I zde mám docela slušně podložená echa, že existují různá jednáníčka pod pláštíčkem nocičky, že by Blyštivý Péťa mohl být za určitých okolností odejít a vznikla by nová vláda, která by podle vzoru Německa začala tisknout peníze opravdu pořádně a sypala by je lidem, aby se uklidnili a nepořvávali na náměstích.

No a teď vidíte, že se nám derniér brání. V Brně se prý s těmi byty čachruje už dlouho, vrabci si o tom cvrlikají celá léta, nikdy se to neřešilo… A najednou šup, zatykač se podepíše a už se prohledávají lidovecké kanceláře. Ne, nic z toho nebude. Oni většinou tihle korupčníci nejsou úplně blbí a nenechávají stopy. Od dob Rathovy krabice s vínem se to dělá mnohem sofistikovaněji. Nejde vůbec o nějakou vinu a trest. Prostě jen bude dlouhá tahanice, jako v případě Nečase, Babiše a dalších, na konci z toho bude táhnoucí se proces končící osvobozujícím rozsudkem, nebo nějaká směšná podmínka za něco, co původně vůbec nebylo předmětem vyšetřování, jen to zničí několik politických kariér a dodá to patřičné signály případným pučistům.

Pokud mám pravdu, tak jsme hulákáním dosáhli docela dost. Oni se už perou mezi sebou a dělají to tak, jak jsou zvyklí. Intrikují, zapojují do toho kamarády státní zástupce, kamarády soudce, kamarády vyšetřovatele a zřejmě i kamarády agenty. Na každého něco mají… to je asi základní atribut vstupu do politiky. Do něčeho se namočit… Pak se už jen čeká, až se to bude moci použít. A použijí se i neuvěřitelné pitomosti. Třeba nezdaněné kabelky… Nebo se po soudech tahají tři jenerálové, kterým rozkazovala premiérova domina. Po pár letech to vyšumí do ztracena, ale politická škoda se už stala.

Za mě říkám: jen houšť a větší kapky. Jen se perte a žerte. Drolí se vám to. Premiér je kretén, všichni to víte a také víte, že vás přivede do neštěstí. A také teď vidíte, že se bude bránit, že se mu v záři reflektorů líbí a má ještě za úkol z této země vydojit nějakou tu pomoc pro Ukrajinu a USA a zdržet jakékoliv záchranné práce. Nevím, jak moc Lidovci pochopili signál od policejních vyšetřovatelů. Ale sledujme to, protože nám to ukáže, jak dlouho pětidemolice ještě vydrží.

Jurečko…. tik-tak, tik-tak. Každý den vedle Fialy vám bere i ty poslední šance na znovuzvolení. Dejte tomu ještě měsíc a začne vám to brát i šance na ledacos dalšího. Totéž platí i pro Pavla Blažka. Pokud za pár týdnů zjistíme, že i on byl odejít, tak alespoň víme, jak to Péťa hodlá dělat dál.

377 thoughts on “Přátelské varování

  1. Úúúplně OT:

    Velevážené publikum!

    Neváhejte a přistupte blíže!
    Spatříte, co jste ještě nečetli, a přečtete si, co jste ještě nespatřili! Navštívil nás výtrysk čiré inteligence!

    https://web.litterate.cz/lamparna-pateho-nastupiste/

    Můj prvotní odhad je, že Anna z KSH a Sasin se sblížili, zkřížili, zplodili potomstvo, a to právě, jsouc lehce agresivní, prochází pubertou a vydává o tom neotřelé svědectví.

    1. Hezký! No, na absolventa sociálních pavěd by alespoň mohl zapracovat na gramatice. Ale v McDonaldu, kde tak leda může smaží hranolky nepotřebuje ani to 😀

      Horší je, že takových exotů stát platí ať již přímo (nebo nepřímo v tisících neziskovek) z našich daní proti naším zájmům.

    2. Alefe, já nevím….
      Na Annu z KSH mi to přijde až příliš myšlenkově konzietentní, no ni?
      Odhaduji, že to psal sám Sasin (já ho pamatuji z Aktuálně jako Hospodského kaplana a marihuana guru, tehdy blábolil ještě docela půvabně).

      Podle mého přišla jeho mamince (která ho dodnes z důchodu živí a šatí) záloha na energie a ona byla nucena na její úhradu prodat Sasinovy zásoby marihuany, tj jeho primární potřebu.

      No a abstinenční syndrom vykopl Sasinovy schopnosti na vyšší level, jehož jsme vděčnými pozorovateli.

      1. Může být. Ale některé myšlenko-větné, či snad lépe – myšlenko-větevné konstrukce jako by vypadly spolu s pilinami z rodiště úvah z KSH: třeba Ty pudeš, nebo zajímavá pasáž Propaguješ imbecilitu, ňoumy a pičuríny. Pořádné názory ty nechápeš, jen pořádáš hostiny pro klepny, pomluvy a drbny co mají v hlavách vymeteno a druhej den poběží proti mě, to zní, jako by mu Anička přímo ruku vedla. Zní to až nesasinovsky. To je podezřelé.

        1. Zato zakončení výtrysků hláškami: Hotove; Muheheee – to je zcela v sasinovském stylu.
          „Ty pudeš?“ Tak šel….

        2. Alefe,
          uvědomuji si tento rozpor.
          Nelze vyloučit, že se Sasin a Anička spojili do mikrothinktaku – či ne-li přímo do tanku, tedy think-sajdkáry.

          Dalším vysvětlením je, že autorem je skutečně nezletilec, který na Kydech dlouhodobě dychtivě saje z intelektuálních cecíků obou velikánů .

    3. Zpověď červa

      Ukrytý do ulity
      prazvláštní červ si žil ;
      ten jednou špity, špity,
      mi srdce odhalil.

      Srdíčko ubožátka –
      hoj, jaký vzmach a let !
      Vtip, myslíte si zkrátka.
      Ach, nemudrujte hned.

      Ukrytý do ulity
      prazvláštní červ si žil.
      Ten jednou špity , špity,
      mi srdce odhalil.
      ***

      Sedmisviňka a noctaškář , neboli šťastný sňatek

      Sedmisviňka a noctaškář
      poklekli spolu před oltář,
      ó žale !
      Třinácte dětí zplodili,
      pes roklin první pokřtili,
      dvě další , srnky malé.

      Čtvrté krkavčí myškou zvou
      a páté šnekem s ulitou,
      ó slasti !
      Syček je šesté děťátko
      a sedmé sedmiprasátko,
      co v Burgundech si chlastí.

      Osmý byl pásovec , měl pás,
      devátý syn při zrodu zhas,
      ó smutku!
      Deset až třináct – těžká věc!
      Jak však to bývá nakonec,
      byl sňatek šťastný. Vskutku.

      ( Christian Morgenstern )

      1. Trychtyre.

        Dva trychtyre jdou nocni tmou.
        Tel jejich uzkou skulinou
        proudi jas luny
        klidne, stale
        na cestu
        lesem
        a t.
        d.

        Ch. Morgenstern.

  2. odjinud
    Česká republika si půjčí deset miliard korun na pomoc Ukrajincům. Tento týden o tom rozhodla vláda Petra Fialy (ODS). Úvěr navyšuje státní dluh a deset miliard dluhu v tomto případě stojí Česko jen na úrocích přes půl miliardy korun za rok.

    https://pravyprostor.net/?p=151088

    1. a ještě
      Chudák Bělobrádek, bývalý šéf lidovců, ten už dlouho nebyl u korýtka, včera se vyjádřil, že i on by mohl být v úzkém kruhu lidoveckých prominentů, kteří by se mohli vrátit ke korýtku. Nevrátí se, asi málo platil odpustky. Pánbu s ním a zlé pryč. To zas bude v kostele mrzení.

      1. Ještě žije?
        Já jen že ho Lihovci prezentovali jako nešťastníka v posledním stadiu fatální zhoubné choroby. ( Dobře to působí na soucitně občany. )
        🤔

  3. Tohle by nemělo zapadnout – je to stručné, srozumitelné, pravdivé – a ZÁSADNÍ!

    „I kdyby hypoteticky přišel osvícený diktátor s neomezenými prostředky a personálními a zákonodárnými pravomocemi, trvalo by mu desítky let, než by znovuobnovil stejnou úroveň právní jistoty, jaká zde bývala za první republiky, natož za Rakouska.

    Tohle mimochodem je též to, co bych snad nejvíce vytkl Vidlákovi: Věci mají nějakou dynamiku. I kdyby nyní někdo dokázal vládní politiku otočit o 180°, nebudeme za tři roky zpět tam, kde jsme byli před třemi roky; nebudeme tam ani za deset let a nejspíše nikdy. (Žádná velká škoda, ono ani tehdy to nestálo za mnoho.) Ale mít jako primární cíl výměnu vlády může být cesta ke změně, ne však nutně ke zlepšení.“
    ————–
    Šel bych ještě o krok dál:
    Pokud se párkrát podaří nahnat na Václavák nesourodý a naštvaný dav, s jediným cílem – mimochodem drze obšlehnutým jak od současné pětikolky, tak od kosířského Vlka – povalit předchozí moc (dříve Babiš a Zeman, dnes fialoví místodržící ) dopadne to OPAKOVANĚ jediným možným způsobem:

    Mizerná vláda bude nahrazena již nyní připravovanou vládou ještě o třídu horší.

    To, co V CELÉ EVROPĚ a jejím okolí zažíváme, je v nejlepším případě profesionálně ŘÍZENÁ katastrofa, průser na generace.
    Domnívat se, že stačí nahradit vládu (která stejně není vládou, jen sdružením knechtů) sdružením rozhádaných diletantů třetí až páté cenové skupiny- bez jakéhokoli programu a bez jakéhokoli faktického vlivu – je více než jen naivita.

    Skoro se bojím, aby mě nežalovali držitelé Hurvínkových práv,. když jsem chtěl nahradit „Představuje si to jak Hurvínek válku“ úslovím „představuje si to jako Vidlák politiku“.
    Hurvínka omlouvá, že je dřevěnej, dřevěnej a dřevěnej a místo inteligence má špagátky.

    Nejde o to, že bych Vidláka nechápal.

    Jde o to, že krutě hazarduje svými schopnostmi a potenciálem. Ani jeho zásoba hrdel a statků není nevyčerpatelná.
    —-
    Nicméně i nadále zůstávám Vidlákovým obdivovatelem.. ..přinejmenším obdivovatelem Vidláka model 2021.

    1. Chybicka se vzdycky vloudi , nova vlada nemusi byt nutne horsi te predesle..
      Neni to pravdepodobne ,ale neda se vyloucit. Jako nic na svete..
      Ale nejde jen o to..Vubec nejde..
      Proc . Politicke strany jsou nestesti. System je silenstvi demo..Prebujela admin. a tisice zbytecnych parasitickych organizaci navrch..EU navrch a NATO.
      Problemy prvni demorepubliky nikoho neodradily ,nova demo byla a je cesta zpet..
      Tam kde uz sme byli..A myslet si ,ze si polepsime …
      Proto my tenkrat mlady, sme chteli tu treti cestu nasi ,vytvorit spolecnost a stat ,ceskej originalne novej na zakladu a troskach dosavadnich zkusenosti .
      Problem je taky snaha pomahat, ale kde na to vzit..Pomaha se nejak s ohledem na vlastni moznost vubec prezit ..
      Dale jeste problem tech co maji mit nejakou osobnost a vest jeste jinymi cestami a sjednocovat narod ,byli a ted zase nejsou..
      Cili schopnosti nastupcu musi byt velmi nadprumerne , az nelidsky ,nebot by neslo jen o zmenu vlady a smer ,ale vytvorit nove politicko vladni a organizacni struktury vubec vseho../Jsou tady ale nektery vzory z minula s moznosti je napodobit/.
      Dobrej spratelenej s nama narod udela taky hodne..Cas na zlepseni se taky neda odhadnout ,zalezi na podminkach …
      Holomci tady se musi ucit kritizovat. Stary muzou ,ale musi navrhnout neco lepsiho a jak toho dosahnout.
      Ty mladsi musi navrch toho, jeste neco udelat. Jako treba i maly skauti .
      Jeden dobrej skutek za den.. Aby tak budovali stat pro sebe ,vod nikoho jinyho to cekat ani nemuzou..Jak si ustelou …A na mobtelefonech to nebude asi nejlepsi …

    2. Jak reálné a více než pravděpodobné, Asfaltový holube…
      Nicméně cesta „evoluce“, kvalitní evoluce s dostatkem času, prostředků a společenského klidu byla stávajícímu systému umožněna – bohužel s výsledkem, který dnes vidíme, a zítra raději jen tušíme…
      Stav společnosti – napříč oním Západem, a nejen jím, se v kostce dá charakterizovat jako Předapokalyptický, přičemž je co by mediální ( a nejen mediální), všeřešící, universální a zázračné opium 48 hodin denně plebsu předkládána hen ten oná Demokracie – jak jinak než toho stávajícího typu, druhu, odrůdy.
      Tak to potěš koště… Když si jeden uvědomí metaformovací schopnosti…
      I když se tomu tady všichni vyhýbají jako čert kříži, téměř se nese volání : Apage satanas, velmi pravděpodobně celá ta množina cítí v kostech, že řešení rozhodně nepřinese jakákoliv evoluce toho, co je tu dnes – rozsah destrukce, kvalitativně – funkčního poškození, deformace, je příliš masivní.
      Ve hře, nejen lokální verze pro kolonie ( náš případ), nejen celoevropské, jde příliš mnohým o příliš mnoho, přičemž pouze minoritní část zúčastněných ( schválně píši zúčastněných, a ne rozhodujících) alespoň tuší, o co GO, o co se ve skutečnosti hraje…
      Asi dějinná nutnost, stejně jako vše, co bude vysoce pravděpodobně doprovázet nadcházející dějinné změny, události…
      Tedy, cesta „po dobrém“ je v dnešní, a o to více v budoucí, verzi genderové, LGBT, a správně zelené demošky NEREÁLNÁ až NEMOŽNÁ.

  4. Trochu off, ale zajímavé. Touto dobou sklízíme ze záhonu ředkvičky, hodně veliké a vůbec nejsou dřevnaté. Podzim je tedy zřejmě dobré období na pěstování ředkviček. Ideální na záhon po bramborách.

      1. ředkvičky jsou rostliny krátkého dne,takže rostou na jaře a na podzim. kdy vytvareji v koreni zasoby V létě se chtějí množit,tudíž kvetou a tvoří semena,

  5. Zakladateli, napsal jsem komentář k znárodnění 1945 a měně 1953, ale bezpečnostní systém ho nepustil do diskuze …
    Poprosím tě o jeho zkontrolování a přidání do diskuze …

    OK, jdu na to
    Zakladatel

  6. Trochu osvěty k znárodnění v r. 1948 a měně v r. 1953
    Zkopíroval jsem to diskuze na začátek diskuze, když to téma chce dát Zakladatel do Hlasu lidu

    Největší znárodnění zásadní infrastruktury státu (peněžnictví, bank, dolů, těžkého průmyslui a ostatních největších firem (nad 500 zaměstnanců) proběhlo už v r. 1945 …. Většina malých firem patřila v r. 1945 zrádcům a kolaborantům, tyto firmy zrádců obsadila svými „národními správci“ pátá kolona vracející se ze západu, nikoli komunisti, ti si chytře zajistili pozice na vnitru a v armádě …
    No a v r. 1948 to dali komunisti s těmi „národními správci“ konfiskovaného majetku kolaborantů, zrádců, a také Němci arizovaného majetku mála rovných středostavovských odbojářů a židů do pořádku …, majetek přešel z „národní správy“ pochybných existemcí do národních podniků …

    Hlavním smyslem měny v r. 1953 byla likvidace „lístkového“ přídělového trhu pro chudé a „volného trhu“ pro bohaté se „smluvními“ vysokými cenami … Po měně vznikl jednotný trh, už bez přídělového lístkového systému, a se sníženými cenami !!!! , najděte si k tomu převodní tabulky starých a nových cen základních potravin a životních potřeb z té doby …

    V hodnocení historie rozhodují fakta.

    Maxime,
    váš komentář jsem stylisticky upravil. Ponechal jsem věcná fakta a vynechal pasáže, které měly potenciál vyvolat zbytečný flame. Udělal jsem to proto, že oněch faktů je pro spam škoda. Máte-li někde originál svého příspěvku, porovnejte obě verze, abyste věděl, čeho se v komentářích vyvarovat. Příště už váš text ze spamu tahat nebudu.

    Zakladatel

      1. Komunisti chytre bojovali proti nacistum..Ze zapadu prisli parasutisti..
        Pausalizovani a trideni naroda do nesourodych a nesouvislych skupin /i v trideni hrusek a jablek ,musi byt system/,je vsecko a nic dohromady a vysledek je zase ocekavane nic..
        Zase viditelny nasledky /sou zase hozeny na plac a najednou bez uvedeni jedne souvislosti /nejsou vysvetleny pricinama ,tema co casto nejsou videt , da to praci se o nich informovat a vedet ..Pohled ze sirsiho uhlu pak udela nejakej vetsi obrazek,
        zaber situaci predeslych a jejich vliv ,nebo zaklad, tech novych ..
        Kdo to dokaze..?
        S narodnima spravcema se hazi do pytle snad kazdej. A zustane to v pytli.
        Priklad jeden a konkretni je tady tech , co vzdycky u nas vladli.
        /Za Rakouska taky/. Pak zase nasi CR vladou..
        Albricht ,predtim Korbel a predtim zase kdo vi kdo ,pokazdy s jinym jmenem , dostali okamzite v 45 /za co ?/ a nikdo jinej ,velke prepychovej byt s velmi drahym zarizenim a nakradenym majetkem /umelecky dila/ po nacistovi a ten hbite zase a bez problemu odstehovali a odvezli do Usa..Prave tak si tam zalozili pohodlny kariery..
        Nebyl to jeden pripad ovsem..Benesovy vlady.
        No a Korbel neni na takovy zalezitosti v Usa nejlepsi vhodny jmeno , jako bylo predtim u nas, protoze hodne cesky…No a takhle sou ty nektery chytry..
        A vsude to davaji najevo..Tomu nemuzou odolat..

    1. Ano, bylo to moc fajn. Můj děda odcházel ze života právě tak chudý, jak na něj přišel. Všechno, co si z toho svého hubeného kantorského platu dokázal našetřit, vzal čert. Platil si ještě pojistku na dožití. Na ní taky spočinula ruka lidu. Hlavní příčinou bylo budování těžkého průmyslu na úkor výroby zboží pro obyvatelstvo. Lidé vydělávali, ale neměli svoje peníze zaco utratit a peníze se u nich hromadily. A dúvodem reformy bylo zbavit lidi finančních rezerv, aby museli státu zobat z ruky. Konekonců po sametovce vlastně taky proběhla, jen se tomu tak neříkalo. I Klaus to přiznal. No a teď probíhá další.

      1. Horale, mrkněte, jak Vám Maxim rozdupal bábovičku „zbídačeného děda – učitele“.
        A ještě jednu věc – učitelé za první republiky NEMĚLI hubené platy ani omylem. A i za socíku patřili mezi ty lépe placené.

        1. Stoji za povsim, ze si pedagog prijde na svy za kazdyho rezimu.
          Je vydrzovanej a stedre ,dostava i vyznamenani a kazdej i ten nejhorsi rezim dava velky miliardy , ma ministerstva na disciplinovane a ukaznene vzdelani a vychovu /zadnej neunikne/, rozsahlej aparat uredniku a to zadnej akademik uz predem nevidi..
          Muzeme videt ,ze takove ministerstvo skolstvi vede jeden z nejdulezitejsi prumyslu a organizaci pasove vyroby zarucenych vzdelancu / potrebnych pro kazdou vladu a jeji zamery ,na zarucene zotroceni populace/, budoucich vzdelancu ,vzorne poslusnych obcanu ,kazdodenne zatim ucelem zaviranych dlouhe hodiny ve vezeni v mistnostmi se skolnimi lavicemi , bez hnuti strnule /za ucelem znicit detstvi kazdemu diteti/, bez moznosti neco rict a tvrdeho dozoru mnoha dozorcu organisovanych, aby jim navic nic neuniklo .atd…
          Kazdej si musi zvykat, nejlip uz od detstvi..
          A nic jinyho dodnes neni. Proc se nekdo nezepta?
          Ani zadnej vyvoj se netrpi..Hlavni nebezpeci pro vsechny vlady spociva v tom ,beda ,ze by nekdo myslel a jednal svobodne…
          Najednou pak zrovna takova zotrocujici vlada z Londyna kricela kazdej den ,bojujte za svobodu ,proc nic nedelate , proc najednou nedelate nic jako svobodny lidi /to je hrozny/ , vy kteri jste byli celo denne vod malicka deformovani nami do zotroceni..
          Bojovat musite proti podobnym systemem vzdelanym a vychovanym odjinud.
          Taky sou vzdelane poslusny ..
          To ovsem nasere a prijde lito..Bez rozkazu od 6ti let ,ani ranu..
          Po skole zase dostavaji nekonecne ukoly a casto opakovani latky za cely rok z nekolika predmetu aby detem , to detstvi i demo tyranie nalezite osladili..
          Vypravi se jim casto a zaroven jak jsou ted svobodni..
          Ani veznove ,vetsinou ,nejsou tak terorizovani.
          Stockholm Syndrom je tak zarucenej u vetsiny a poucovani tvorove se dokonce sve tyrany nauci obdivovat a miluji je a jak to bylo v Nemecku za nacistu i komunistu , kde jiz vladla vyhoda , nalezityho zakladu, neuprosny protestantsky vychovy..Predtim..
          Lide bdete a to bdeni je nejlepsi vubec ,kdyz aspon trochu myslite …
          A kazda svoboda i ta individualni lezi prave tim smerem , tam je mozny ji najit..

        2. Jistě, učitelé nepatřili k chudině, ale žádná sláva. Vím, že se muselo velice úzkostlivě šetřit. A kolik vydělávali kantoři za socíku, vím taky. Moje bejvalka byla učitelka. Řidič naklaďáku si vydělal víc jak dvojnásobek. Vím to, pracoval jsem u Pozemních staveb. Ale je pravda, že vzhledem k odučeným hodinám a délce prázdnin. byla hodinová mzda opravdu nadprůměrná.
          Ale to nic nemění na tom, co jsem napsal o příčině a o účelu měnové reformy. Šlo o to zbavit lidi finančních rezerv.

          1. A ještě něco: můj děda ty peníze neukradl ani nenašmelil. Vydělal si je a ušetřil. A stát mu je sebral.
            Podle vás je to dobře. Hodně to o vás vypovídá.

      2. Co si mohl učitýlek našetřit za 32 měsíců,co ho dělily od války k únoru? Co mohl mít v té době kdo v bance? O úspory připravil už Hitler navazanim koruny na rišskou marku 1:10. vázanými vklady,které se nemohly vybírat a těžko převést na novou měnu po válce,kdy spadla železná opona. Měnová reforma v 53 byla taky o tom. Nové uspořádání světa a spekulantum.co přišli k penězům za války keťasením s jídlem a spotřebním zbožím. Učitýlek o mnoho nepřišel,jestli vůbec o něco.

        1. Moje rodiče, kteří si horko těžko našetřili na ložnici, tedy z reformy moc velkou radost neměli.
          Museli začít znova.

            1. Matka byla extrémně spořivá, takže jo.
              A otec by je nenáviděl i tak. Protože ho připravili o otce. Byl to běloruský exulant a v květnu 45 musel prchnout na Západ. Potom spadla železná opona a už se ta rodina nikdy nevešla.

        2. Můj děda nebyl učitýlek ale učitel. A celoživotní úspory byly, na vázaném vkladu, ze kterého se dalo vybírat jen po určitých částkách, a ten propadl. A důchod by dostal tak jako tak, protože byl státní zaměsnanec. Jste zlá ženská , tedy pokud vůbec ženská jste.

            1. Skvělé! Napřed urážíte mého předka, který vám nic neudělal, a teď i mně.
              Hodně to o vás vypovídá.
              Tím s vámi končím. Ale jestli musíte mít poslední slovo, tak si poslužte.

      3. A jak si myslíte Horale, že to dopadne nyní s naspořenými penězi! Stejně jako v padesátém třetím!
        Naštěstí nám nehrozí ztráta zaměstnání, vězení a postihy rodiny za jiný názor!

        1. Já se s vámi nepřu. Napsal jsem přece, že teď probíhá další měnovka.
          A zase hrozí ztráta zaměstnání kvůli krachu firem.

          1. Reagoval jsem na Pepovo :
            „Naštěstí nám nehrozí ztráta zaměstnání, vězení a postihy rodiny za jiný názor!“

            Denně potkávám člověka, kterého letos v březnu propustili z práce poté, co někde na FB vyjádřil svůj názor. Konkrétně na další valící se vlnu ukravínců. Napsal něco v tom smyslu, že jsme se ještě nevzpamatovali z covidu a už je tu další neštěstí. Nic vulgárního, jen názor.

            1. V Knihkupectví Kosmas napsala jedna prodavačka něco na FB, o jiné prodavačce, se kterou byla ve při.
              Někdo to rozmáznul, ta druhá slečna byla Indočeška a ta hubatá dostala padáka.
              Od té doby nakupuji zásadně v Luxoru. ( To maj za to. 😎)

      4. Nevím, v té době jsem naživu nebyl. Co vím je to, že to komunistům všichni pořád vyčítají.
        Možná by se měl vyjádřit nějaký historik a dát to do souvislostí.
        Proč?
        Před časem jsem četl článek, že podobné měnové reformy provedly i všechny okolní kapitalistické státy. Bohužel, odkaz nemám a ani nevím, do jaké míry se to zakládá na pravdě, asi by to chtělo opravdu historika, aby to potvrdil nebo vyvrátil.
        Co vím je to, že za polistopadový režim rád vykusuje jednotlivosti ze souvislostí (například pakt SSSR a Německo, přičemž zamlčuje, že v té době už řada evropských zemí podobný pakt uzavřela a například Polsko pořádalo s Německem společná cvičení).
        Pokud jde o aktuální situaci, myslím, že budeme Vašemu dědovi ještě závidět.

    2. Z Wikipedie
      https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Ceskoslovensk%C3%A1_m%C4%9Bnov%C3%A1_reforma_(1953)

      Mzdy a ceny se přepočítaly v poměru 5:1.[8] Hotovost do 300 Kčs na osobu se přepočítávala v poměru 5:1 (pouze však u osob, které nepoužívají námezdní práci), u všech ostatních forem (včetně hotovosti právnických osob) šlo již o poměr 50 Kčs starých peněz za 1 Kčs nových peněz.[8]

      Vklady fyzických osob u peněžních ústavů do 5 000 Kčs včetně byly přepočítávány v poměru 5 Kčs starých peněz za 1 Kčs nových peněz, vyšší vklady do 10 000 Kčs už v poměru 6,25:1, vklady do 20 000 Kčs v poměru 10:1, ty do 50 000 Kčs 25:1 a vyšší v poměru 30:1, vklady složené na nové vkladní knížky po 16. květnu 1953 se přepočítávaly v poměru 50:1.[9] Vklady na knížky dělníků a úředníků z pravidelného podnikového spoření se přepočítávaly v poměru 5:1.[9] Prémie životního pojištění se přepočítaly v poměru 20:1.[10]

      Zůstatky na účtech státních organizací a některých JZD (III. a IV. typu) se přepočítávaly v poměru 5:1.[11] Zůstatky na účtech soukromých podniků se přepočítávaly v poměru 50:1, s výjimkou částky nepřevyšující částku vyplacených mezd za předchozí měsíc, když tato část se přepočítavala v poměru 5:1.[12]

      Zcela zrušeny bez náhrady byly vázané vklady vzniklé při měnové reformě v roce 1945, závazky z tuzemských cenných papírů vydaných před rokem 1945 i závazky státních dluhopisů a dluhopisů jiných finančních institucí vydané po roce 1945.[13]

      Průměrně došlo k celkovému přepočtu 10:1 (Vklady ve státní spořitelně před měnovou reformou 9 000 000 Kčs, po přepočtu 930 000 Kčs).[zdroj?!] Byl dramaticky redukován objem oběživa ze zhruba 52 miliard starých korun na 1,4 miliardy nových, tedy přibližně 37:1.[14]

      1. K poslednímu odstavci údajů z Wikipedie …
        Při počtu obyvatel 9 mil. ve spořitelnách bylo 1 Kč vkladů na 1 obyvatele, v oběhu 6.000 Kč na 1 obyvatele (to je asi jedna měsíční výplata na 1 obyvatele) …
        A teď popřemýšlet, jak to bylo s tím „bohatstvím v měně“ mezi méně majetnými lidmi ve štruzocích, o jejíž znehodnocení jde v antikomunistické propagandě především ….
        A jak to bylo s „bezhotovostními penězi“ na účtech soukromých a státních „hospodářských subjektů“ (za státní subjekty byly považovány i JZD (sdružení rolníků) a Komunální podniky ( sdružení živnostníků) …
        Samozřejmě, stali se nepřijemné případy s investicemi méně majetných lidí , kdy prodali nemovitost a nekoupili si náhradní, a měli peníze v hotovosti v okamžiku peněžní reformy …, to bylo doopravdy pro ně velké zklamání ….

    3. Kořeny reformy jsou už ve válce a navázání koruny na rišskou Marku 1:10. Dnes kurs k euru 1: 25 je taky nereálný.Ale lidstvo se nikdy nepoučilo,takže nás čeká prožít historii znova

  7. Musím se ještě vrátit k tomu hladomoru o kterém zde Helanov píše jako o ukrajinském.
    Koukněte se někdy na mapu , z té pak zjistíte, že Ukrajina byla zasažena minimálně na rozdíl od odtatních částí SSSR. Hlavní oblast zasažení se táhla od Kyjeva směrem na východ až po Volgograd a pak jižně až po Stavropol a směrem na Krym. Taky je podstatné, že ty oblasti , které dnes si Ukrajina nárokuje jako své byly součástí SSSR a nikdy předtím nebyly Ukrajinské. Ukrajině je dávali postupně jak Lenin, tak Stalin až nakonec i Chruščov. Takže hladomor byl v SSSR a ne na Ukrajině.
    sranda je, že Ukrajina získala svou rozlohu díky těmto státníkům a v době SSSR a dnes chce dekomunizaci. Tak bych jí laskavě navrhlby , že měla vrátit vše co jí SSSR věnovala v dobré víře, že je s Ukrajinou v pevném svazku a tím by se zbavila i hladomoru, který ji jak vidno nedá spát.

      1. Hladomor byl i okolo Kalugy, v celé oblasti. Vím to od dcery pamětnice. Bylo sucho a družstvo nefungovalo. ( Pod vedením blbečka dosazeného z Moskvy. )
        Hladové děti se snažily tu dobu prospat za pecí.

        1. Hladomor v té době byl i v Severní Americe – odhaduje se že zemřelo až 3-7 miliónů (na starých Kydech o tom byla polemika, myslím že s Občanem a spol. ohledně díry ve statistikách počtu obyvatel, dohledejte si to) – tam taky dosadili blbečka z Moskvy?

          1. Stačí si přečíst něco od Steinbecka, jak se žilo námezdním zemědělcům, černým obzvlášť v USA ve 20. letech a to ani nebylo po válce
            To ti na Ukrajině měli aspoň vlastní zemljankur

            1. Milá Sibylo.
              U Steinbecka šlo o bezzemky. V SSSR šlo o rolníky , kteří původně vlastnili půdu.
              Viděla bych v tom malinký rozdíl. .

              1. A zas neměli vozy,aby mohli tu úrodu odvézt z pole. Viz zápletka u Pavlíka Morozova. Bída v zemědělství ve 20. letech byla stejná v USA jak v Rusku. Černí bezzemci,jak píšete,v ještě horším postavení. I bezzemci jsou lidé

                1. Píšu o bílých bezzemcích. Česáčích jablek, kteří se nechávali najímat za směšný peníz. Ale byli aspoň svobodní.
                  V SSSR potřebovali k přestěhování bumážku. Ke všemu potřebovali bumážku !!!

                  1. Omluva Sibyle :
                    U toho Steinbecka to nebyli bezzemci, ale ožebračení farmáři. ( Takže jako v SSSR. )
                    Nějak mi to splynulo s česáči ovoce v Poupata odkvétají v máji.
                    🙁

        2. Blbeček z Moskvy? Nebyl náhodou ze Lvova?
          Jinak jak pro vás tak pro sh0tka, psal jsem o hlavní oblasti zasažení, Nebyla všude stejná.Podstatné bylo to, že Ukradina vlastně tenkrát ještě nějak moc neexistovala a už vůbec ne v té podobě jaká byla v letošním lednu.
          Takže nemá cenu diskutovat, hladomor byl v SSSR a Ukradina si jej ukradinovala. Nemáte pocit, že je to čirá zoufalost?

          1. Jistě, sucho bylo všude. Ale podstatné je, že družstva NEFUNGOVALA, že bez stupidních zásahů z centra by se s tím suchem rolníci vyrovnali snáz.
            Na Ukrajině i v Rusku, všude v SSSR.
            Družstva nemohla fungovat, když zkušené hospodáře – kulaky – vystřídali zapálení blbečkové, členové Strany.
            A v téhle situaci vyvážet obilniny považuji za zločin. Sorry jako.

            1. Obilí se vyváželo,aby se mohli koupit traktory a ta práce se někam posunula. V Egyptě se se suchem žádný jednotlivý rolník nevyrovnal,proto vznikly první státy,společně budovat závlahy. Nastudujte něco z dějepisu.

              1. Co si budete moci koupit teď,když všechno dáte za elektriku a zbrojení jen kvůli tomu,aby Jiří mohli být v NATU? Do EU je stejně nevezmou,jako Turky

              2. RE : Sibyla.
                Mám to marný. Sibyla bude bojovat za kolchozy jako lvice.
                🦁
                Myslíte si, že film Všichni dobří rodáci byl přehnaný? Já myslím že ne.

                1. Filmy sem netahejte. Bez kolektivizace by byl hlad už v šedesátkách. Výrobní síly se po válce modernizovaly a feudální zemědělství tomu nemohlo stačit

            2. Museli. Ona Amerika jako z udělání přestala brát zlato, diamanty a kožešiny, a chtěla jedině obilí. A jak se to v SSSR tím hladomorem drobet vylidnilo, šup – a zas se obchodovalo za ty cenné kamínky atd. Není to hezké? (U nás bylo po únoru cosi podobného. Chmel, ozdoby na stromečky, bižuterie? Ne. Najednou se USA za své zboží zbláznily do našich kotlet, kejt a pečínek. Starší by si vzpomněli, jak právě řízků bývalo na krámech po válce málo, zato bůčků plný chladnice. Hospodyňky se čílily. A naše pečínky ujížděly na západ.)

            3. Museli. Ona Amerika jako z udělání přestala brát zlato, diamanty a kožešiny, a chtěla jedině obilí. A jak se to v SSSR tím hladomorem drobet vylidnilo, šup – a zas se obchodovalo za ty cenné kamínky atd. Není to hezké? (U nás bylo po únoru cosi podobného. Chmel, ozdoby na stromečky, bižuterie? Ne. Najednou se USA za své zboží zbláznily do našich kotlet, kejt a pečínek. Starší by si vzpomněli, jak právě řízků bývalo na krámech po válce málo, zato bůčků plný chladnice. Hospodyňky se čílily. A naše pečínky ujížděly na západ.)

    1. Ale zase Ukrajina si dnes narokuje ../Cerny brejle a slepecka hul/.
      Neni mozny trochu myslet ?..
      Neni mozny se vopicit po politikach do nekonecna ..
      Kdyz teroristickym prevratem a nasilim dostane U. vladu , ktera udela vsecko , co jiny porouceji. To je nemozny , neco takovyho videt???
      Opakuji ,vlada neukrajinskych teroristu dela ,co jiny porouceji..Porouceji..
      Protoze nasilim nuti populaci Ukrajiny aby ji donutili delat, co nekdo ze zahranici ,kterym jsou rizeni ,poruci..
      Ukrajina pak nedela a neni nic .
      To sou pak plactivy stiznosti, jak ty jiny lzou..Ty jiny..
      /Ukrajina si nic a nic si samozrejme nenarokuje, ani za soucasnych podminek nesmi , jen to co je prikazany diktatorem ,co vladne proti vuli lidu/ .
      Vo tom stekani na spatnej strom …
      Cerny brejle a slepecka hul..
      Dale. Kdo a co je dnes Ukrajina , co znamena v kontextu.
      Nekdo napise Ukrajina a na to svede vzdycky a vsecko..
      Co se hodi. A zase nehodi..Lzou ty jiny..
      Kdyz dnesni sluhove nejsou dulezity, ale velmi schopne dnes prave hraji roli ,ze na nich zalezi vsecko ,ze jsou Ukrajina a nebo CR..
      Na Fialovy vlade taky zalezi , jo Kulovy….
      A /skoro/ kazdej na tohle skoci i s navijakem..
      Akademici snad uplne vsichni..Dokonce chteji prolamovat fialovy hradby..
      Aby pak postavili novy a stejny..Poslusny zase moci odjinud.
      Cerny brejle a ….

  8. Vidláku, už jste při těhle setkáních zaznamenal jméno Dobrovský a bpd? Docela by mě to zajímalo a další detaily ani nemusíte přidávat.

    1. Fuj!
      Jméno toho miliardáře a údajného filantropa přede mnou raději nevyslovovat.
      Pan investor, synek chudého disidenta, takovej Sörös počesku.
      Post Bellum, Paměť národa, propaganda ako sfiňa. A vlezou všude. A zaměřují se primárně na děti.
      Bolševik by měl chodit kanálama. Tihle to dělají o několik levelů líp.
      🤮

      1. Ano, ale to není zdaleka všechno, to je jenom veřejně vidět. Zajímalo by mě, jak daleko, nebo spíše hluboko, Vidlák ve skutečnosti pronikl…

        1. To opravdu není všechno. Teď se chystají založit Gymnasium paměti národa.
          Střední , pro budoucí novináře.
          Přednášející : Halík, Daniel Kroupa, prostě Vyvolená elita národa. Něco jako Lauderova škola, jen bez košer jídelny.

  9. Telegram:
    Německá ministryně zahraničí Annalena Burbocková a ministryně obrany Christina Lambrechtová požadují, aby bylo na pomoc Ukrajině přiděleno „výrazně více finančních prostředků“. Svou žádost adresují ministru financí Christianu Lindnerovi, uvádí Spiegel.

    Burbocková a Lambrechtová hovoří o zvláštním fondu na zbrojní pomoc ve výši 2,2 miliardy eur. Pouze s takovým rozpočtem by podle nich mohlo Německo „konkrétně a viditelně převzít odpovědnost, kterou od nás naši mezinárodní partneři očekávají“.

    1. Mne je ted ty Truss dost lito. Blba mala normalni holka totalne zblbla feminismem , nacpavali ji prave z toho duvodu vsude , ulisne ji nakecavali pitomosti , jak je dulezita a nejvic schopna , potrebovali ji do poctu, aby meli feministky , kde musi byt a ted ji sadisticky znicili pred celym svetem..Tim ,ze ji zase povysili..Vedet museli predem..
      Misto aby mela rodinu a tri deti. A byla stastna..
      Navic ve velmi slozite situaci vsude..

  10. Tohle jsem dnes ráno našel v elektronické poště. Prostý zkopírovaný text bez podpisu. Adresát neznámý. Byl jsem zvědavý, tak jsem se začetl. Ale po dočtení mi do smíchu ani trochu nebylo. Názor si udělejte každý sám dle svého uvážení…
    „Jaký je rozdíl měnové reformy mezi Antonínem Zápotockým a Petrem Fialou?
    S nadsázkou 70 let, ale málokdo tuší ty základní rozdíly. První je ten, že Antonín Zápotocký udělal měnovou reformu přes noc, Fiala a jeho mafie ji roztáhla do několika let. A na začátku příštího roku, až kladivo dopadne naplno, to bude rovných 70 let.
    V čem je tedy zásadní rozdíl údajného zločince Antonína Zápotockého a prý božského Petra Fialy dnes?
    Komunista Antonín Zápotocký a tehdejší komunisté obrali bohaté, takže čím byl někdo bohatší, tím o víc přišel. Proto se i na Wikipedii dočtete, že to byl zločinec. Říká se tomu totalita.
    Levicový liberál Petr Fiala, a jeho mafie okrádá chudé, posílá je na dlažbu, ale mnozí bohatí ještě víc zbohatnou, politici si ještě přidají peníze a těm chudým se smějí, že v popelnicích je ještě odpadu dost, Brusel jim nabízí červy s proteiny a Pekarová s Němcovou několik svetrů. Říkají tomu „západní demokracie“.
    Západní majitelé bank drancují náš stát a obyčejný lid vyšroubovává žárovky, vypíná topení a pokouší se přežít. Ti skutečně bohatí peníze vyváží do zahraničí (tomu Zápotocký zabránil), skupují pozemky, nemovitosti či obrazy na aukcích, ti obyčejní střadatelé přichází o vklady 10% – 15% ročně z úspor, takže se tomu říká „západní demokracie“. Neboli 1% bohatých v krizi zázračně bohatne, dalších 9% o peníze nepřichází a 90% lidí zázračně chudne.
    Další rozdíl
    Můžeme si myslet o komunistech a Antonínovi Zápotockém co chceme, ale jedno je jisté: Zápotocký československou reformu dělal, aby pomohl poválečné obnově a pozvednutí státu.
    Fiala bolševickou reformu dělá, aby okradl české občany a Černochová s Pekarovou mohly poslat naše peníze Ukrajině. Aby se mohlo zabíjet.
    Další rozdíl
    Komunisté odmítli zadlužit stát, takže i generální ředitelé jezdili v obyčejných autech jako většina lidí. Dnes každý politik bere víc, než ten, co ho z daní živí. Natož poslanci, kteří si pěchují panděra levnou kuchyní v Parlamentu.
    Politici se v roce 2023 budou mít lépe.
    Předsedové obou parlamentních komor a premiér si podle výpočtu zvednou platy na 274 800 korun a místopředsedové Sněmovny a Senátu a ministři 195 300 korun. Nárůst činí 31 000 korun a 22 100 korun měsíčně. (Důchodcům o 800 Kč.)
    Odměna místopředsedy vlády vzroste o 26 600 korun na 236 000 korun a předsedů parlamentních výborů, komisí a delegací o 16 300 korun na 144 100 korun. Místopředsedové senátních a sněmovních výborů a předsedové podvýborů si polepší o 13 900 korun na 123 200 korun.
    Už chápete, proč bijí lidé, kteří do toho vidí, na poplach? Proč se plní náměstí a Rakušan zavádí další cenzuru a připravuje policii s obušky a slzným plynem, aby národ zkrotili?
    Už chápete, proč prozápadní mafie dala nálepku pro chudinu, že každý protestující je „dezolát a ruský šváb, či podporuje Putina, či je přímo Putinův agent“, likvidující úžasnou západní demokracii? Aby tím oslabili protesty a odvedli pozornost! Ti lidé na náměstích šílí, protože přicházejí o celoživotní úspory, navíc je Pekarová s Černochovou okradou a pošlou naše peníze na válku, aby se zavděčily božským USA. Nakonec Rakušan tu žebrotu srovná!
    Těch 90% lidí ale nechce válku, chce mír, a nechápe, proč je okrádáno úzkou skupinkou lidí v čele s Fialou v zájmu jakési divné “ západní demokracie“ a pak si prý může dojít pro sociální dávku a žebračenku na úřad práce, který prověří, zda ten okradený chudý správně vyšrouboval žárovku a ušetřil plyn, jinak nedostane nic.
    Po třiceti létech budování kapitalismu jsme na huntě a v bankrotu. A prý to řídí Putin. Říká to 108 lidí – poslanců a mlaskající vláda, která se nám s deseti svetry vysmívá.
    A okrádaní občané stále mlčí. Většina národa ani netrefí k volbám. Čekají na zázrak? Věří, že přijde spasitel a zachrání je? Jak dlouho ještě?

    1. Hmmm.

      Nesmíte věřit všemu, co vám přijde do majlu.

      Rozpomeňte se na školní učivo.

      Znárodňování bylo v roce 1948. To se bohatým vše sebralo a pak už nic neměli.

      Kdepak by se ti bohatí v roce 1953 asi tak vzali ? Dostali propušťák z vězení, dali jim prachy, pak jim je hned zničili měnou a zase alou do vězení? – Je to totální nesmysl.

      Navíc klasický příklad prodeje domu. Pro prodávájícího a kupujícího je to úplně ten samý majetek. Jsou úplně stejně bohatí. Když po prodeji přijde měna, tak je tomu, co koupil barák zůstane a tomu, co prodal, se peníze seberou.

      Jeden zůstane bohatej a druhej je ožebračen.

      Už hotovost nad 300 kč se měnila s inflačním koeficientem 90%. 301 Kč je nějaké bohatství? Nenechte se vysmát. Cílem hry bylo okrást VŠECHNY.

      Komunisti neokradli bohatý, okradli úplně všechny, kteří měli HOTOVOST nebo peníze na kontech.

      No a komunisté sami si ulili na západ víc prachů než ti zlí třídní nepřátelé. Takže největší boháči byli oni sami a jejich prašule pěkně v bezpečí. Zápotocký nezabránil vůbec ničemu.

      Udělali měnu/bankrot, protože svou hloupostí a dilentantismem rozvrátili měnu. Lidi si za vydělané peníze neměli co koupit, tak jim je komunisti ukradli a bylo po ptákách. Komu se to nelíbilo, dostal do držky.

      Jste naivní, že se upínáte se na takovýhle ideologický nesmysly.

      To není obhajoba Fialy, jen na tý druhý straně byla úplně stejná pakáž a je dětinské věřit na něco jiného.

      1. Koukám, že propaganda zapustila kořeny dost hluboko …
        Takže to uvedeme na pravou míru – měnová reforma měla za úkol odpoutat se od MMF a vytvořit obdobný orgán v socialistickém táboře. To odpoutání proběhlo tak, že všechny závazky byly Západu vyplaceny. Následovala izolace ze strany MMF a ostatních západních institucí, vč. všemožných „balíčků sankcí“.
        Na druhou stranu se přestala odvádět zde vytvořená přidaná hodnota západním bankéřům, přičemž její vytváření samozřejmě nepřestalo, ale bylo výhradně zužitkováno v rámci ČSSR. To je hlavní důvod, proč bolševik byl schopen vystavět přehrady, dálnici, metro, stavět (a rozdávat) desítky tisíc bytů a budovat další statky, které byly následně po r. 1989 rozkradeny, alias privatizovány. Dnes tohle schopni zopakovat nejsme, přestože jsem již nesplatitelně zadluženi.
        Takže znova – odpoutání od MMF apod. znamenalo mít finance na budování hlavních společenských statků bez rizika enormního zadlužení (v r. 1989 byly pohledávky ČSSR větší než závazky). Dnes pracujeme údajně produktivněji, tedy mělo by být více financí na veřejné statky, ale nic se nestaví, nic se nebuduje, protože … protože českým lidem vytvářená nadhodnota je odsávána mimo republiku, tedy nemáme z té vyšší produktivity nic.
        A poslední – měnová reforma (bez které by k odpoutání nedošlo) skutečně silně poznamenala ty, kdož měli našetřeno větší částky, což je vydáváno za zločin socialistického stylu řízení. Jen připomenu, že tzv. Velký černý pátek na N-Y burze znamenal podstatně větší katastrofu pro celosvětově větší počet lidí, vč. sebevražd a … a tomu se říká skvělé kapitalistické řízení ekonomiky. Z posledních „úspěchů“ bychom mohli vzpomenout na krizi v r. 2008, kdy bylo taky „úspěšně“ zruinováno dost lidí.
        Více a podrobněji – viz videa Ing. Ľupták.

        1. Jaká propaganda ?

          Vy mi seberete pětistovku, dáte mi místo toho pajdu a řeknete, že jste mě zachránil před MMF a díky tomu, co jste mi ušetřil můžete stavět přehrady? – Nedejte se vysmát. Na to vám mám jako skočit, jo? Tak jaktože západní země bohatly, když taky odváděli přidanou hodnotu západním bankéřům a stejně stavěli přehrady, dálnice, metro a sídliště?

          To, co říkáte nemá hlavu a patu.

          Komunisti budovali novou armádu atd a neměli na to, tak si na to tiskli nekrytý peníze a tím dělali inflaci. Pak to vyřešili okradením populace o hotovost. Tu část populace, kterou bylo snadné okrást, protože měla jen hotovost a peníze na kontě.

          To, že západ měl zas svoje krize a svoje lumpárny, to nijak neomlouvá ty komunistický.

          Nebudu sledovat vaše videa. Studoval jsem ekonomii, pro mě to je ztráta času. Zkuste ji studovat taky.

          1. Re: B-13

            Vy jste studoval ekonomii?
            A dostudoval?
            V tom případě jste nenávratně ztracen. Jste naprosto nepoužitelný pro jakoukoli smysluplnou činnost.
            Za celý svůj život jsem nepotkal jediného ekonoma, jehož moudra, která si dovolil prezentovat, by fungovala.

      2. B-13, to je typický wikipedisticko-internetový pohled člověka, který to nezažil.
        Já ano, ale byl jsem bohužel ve věku, kdy jsem to nemohl chápat. Až o 15 let později, za rachotu tanků v pozadí, jsem se musel vyptat rodičů, jak to vlastně bylo s tím osvobozením v pětačtyřicátém, jak s osmačtyřicátým i s tou měnou. A neptal jsem se jenom rodičů, ale i strejdů a tet, každá z rodin tehdy byla v poněkud odlišné sociální situaci.
        Blábolíte o hovadinách, o bankrotech – a ani jednou nezmíníte to, že vláda nutně potřebovala zlikvidovat neskutečně rozbujelý černý trh a i šedou ekonomiku, ve které kolovaly peníze z černých trhů.
        Jestli byli komunisti neschopní rozběhnout výrobu slušného spotřebního zboží, aby si lidi měli co koupit za vydělané peníze?
        No víte, taková výroba se rozbíhá dost těžko, když pět let předtím znárodníte, fakticky ukradnete všecky živé, aktivní soukromé firmy, které chtěly a mohly vyrábět, ukradnete všem jejich zásoby, dokumentace, patenty. Inženýry a ředitele, nebo správní rady z těch firem, ty radši pošlete do dolů, lomů, k PTP či na železnici, aby nebyli vidět a lidi nevzpomínali na staré časy.
        To se potom nějaká „společná“ výroba něčeho smysluplného, rozbíhá sakra těžko, když bývalého majitele prosperující firmy, milostivě zaměstnáte jako skladníka – necháte ho tam, lidem na očích jako výstrahu, jak vám zakroutíme krkama. A chybějící inženýry ve fabrikách nahrazujete angažovanými dětmi z ČSM.
        Za měnu 1953 jednoznačně mohou komunisti, ale nikoliv ti okolo Zápotockého, ale způsobili ji přesně ti zkurvení znárodňovači z osmačtyřicátého. Kdyby nechali malé a střední firmy na pokoji, rozumně zdaněné, tak mohlo být všeho dost, kvalitního a měna se nemusela konat.
        Mám v knihovně knížku, na jejímž konci je asi 10-12 stran – kompletní ceník rozhlasových přijímačů, prodávaných na našem území v roce 1949.
        Zkuste vymyslet důvod, proč byl přijímač stejné koncepce a podobných vlastností, od nově vzniklé Tesly, někdy až 2x dražší, než prakticky stejné přijímače, ale už končících soukromých firem?
        To byli komunisti tak blbí, že si fakt mohli myslet, že lidi budou vlastenci a raději budou kupovat krutě předraženou Teslu, jen aby podpořili republiku?
        Notabene když se vědělo, že národní podnik Tesla vznikl násilím, uplatňoval násilí a výrobky jím vyrobené, byly často vyráběné pod různými tlaky – a též za použití určitého druhu násilí – ty výrobky tomu taky i odpovídaly. Bylo to drahé a stálo to za hovno, záruka 3 měsíce. Končící soukromá firma, pod státní správou, přitom musela ručit za použité elektronky i celý přijímač půl roku a měla stanovené režie, mzdy i marže..
        Posral to Gottwald. Jednoznačně. I s tím jeho kroucením krkama.
        Jenže tohle, to ponechání soukromého sektoru na pokoji (byl to jediný zdroj pokroku, inovací a nápadů), to by pak nepasovalo do marxleninského mustru ala SSSR – a SSSR, to byl přece náš vzor.
        I ty nové bankovky nám natiskl..

        1. Vy jste zastydlej v komunistickejch výkladech.

          To si myslíte, že naše rodina to přeskočila nebo co? To si myslíte, že všechny rodiny mimo tu vaši usnuly v roce 1938 jak Šípková Růženka a probudily se v roce 1989? U nás si to taky pamatujeme, jen skutečně a ne nějaký stranický bláboly.

          Černý trh a šedá ekonomika, to je právě ten blížící se bankrot.

          Víte, jak vznikají peníze? Natiskne je Státní tiskárna cenin !!!!!!!!!!!!!!!!!

          To, že má někdo peníze z černýho trhu, to můžete říct o sedlákovi, ale už ne o celý ekonomice. Ti lidi, co si za sedlákem přijeli pro sádlo, brambory a klobásy, ti ty prachy dostali od STÁTU a stát si je tiskl. Na úrovni ekonomiky máte peníze jen ze Státní tiskárny cenin

          Ano, samozřejmě, že „společná výroba rozbíhá těžko. Taky to není role státu a komunisté se do toho neměli nikdy pouštět. Nevím, proč tady vypisujete takovou samozřejmost.

          Pak tam máte několik odstavců o tom, jak blbě komunisti vedli ekonomiku. To je právě to, co říkám. Tak nevím, co tím chcete dokázat.

          1. A stavěli továrny, elektrárny, ….
            Copak se tu postavilo po roce 1989?
            Kulové.
            Jenom se kradlo a kradlo. A zaváděla se demokracie. To jo.

            1. RE : Václav
              Když se tak prima stavělo a budovalo, tak proč vypadala Praha a celá republika jako skanzen bolševismu?
              Nechci se dnešního režimu zastávat. Tak ohrožená, jako jsem dneska, jsem se za komárů necítila.
              Ale, šedivou Prahu, plnou lešení a stažených rolet , bych znova nechtěla.
              Dokonce bych ani nechtéla stát se znova otrokem = majetkem státu.
              Dobře víte, že jsme žili za ostnatým drátem, abychom neutekli soudruhovi otrokářovi.
              Holt jsou i lidi, kteří se špatně smiřují s nesvobodou. Dneska aspoň vím, že moje vnoučata na hranicích nikdo nezastřelí. ( Zatím, teda. )

              1. Naprosty souhlas.
                Dobre si pamatuju, jak to vypadalo, a to nejen v Praze.
                Ale taky kolik bylo vsude fabrik, treba leky byly ceske.
                Navic, vseho byl nedostatek. Dnesni mladi uz nevi, co to znamena „pod pultem“.

                Ale to nejdulezitejsi je, ze ten otrokar se za tech 30 let sakra zmenil.
                Rikali mi to uz pred skoro 20 lety Nemci, jak jim vyhovovalo mit Socik za humny.

                1. Vzalo se to ode zdi ke zdi.
                  Někdo tady upozornil na odliv mozků. Hodně kvalifikovaných lidí vycestovalo.
                  Ale hodně i kvalifikovaných lidí bylo odejito ze svých pozic. A nahraženo neumětely. Vím o čem mluvím.

            2. Václave, mluvím o DNEŠNÍM dni.
              Je možné, že zítra změním názor. Jestli ti … píp… opravdu zatáhnou Evropu do války, tak budu mluvit jinak.
              Samozřejmě vnímám, že výrazně přituhuje. Že bolševičtí sekerníci mají důstojné pokračovatele i mezi havlérkou. Víc než důstojné.

      3. Vy jste naivni a verite vsemu co vam nakukaji..
        Za prvni republiky zde u nas existovaly velke mezinarodni prumyslove a bankovni koncerny , konglomeraty , soucasti tech opravdovych ,skutecnych a,vedene a v rukou svetove mocnych bohacu.
        Umistenych ale jinde..Cela Evropa byla takhle propojena..
        U nas hlavne ,drahy, banky, uhli, doly , chemicka vyroba, zelezarny, zbrojni prumysl..
        U nas davno umisteny ,ne proto ,ze mame modry voci , ale proto , protoze umime lip ziskymnozit praci , nez bulhar ,albanec a arab..
        .Na tyhle jejich zajmy ,“ceska vlada“ musela dbat predevsim !!! a na stavkujici Cechy prave v tech zminenych prumyslech zamestnanych ,vydiranych a propoustenych nejvic besnit atd…strilet..Nebo je aspon mlatit vobuskama, zavirat do vezeni a to co je treba.. …Neco novyho..?.
        Nase vlada po 1918 byla umistena prave jimi i rakouskymi bohaci ,/se znali a dobre/,vzdy za rakouskou cisarskou a vzdy velmi jim zadluzenou vladou..
        Cast z tech koncernu , ta mensi u nas byla prevedena do rukou okupantu.
        Slo nejvice o velkoprumysl na nasem sudetskym severu a v Plzni , Brne..
        Nejak ta ceska vlada nejvic podporovala vsecko ,prave tam..
        Bohace a germany..
        Aby byla pouzita ta cast ,upravenim ,pro valecne zamery slouzila na zniceni SSSR.
        Vo to prave slo..
        Ti dostali vsemozne nahrady za ty ztraty po 48 prave vod komunistu ,ale potichu..
        Nebylo mozny v tyhle zavislosti bez obchodu a stykem se zahranicim zavest po valce aspon nejakej rezim a vladu u nas a jinde v soc. statech…
        Proto se zivotni uroven u nas jen pomalu zvysovala , potom zlepsila s vyvojem obchodu s celym svetem …
        Kapitalista zase videl velkej ,ale hlavne levnej zisk z nas v ty situaci a vyuzival toho..
        Tridni besneni a antikapitalismus byl jen a vyhradne pro nas..
        Besnilo se nahlas na vselijake podvodniky, zbohatliky ,vesnicke kulaky a pod..
        Vo tech skutecnejch v zahranici vladlo ticho, dostali stedre nahrady , ti nekteri co odesli z republiky dostali fury penez, odesli do ciziny a s milionama si tam zaridili v povalecny konjukture jeste lepsi..Zacali obchod i s nami, zisky lakaly..
        To samozrejme zchudlej lid nemel rad , sliby byly chyby a vetsi nez nejvetsi slon .
        Kdyz nevis ,co tak vlitnes na ty co lid tradicne nema rad..
        Kterej obchoduje ,zdrazuje rohliky /vlada , ktera to udela ,je daleko a neni po ruce a ma policejni obusky/, kterej mluvi nemecky a ma znacnej majetek a jeste se tim povysuje, jako german ,jako zbesily germansky rasisti u nas do 1918 , lid je dvakrat uz bojkotoval nekdy okolo 1907 a tak tam, kde se hladova selma lid ,zarucene uspokoji…
        Neni uplne dodnes jasny, jak byl Stalin az nekdy genialne schopnej a chytrej..

  11. Nevidím to tak pesimisticky. Mezi státními zástupci, soudci, vyšetřovateli a agenty… přibývá těch, kteří mají nějakou mravní integritu, osobní a profesní hrdost a nenechají sebou politicky orat. Naopak, takové případy jsou bojovou výzvou. O půl generace, o generaci mladší než „ti, kteří spolu mluví“. Dostávají se i do vyšších pozic. Noví, mladí, ti se nezakecávají. Padni komu padni. Tak přibývá případů „Ty vole, já už tam nikoho nemám. Fakt nikoho. To je v prdeli tenhle svět.“ Stárnoucí Calverové to mají rok od roku těžší. To je dobře. Snažme se aby to měli ještě těžší.

    1. Inu, zrovna v těchto dnech jsem chtěl (na jiném fóru) poznamenat, že abychom porozuměli fungování předlistopadového režimu, musíme především rozumět situaci, názorům a chování jednotlivých profesních elit… (Ale nepoznamenal jsem doposud nic, v kontextu debaty mi z toho vycházelo příliš dlouhé psaní.) Se současným režimem to asi nebude jiné, jen to bývá patrno až zpětně, z většího odstupu.

      Zvenku do toho vůbec nevidím, takže samozřejmě neposoudím celkový trend. Zdá se mi ale, že právě s postupnou obměnou generací přibývá takových fenoménů, jako jsou aktivističtí soudci, anebo orgáni, kteří smysl své činnosti nevidí v objasňování obecné kriminality, odškodňování poškozených a zákonném soudním postihu pachatelů, nýbrž v teatrálních realizacích, nejlépe za přítomnosti kamerami vyzbrojených spřátelených novinářů, sdělovačkách, senzačních únicích ze spisu do medií a vláčení sprostých podezřelých po soudech. Přitom sprostý podezřelý teoreticky a pochopitelně i prakticky může být skutečným pachatelem, nebo i viníkem čehosi ještě ohavnějšího, jenže z výše popsaného mnohem více než rozvinutý cit pro spravedlnost čiší účelovost a případná snaha vyhovět někomu v pozadí.

      Dlouhodobějším výsledkem je jen dále pokračující a stále hlouběji diskreditace, deziluze a hniloba. Samozřejmě nemohu a nechci tvrdit, že toto je absolutně převládající trend. Mám ale dojem, že pokud tam jsou nějací mladí čistí, kteří se od tohoto chtějí odlišit a oprostit, postupují spíše cestou aktivismu. Vlastně asi ani nemohou jinak; to by totiž potřebovali kvalitní klasické právní vzdělání, tradici a kontinuitu, které by sahaly nejméně zpět do první republiky, a last but not least také zcela jinou, stručnější, přehlednější a jednoznačnější legislativu, zbavenou výplodů zákonodárného bastlířství.

        1. stále hlouběji zasahující diskreditace, sorry

          Povrchnost je prosím jedna věc… Nevím však, nakolik doceňuješ tu druhou: Máloco má tak dlouhou tradici jako právo. Dvacetkrát delší než jeden můj obor, šedesátkrát než druhý! Nejde jen o psané právo, o existující právní vztahy, ale (a nejspíše především) o právní vědomí v hlavách právníků, laiků a neprávníků. Jak obrovská je jejich skutečná váha, názorně ukázaly kupříkladu všelijaké tragikomické pokusy vnést britský ústavní systém do nově vzniklých států subsaharské Afriky. Ale nemusím chodit tak daleko: Stačí se podívat, co se za asistence i aktivit právníků dělo zde v 90. letech jakožto důsledky konfrontace s novými ekonomickými a právními vztahy i s pozměněným právním řádem. Namátkou by šlo vyjmenovat nesčetně jmen: Altner, Berka, snad bych si vzpomněl i na někoho na C…

          I kdyby hypoteticky přišel osvícený diktátor s neomezenými prostředky a personálními a zákonodárnými pravomocemi, trvalo by mu desítky let, než by znovuobnovil stejnou úroveň právní jistoty, jaká zde bývala za první republiky, natož za Rakouska.

          Tohle mimochodem je též to, co bych snad nejvíce vytkl Vidlákovi: Věci mají nějakou dynamiku. I kdyby nyní někdo dokázal vládní politiku otočit o 180°, nebudeme za tři roky zpět tam, kde jsme byli před třemi roky; nebudeme tam ani za deset let a nejspíše nikdy. (Žádná velká škoda, ono ani tehdy to nestálo za mnoho.) Ale mít jako primární cíl výměnu vlády může být cesta ke změně, ne však nutně ke zlepšení.

      1. Vo tom prave pisu , sluhove predstiraji dulezitost a dari se jim to bajecne , kazdej jim veri a „hulaka“ na ne…A nikam jinam..

    2. Nedělejte si iluze. Pokud by ti noví neměli správné myšlení, nebyli by ani povoláni, natož vyvoleni. Samozřejmě jsou trochu jiní, ale zhusta to budou či jsou potomci těch starších a jen velmi těžko by se mezi ně dostal někdo někdo úplně cizí. Možná se proti starší generaci vymezují, ale časem z nich vznikne totéž jako z ní – vrstva těch, kteří spolu kamarádí.

    3. Na pohádku o na mravní integritě u státních zástupců, vyšetřovatelů a soudců, až začnou veřejně říkat, že Havel byl zloděj.

      To jen pro začátek.

  12. Už se toho tištění peněz a uplácení lidí nemůžu dočkat.
    Myslím ale, že tohle vládu nezachrání. Lidi si sice ty peníze vezmou, ale dav má paměť 14 dní, jak je tu někde psáno a všechno by muselo jet odznova, takové cikánské dávky na druhou.
    Obávám se ale, že tištění peněz sice probíhat bude, ale ty peníze nebudou určeny pro nás, veřejnost. Nebudou určeny k zavírání hub nám všem, k prevenci bezpečně prázdných náměstí a zvukové techniky bezpečně uložené pod zámkem, ale budou určeny k rozkrádání. Možná historicky poslednímu. Poslední léta se sice vypisovaly státní zakázky, předražené jak sviňa, ale něco málo, symbolicky se udělalo. Za natištěné peníze, když nemáte suroviny, nic nepostavíte ani nevyrobíte a tak si myslím, že se už nebude ani předstírat práce. Prostě se vypíše zakázka a kvůli stavebním materiálům, dražším o vysoké stovky procent (už teď chybí prachsprosté armovací železo a konstrukční trubky) se zakázka „pozastaví“, nebo zruší. Co s penězi bude dál – budou se různě převádět do jiných projektů, jako to dělali při ROP severozápad, až se jejich stopa zcela ztratí.
    My z takto vytištěných peněz nebudeme mít ani symbolické držhubné, o tom jsem přesvědčen. Je ale zajímavé, že doslova vrtulníkové peníze vláda sype do úkáček – kdo přijde a řekne si, tak dostane. Čili to není úplně z vrtulníku, jak by to nazvala Šichtařka, ale skoro. Dostane i ten, co jde už po několikáté, ale s jinými papíry…
    To nemůže dopadnout, než gigantickým dluhem, spolu s účtem za dodané zbraně do kravína.
    ČBCH údajně 370MLD, státní schodek taky zhruba tolik, účet za zbraně, munici a ty peníze pro vetřelce, to odhaduju na dalších 300MLD.
    Naše děti a vnuci, nám budou chodit chcát na hroby.

    1. Myslel jsem přitom na tento odstavec pana kolegy Vidláka:

      „Stejně tak to byl právě Pavel Blažek, který mluvil o sociálním smíru, varoval své modroptácké kolegy, aby nepodceňovali situaci a psal SMSky na všechny strany, aby opoziční politici proboha udrželi své naštvané demonstranty pod kontrolou, protože situace je skutečně výbušná.
      I zde mám docela slušně podložená echa, že existují různá jednáníčka pod pláštíčkem nocičky, že by Blyštivý Péťa mohl být za určitých okolností odejít a vznikla by nová vláda, která by podle vzoru Německa začala tisknout peníze opravdu pořádně a sypala by je lidem, aby se uklidnili a nepořvávali na náměstích.“

      Ano, on Blažek dříve býval poměrně dobře informován, ale myslím si, že hodně velkých věcí už běží mimo něj. Že to není už ani na státní, jako spíš unijní úrovni.
      Byl by to víceméně precedentní případ, protože jakmile by se něco obdobného spustilo, už to nikdo nezastaví a skončí to strašnou inflací. Tohle vědí, myslím, už i druháci na ekonomce.

    2. Naše/vaše děti si to většinově zvolily. Takže chcát na hroby jim budou chodit jejich děti – naši vnuci.
      Mě do toho netahejte.
      A jestli jste to spoluvolil, tak běžte před zrcadlo a nafackujte si.
      A nedojímejte se zbytečně, leda že by vaše děti nyní ještě nebyly plnoleté. Ale pak to znamená, že jste tu vládu volil vy. A pak ať si uleví, děti i vnuci.

      1. Starší vnučce je 14 a mladší 11.
        Co z toho vyvodíte? Leda tak prd. Víte úplný prd o tom, koho kdo a kdy volil. Dovedete akorát tak podsunovat druhému něco, co vůbec nenapsal, ani tím směrem necílil.
        Napadá mě, jestli ono to fackování před zrcadlem, nevychází z vlastních pocitů, víte?
        Často to tak bývá, že za něco, co jsem podělal já sám, by si měl nafackovat někdo jiný.
        Já přece ne, já jen chtěl sestřelit estébáka!
        Pěkná ukázka manipulace, že?
        Jenže já Vám nic podobného, jako Vy mně nepodsouvám. A nepodezírám Vás apriori z toho, že jste pod masírkou mainstreamu, tak jako většina, volil tuhle hrůzu.

        1. Vlastně jste potvrdil co jsem psal. Mají li vnučky tolik kolik uvádíte, tak rodiče mají+- 40. A z těch a mladších se rekrutuje většina 5koláků, jejich voličů.
          A já vás nepodezříval, že jste chtěl odstřelit estebáka, ani že jste volil tu hrůzu. Takže neztrácejte nervy, poptejte se těch mezi 20 až +-40. Tam najdete většinově ty, kterým by to chcaní na hrob slušelo.
          Takže ještě jednou. Mě do toho natahejte a řekl bych, že ani vy se nemáte čeho bát.

            1. Klidně se přiznám. Jsou 3 a přibližně do 13-14 já.
              Pak už jsem začal prohrávat se ZŠ, SŠ a VŠ.
              Jak volily nevím, ale z běžného kontaktu je zřejmé že mix 5k.
              Sem tam se k něčemu vyjádřím a oni mně slušně odignorují. Není to nic veselého, ale na mašlu to není.
              Nicméně jestli půjdou někam na hrob chcát, tak budou muset počkat až někdo z 5k hodí chitin.
              Já jsem do 89 vystřídal 7 zaměstnavatelů (vždycky technik, dělník, technik, buldozerista a tak dokola), v 68 jsem v Ostravě rozvážel srpnové noviny, v 69 mně naháněli v Praze policajti, milicionáři i vojsko), takže u mně viděli v praxi, že člověk se nemusí všemu poddat.
              A pak jsem podnikal přes 20 let. A celkem úspěšně. Vše vědí.
              Vybrali si. A mi táhne na 80.
              (Jen odpovídám). Stačí?

              1. U nás je to stejné. Minimálně jedna vnučka má totálně vymytou hlavu z gymplu.
                S tím se těžko bojuje. Člověci v tísni a politruci od Post Bellum se vetřou všude.

    3. Vlastni mena , koruna je dulezita v boji proti inflaci. Vlada ma moznost ,regulovanim a tistenim penez ,nebo netistenim ,inflaci postupne zastavit.
      A jiny veci..
      Ty co maji euro ,zavisi na EU. Kdo chce u nas euro chce na nas spatne..
      Vlada tohle do nejaky miry ,dle miry podajnosti ,zneuziva..A tech veci jevic..

  13. OT:
    Líze Hovniválove se za 44 dní premiérovaní podařilo pohřbít:

    anglickou královnu
    britskou libru
    britské konzervativce

    1. Vzdala to moc brzy. Ještě měla zvládnout skotské a waleské referendum o odchodu z UK; a pak by to konečně začalo být zajímavé.

      1. Proč brzy?
        Z dnešního tisku:
        Britská premiérka Liz Trussová strávila v úřadu pouhých šest týdnů, podle zákona má ale přesto nárok na doživotní finanční příspěvky ve výši až 115 000 liber ročně (3,2 milionu korun), které přísluší všem bývalým ministerským předsedům.

        I já bych se za to 44 dní obětoval.

  14. Jurečka byl pro EET, Jurečka je proti EET, Jurečka bude pro znovuzavedení EET. Je to úplně jedno. A není to jen Jurečka a není to jen EET. U loutkové vlády loutkového režimu nelze očekávat konzistenci, lze očekávat jen instrukce protektora.
    Politické hrátky v rámci loutkového režimu jsou jako klouzání po kravinci na cizí louce.

    Politický režim se nezmění v zákulisí nebo v podzemí.

    1. Přitom se nadává na Pražáky, jenže když se podíváte….náplava z Moravy. Chachaři ze severu, šíbři od Zlína, naducané tvářičky s malou pusinkou od Holomóca, kmotři z Brna…

      1. To jsou ti hloupější, kteří se nechávají vidět; asi proto jsou do svých postavení dosazeni, koneckonců někdo to dělat musí. O skutečných hýbatelích veřejnost netuší.

  15. to je ale podlost, topit a nabizet teply caj

    ———–
    Ruské domy v Evropě otevírají pro Evropany topná místa

    S nástupem podzimního chladného a vlhkého počasí v Evropě zahajují ruské domy kampaň „Z Ruska s teplem“. V podmínkách, kdy teplota venku a hlavně doma neustále klesá, ruské domy a kulturní centra v evropských metropolích ode dneška otevírají dveře všem. Dokud zůstanou ceny plynu a elektřiny vysoké, budou centra fungovat jako výtopny. Zde můžete vždy pít čaj, dobít telefon, sledovat film a pro děti se budou promítat kreslené filmy. Teplo v domech a lidské teplo z Ruska je to, co mrazivé evropské rodiny potřebují. V podmínkách rostoucího sociálního napětí v Evropě a také rusofobie by humanitární akce Ruských domů měla demonstrovat naši tradiční pohostinnost a zahřát srdce mrazivých evropských rodin. 

    „Cítit teplo ruské kultury – kde, když ne v Ruském domě? Humanitární spolupráce, humanitární akce jsou to, co nabízíme v našem programu. Kulturní centra mimo politiku, čekáme na každého, kdo si cení komunikace, vzájemného porozumění a vřelosti! – zdůrazňuje vedoucí Ruského domu v Bruselu Vera Bunina. 

    „Je to skvělý nápad, důvod znovu připomenout, že Rusko není hrozná bestie, jsme připraveni a schopni poskytnout teplo,“ řekl ruský divadelní a filmový herec, filmový režisér Sergej Machovikov. 
    https://aftershock-news.translate.goog/?q=node/1169139&_x_tr_sl=ru&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=nui,sc

        1. Čajíček byl s poloniem, jak vam můžem důvěřovat v ostatním, co se týče informací o minulosti, když neovládáte ani základy?

          1. Jen dík včasné lékařské pomoci (a té se dostalo i pro velmi charakteristické příznaky otravy těmito jedy), a tomu pozoruhodného faktu, že jedy skupiny Novičoků jsou sice mimořádně toxické, ale narozdíl od amerického podobného jedu “VX” zmíněné Novičoky “nesou podpis Ruska”, a narozdíl od VX dokonce nejsou ani tolik stálé.
            Přeběhlý agent Skřípov měl nejspíš i nějakou ochranku, která mu pomoc přivolala, narozdíl od té bezdomovkyně, která pak tu lahvičku našla , otrávila se a zemřela.
            Ale i Novičoky jsou i na Západě známé snad již 30 let. A když jsou známé struktury, umí je patřičná (i česká) laboratoř připravit. Dokonce musí, aby je uměla detekovat a vyzkoušela protijedy, respektive jejich účinnost (zde se používají reaktivátory enzymu acetylcholinesterasy v kombinaci s atropinem a diazepamem).
            Látkou VX úspěšně otrávili Kim Čong-nama, stačilo stříknout formou spreje za krk. Stačí opravdu málo. Kapka. Látka VX je mimořádně stálá i v organismu, vytváří depa v tukové tkáni a jeden z jejích rozkladných produktů je dokonce stejně toxický jako samotné VX. VX ale nenese podpis Ruska, po tolika letech nenese už ani podpis USA, ale je to sázka na jistotu.

              1. Diazepam, atropin, PAM nebo jiný reaktivátor enzymu AcChe (je jich celá řada – a musí se podat co nejrychleji kvůli tvz. aegingu, to je ale na delší vyprávění a nudné),
                Pokud ani to nestačí, pak zvládnout křeče jinak, uvést do umělého spánku a inkubovat + kyslík (smrt obvykle nastává v důsledku křeči (i dýchacího svalstva). A počkat až se látka rozloží, metabolizuje a obnoví AcChe (to jde dost pomalu).
                Příznaky: extrémně zúžené zornice (problémy se zrakem), slinění až pěna u úst, nevolnost (podobná jako u kuřáků začátečníků) a křeče. Údajně někdy tak silné že lámou kosti. Vědomí bývá až do konce… jo, a pak je tam ještě charakteristická posmrtná ztuhlost.
                Nic moc smrt. :/

                  1. Jenom na doplnění, vojáci mají přímo pro tyto účely takové udělátko – injektor (něco jako Epipen s adrenalinem).
                    V případě vystavení bojové látce tohoto typu si voják sám aplikuje tyto antidota.

                1. Takže v tom případě ho ale zachránili v ruské nemocnici ne, když píšete co nejdříve? A nastaly tyto všechny příznaky když měl Novičok údajně ve slipech?

                  1. Tyto příznaky nastaly téměř jistě, možná s rozdíly v intenzitě a pořadí – dle místa vstřebání možná jen s nějakým zpožděním (ale jsou to obecné následky přemíry acetylcholinu v organismu, který ten enzym acetylcholinesteráza jinak rychle rozkládá, jed enzym zničí, proces zničení (inhibici) enzymu je dvojstupňový – v první fázi ale vratný tím reaktivátorem ).
                    Tyto látky (i jejich blízcí příbuzní jako sarin, tabun, soman, VX, VR, VG, paraoxon a stovky dalších) se vstřebávají i neporušenou kůží, ale je to pomalejší než např. vdechnutím.
                    Mimochodem, s Novičoky byly v Rusku již nějaké atentáty provedeny, ono se jich totiž něco prodalo na černém trhu…
                    Ale jak říkám, jejich kouzlo je v tom že “nesou ruský podpis”, ačkoliv je možné je vyrobit kdekoliv na světě, případně i koupit…
                    Dokonce existuje jejich takzvaná binární forma, kdy smícháte dvě celkem neškodné chemikálie a kýžená dobrota je na světě.

                    1. Ten údajný „novičok“ v Salisbury byl tak účinný, že ta bezdomovkyně musela ten nalezený flakónek vymlasknout, aby umřela na selhání jater.
                      Její partner se tím jen navoněl, bylo mu trochu blbě a za pár dní byl fit.
                      Celá ta mediální smršť okolo novičoků byla až směšná, pokud jste si všímali detailů. Bobíci v parku, přímo na „místě činu“ – dva lidi v neprodyšných, žlutých atombordelech i s hadicemi – a vedle nich postávají bobíci bez jakékoli ochrany, natož nějaké roušky, nebo něčeho.
                      K čemu by komu bylo, zabít vysloužilého a nepotřebného agenta, který vlastně nic nevěděl – včetně jeho dcery?
                      K té deklarované účinnosti:
                      Mirzajan o této konkrétní řadě novičoků tvrdil, že jsou jednak nezjistitelné, jednak vícesložkové, potřebují katalyzátor.
                      A druhak – i pouhých deset mikrogramů A-230 v litru vody, by bylo schopno usmrtit deset lidí okamžitě, pokud by každý z nich té vody vypil 1dcl. Právě ve vodě, je podle Mirzajana tato řada novičoků a zvláště A-230 mimořádně stálá, má tak skladovatelnost i mnoho let.
                      Celé to byla bouda a humbug, rozpoutaný účelově, k očernění Rusů.

        1. Helanov se ale zeptala spravne. Jak mel bejt ten Navalnej aspon trochu opozice na Putina. A jaky nemozny zoufalosti s nim delali..
          A jak Putin muze vsecko a za vsecko…
          Votravenyho k smrti nejdriv ,vzali do Nemecka, vylecili s umyslem ,aby tupce poslali urcite zpet ,do ruskyho vezeni a von se vsim souhlasil..
          Aby z nej pronasledovanou udelali modlu , jako z Havla..
          Merkel /blby hovado/, ho taky navstivila s vyznamnou dulezitosti..
          S necim takovym ,/nejdriv votravit a potom zase do ruskyho vezeni poslat /,by ani zvire, pes nesouhlasil , branil by se ,vzpiral ze vsech sil,rval a kousal..
          Jak ma ruskej clovek tohle vubec povazovat za neco..
          Vo ruskym vezeni navic nejsou zrovna nejlepsi zpravy..
          Dalsi vec je, jak se ty agenti strasne a nelidsky nadreli , kdyz natirali vsude a vsechno a novicok jeste rozhazovali kolem , plnili pilne flakony vod vonavky, davali je do popelnic a zaridili ,aby ty popelnice ,plny odpadku, aby nikomu nevadily ,tak dlouho ,az se najde nekdo ,kdo do nich poleze…ze nebyly a nesmely bejt aspon pul roku nikdy vyprazdneny ..
          Kdyz staci jednoduse, aby nejakej turista jel kolem Skripala na lavicce ,na motorce, picnout do nej potichu a za pul hodiny se vracet z vyletu domu ,vodlitnout beze spechu..Tech moznosti je asi milion na vyber..
          Misto pasovani kila novicoku pres udesne hlidany a kontrolovany letiste , kde kazdyho svlikaji ,paprskama do nej sviti, psama je kazdej vocuchavanej a ja nevim co jeste….
          Jiny zase a podobne jako predtim, vozili sebou to polonium na kila a hazeli to nejdriv v letadle ,kterym cestovali v kazdym miste kam prisli ,v restauracich , kde jedli a pili caj ,az neco dokonce s bidou zbylo na toho L..
          Neco takovyho je mozny jen dneska..
          V soutezi o nejvetsiho imbecila vsech dob ,se britove dobre umistili..
          A zase potvrzovali ty bajky ,ze Putin muze vsecko , navalte mi Navalnyho, jindy zase nechte ty ty popelnice na pokoji…Nechte moje agenty s kilem novicoku na pokoji.. To vsechno aby …
          Aby prizabili nekoho , kdo uz byl potrestanej , ted neskodnej a z Ruska pryc..

      1. V Praze je Ruský dům na adrese: Na Zátorce 1048, 160 00 Praha 6-Bubeneč
        Možná se tam v zimě zaskočíme ohřát…

      2. Na Mášu a medvěda bych šla také.
        Ale jinak… O Rusech se říká , že by se s vámi rozdělil o poslední košili. A druhý den vás zabili, aby vám mohli ukrást boty.
        ( Nic ve zlém, každý národ má špecifiká. )

          1. RE : Hnidopich
            Nevymyslela. Řekl to jeden ruský klasik. Teď nevím který.
            Oni se Rusové neviděj jenom v růžových barvách.
            Je to jen metafora, pochopitelně.

          1. Nedávno si tu Helanov zoufala nad osudy ubohých odstrkovaných Němců v první republice, včera se s námi podělila o názory „prostých občanů a občanek“ Ruska z knihy Světlany Alexijevičové : “ Ano. Stáli jsme fronty na promodralá kuřata a plesnivou mrkev. Ale naše vlast sahala od moře k moři a všichni se nás báli. “
            A dnes tomu dala korunu…

            1. Znal sem rusy a osobne , jinak bych ani necek.
              Maji vopravdu a hromadne a skoro kazdej ,tu velkou a sirokou ruskou dusi ,/kdyz za to asi nemuzou, protoze sou a v tom zijou ,ze sou furt velky a nemuzou si pomoct/,
              to je sichr, nejvic mne to zajimalo , na to sem hlavne ziral a vydetektivoval, ze do ty duse se pak vejde vic /a je v ni zaroven daleko vic/ , nez v jinejch..
              A tak je v nich taky to vsecko vic..Neni to mozny to z nich dostat..
              Vic je tady vic..Cort znajet, co vsecko..

              1. Přesně jste to vystihl.
                TGM popisuje pobyt v sovětském hotelu. Vartovali tam vojáci s puškou a bodákem.
                TGM : Snad mě nechcete podřezat ?
                Milicionář : Zachoču, porežu. Nezachoču, neporežu.
                😀
                Volně, podle Hovorů s TGM.

                  1. Ani bych nemohla. Její názory respektuji a počkám si, až zmoudří sama.
                    Je jí 15 a v tom věku má každý právo na blbost.

        1. Zdrojík by byl?
          Já jen, že v r. 1947, kdy tu v důsledku nezvyklého sucha reálně hrozil hladomor, nám na svůj úkor poslali hafo obilí, aby naši rodiče a prarodiče nepochcípali.

          Kde máte spolureferenta Lentilku?
          Nějak se nám po volbách odmlčel.

          1. Občane, teď jste mě naštval!!!!!!!
            České dětičky žraly koláčky a ukrajinské umíraly hlady.
            Bezva pomoc, fakt !!!
            Byla to náplast za povinné odmítnutí Marshallova plánu obnovy Evropy. Sověti si potřebovali naklonit veřejnost v ČSR.

            1. Jste si jistá, že umírali jen ukrajinské? Ruské ne? Ani třeba Čukčské? A co ruské na Ukrajině? Jak na tom byly na Ukrajině rusínské děti, nebo maďarské či rumunské?

              1. To snad je jedno, ne?

                KSSS jim sebrala jídlo, kterýho měli málo.

                Jestli to sebrali napůl Ukrajincům a napůl Rusům, furt je to svinstvo vůči nim.

              2. Samozřejmě že i ruské a jiné děti. Vtip je v tom, že Sověti rozdávali i to, co sami zoufale potřebovali. V zájmu šíření propagandy.
                Stejně to dělají mocní dneska. Máme pomalu kulové a krmíme bojechtivého sňupálistu.

                  1. Komunisté jsou furt stejní. Myšlénka , že všichni lidé si budou rovní je stejně potrhlá, jako myšlénka prvních křesťanů.
                    Čte se to dobře , ale není to realizovatelné. Je to jaksi taksi proti přírodě.
                    Znalkyně přírody Sibyla ví, že existují alfasamci a slabší kusy.

                    1. Tady jde o rovnost před zákonem a to by si všichni měli být rovni. Bohužel jsme k tomuto nedospěli ani 30 let po pádu vlády komunistů,ani když se tito do parlamentu vůbec nedostali. Je to ještě horší,bohužel

                    2. All people are equal( všichni lidé si jsou rovni) tímto začíná jedna ústava z roku 1788. Myslite,že ji tvořili komunisté?

          2. V roce 1970 jsem byla v tehdejším Leningradě a vím, že v té době (táhlo se to od války) byl v SSSR velký nedostatek obuvi. Letní obuví byly dokonce filcové papuče s bambulí. Ale, že by na nás řvali „boty nebo život“ to né.

            1. Kamilo, to byla metafora!
              Myšlené tak, že Rus je dobrosrdečný, ale umí být i poněkud necitelný. A samozřejmě to neplatí na všechny. To snad dá rozum.
              Češi rádi všechno ošvejkují , ale také to neplatí na všechny.

          3. A navíc tu pomoc dostali zpátky i s úrokama. Myslím tím uran.
            Kontrolní otázka :
            Zahynulo by hlady v ČSR víc lidí, než kolik jich zahynulo v uranových dolech?
            🤔

                1. V českých uranových dolech mezi lety 1945-1961 zemřelo na úrazy 247 lidí, dalších míň než 20 bylo zastřeleno na útěku…

                  1. A po celou tu dobu sem Družbou proudila ropa za takových pár šušňů, že mohl benzín Normal, na který jezdila všechna běžná auta, stát 2,-Kčs/litr.
                    Jak to bylo s cenou plynu a plynovody, to nevím přesně. Ale soudě podle toho, kolik a jak výkonných plynových výtopen bylo pro sídliště postaveno, tak bych hádal, že se přímo počítalo s levným sovětským plynem.
                    Tady v blízkém okresním městě stojí „čtyřdílný“ kulturák z roku 1982, v jehož kotelně jsou 4 plynové kotle ČKD, každý o výkonu 300kW a v zimách do -15°C běžely zpravidla dva.
                    Běžely na plný výkon, bez regulace, jen systémem zap-vyp, ale pokud se dobře pamatuju, tak tenkrát stál kubík zemního plynu pro maloodběratele 80 haléřů, pro velkoodběratele asi míň, takže ten megabarák byl v zimě, při téměř jakékoli příležitosti (kino, koncert, tancovačka, leden-únor plesy atd.) přetopený tak, že i v hodně velké zimě, bývala v hlavním sále otevřená okna a VZT byla zapnutá na vnější nasávání, ne na vnitřní cirkulaci s filtrací, jako dneska.
                    Ty dva běžící, 300kW kotle (jeden byl zas málo a hrozilo rosení od studeného vratu) prostě nešlo nijak lineárně řídit a vlastně to bylo, s ohledem na tehdejší ceny plynu, i zbytečné. Plyn musel být v roce 1982, ale i dříve (projekt z roku 1978) tak levný, že to umožnilo naprojektovat do kotelny dva 5m3 bojlery na TUV a rozvody pro celý barák jsou tak rozsáhlé, že i čtyři cirkulační čerpadla od TUV, musí mít motory 1,1kW.
                    Plyn ke kotlům tam přivádí roura odhadem DN100, možná DN120, nemám na to dobrý odhad.
                    Poslední léta běží už jen jeden ze dvou provozuschopných kotlů, kterým někdy koncem devadesátek dodělali regulaci výkonů hořáků 30-100%, plně řiditelnou po RS485 z MaRu. Další dva kotle jsou v různém stadiu havárie a neopravitelné, protože žádné ČKD už Vám ke kotli nedodá náhradu za např. prasklý přední štít kotle, články, či cokoli dalšího.
                    Ale i tak – dneska v tom baráku padne za plyn, pro vytopení takového molochu, obrovská částka. Je to ale státní barák, takže to nikoho netankuje, však „stát“ to zatáhne.
                    Ostatně, všiml jsem si, že ve státních barácích obecně, se už teď topí jak o dušu, jakoby snad chumelilo.
                    Vědí státní úředníci něco, co my nevíme ??

                    1. Uznávám, že jsme měli od Sovětů uhlovodíky za hubičku.
                      Ale to neomlouvá zvůli komančů v padesátých letech.
                      Tečka.

              1. Nesmi se zapominat podil velkej imperialistu kleptomanu na vzniku marxleninismu, potom zase nacismu ..
                To uzce souvisi , kazdej vidi jen nasledky..

            1. A nějaké odkazy na počty zahynulých v uranových dolech by nebyly?
              Já dohledal jen tohle
              „Pracovní tábory představovaly jednu z prvních forem masové perzekuce komunistického režimu v Československu. Za pět let existence jimi prošlo kolem 20 000 lidí. Desítky z nich internaci nepřežily.
              https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/pracovni-tabory-komunismus-uranove-doly-rezim.A181025_153711_domaci_kafi
              Do zahynulých samozřejmě nepočítám civilní pracovníky, co možná při nějakém neštěstí zahynuli. Ti tam šli dobrovolně, za značně vysoký plat. Zkušenost z rodiny, strýc na uranu pracoval jako údržbář strojního zařízení.
              Takže jestli zahynuly desítky, tak při hladomoru by zahynulo určitě víc Čechů a Slováků

              1. Početně máte pravdu.
                Ale v obou případech šlo o zvůli a bezcitnost mocných.
                Na Ukrajině mohli přežít, kdyby jim režim nesebral všechnu úrodu. Mnohdy i nechal zplesnivět.
                A s tím uranem je to jasné. Pracovali tam nedobrovolně otroci.

                1. No měla jsem kolegyni v práci jejíž manžel byl v uranových dolech, když byl odsouzený. Myslím za nějakou činnost v nějakém náboženském spolku, ne v katolické církvi, spíše něco jako Svědci Jehovovi, ale nevím konkrétně za co. Kupodivu tam pracoval i po propuštění z vězení. Zřejmě se mu to finančně i jinak vyplatilo, vím například, že 2x ročně jezdil do lázní, samozřejmě mimo svou dovolenou a měl i různé jiné benefity. Takže zřejmě to nebylo tak strašné jak to líčíte. Bylo to tedy někdy v 70. a 80. letech. Samozřejmě to mohlo být v 50. letech jiné.

                  1. Uranové lágry nebyly žádný med. Ovšem ideologická mlha zakrývá to, co se dnes do krámu jaksi nehodí.
                    Vězni na uraně nebyli otroci, ale byli placení (!!!). Za měsíc jim bylo připsáno na účet 21 000 Kčs. Z toho jim bylo 7 000 strženo na náklady, 7 000 jim šlo na vkladní knížku, kterou obdrželi po propuštění, 7 000 dostali v táborových poukázkách, za které šlo koupit kuřivo, potraviny, mýdlo atp. Je fakt, že na různých lágrech se různě čachrovalo s kurzem poukázek, takže takže 1Kčs v korunách znamenala málokdy 1Kčs v poukázkách.
                    Uran u nás těžili za války zajatí francouzi a rusové pro německo, po roce1945 němečtí váleční zajatci a po roce 1948 byli hodně nasazováni vězni. Těch pracovními tábory prošlo asi 40 000. Počet vězňů nikdy nepřevýšil 30% stavu pracovníků dolů (ostraha se mezi pracovníky nepočítala). Mezi roky 1945 a 1961 je evidováno 247 smrtelných pracovních úrazů. Útěkářů nezemřelo víc než 20.
                    Smlouvu o dodávkách uranu do SSSR uzavřela Benešova vláda v listopadu roku 1945.
                    Po roce 1948 byl ze strany SSSR dokonce návrh na přesídlení 50 000 horníků, což naštěstí neprošlo.

                    Co se týče vězňů, kteří po výkonu trestu zůstali na šachtách, tak těch bylo docela velké procento. Protože byli zkušení, tak o ně byl ze strany dolů velký zájem. Dostávali byty, plat měli na trojnásobku průměru a mohli jít dřív do důchodu.

                    1. Proč to takhle rozepisujete, když už bylo nahoře řečeno „s tím uranem je to jasné“?

              2. Crusader, proč vy si vlastně nejdete sednout do vězení, když tam dneska neumírá už vůbec nikdo a proti uranovejm lágrům v padesátých letech je to vysloveně pětihvězdičkovej hotel?

                Ještě lepší, proč nejedete do Norska, kde jsou ta vězení neuvěřitelně skvělá v porovnáním s našima, jak všichni víme z povídání o věznění Breivika? Měl byste tam TV, DVD, herní konzolu, vlastní fitko, noviny a královské apartmá ze tří cel.

                1. A jak to souvisí s tím, co napsal Crusader? Chtěl jen doložit počet úmrtí vězňů od Helanov, která napsala, že jich možná zahynulo více než by zahynulo hladem občanů tohoto státu v letech 1947-48. Jak to souvisí s vězením v Norsku a s vězením nyní?

                  1. Protože to tam bylo peklo, ať se to přežilo nebo ne.

                    Celej život jste prožila v bezpečí. Za nic jste nikdy nemusela bojovat. Jste rozmazlená, arogantní, bezcitná a bezohledná.

                    Jediný, co vás zajímá je vyhrát hádku na blbým netu.

                    Jste nelidská.

                2. Do Svedska a Norska se hnali polaci jako divi a dali se zavirat ,protoze tam vezen nic nedela a bere vejplatu..
                  Cesi jezdili ven pracovat..Sou holt rozdily..

            2. Kapitalisti na nas chteli zautocit nekolikrat ,ale i nas uran nas a vsecko ubranil..
              Vzali si Podkarpatskou rus a dobre ,nemuseli sme zase zivit ty hladovy krky , darovany nam na prilepsenou ,Versajlama…

        2. Helanov:
          národy se vyvíjejí. Například Češi mívali různé bronzové památné desky, které ted po třiceti létech vývoje postupně mění na imitace z umělé hmoty.

    1. Tak zrovna tohle mi nevadí.
      Přísahal ČSSR a ČSLA a sloužil zájmům státu.
      Navíc – vojenské zpravodajství má každý příčetný stát a tihle navíc patrně dostali kvalitní výcvik.

      Já mám problém s tím, komu a čemu slouží Petr s Pavlem DNES.
      Jako funkcionář NATO koná PROTI zájmům ČR a jako president by nás klidně zavlekl ještě hlouběji do války USA proti EU +USA a EU proti Rusku (prostřednictvím Ukrajiny).

      1. Tak mě by také nevadilo to co dělal tenkrát, kdyby se k tomu dnes přiznal. Byl to prostě výkonný kádr a elitní kovaný soudruh, pevný ve své víře a zřejmě i donášející na své spolu soudruhy. Bohužel nám dneska lže a kecá nesmysly, opět v jiném, cizím žoldu. Kdo lhal, lže i dál. To mi vadí nejvíc. Bohužel některé jednobuněčné organismy ženského pohlaví ho budou volit protože je to „štramák“.

        1. Mě tam nejvíce zaujalo vyprávění Pavla Beneše o tom , kterak se v úzkém kruhu probíral ten“pamflet“ nazvaný Několik vět. Beneše, který to nějak začal s myšlenkou, že to má něco do sebe si za několik dní předvolali na výbor KSČ , kde byl předseda právě kandidát na prezidenta Petr Pavel. A už byl politický šrám.
          Předevčírem jsem si pustil film od Kundery „Žert“, Tak toho Petra Pavla jsem tam zahlédl v podání Petra Haničince.
          Ano, všichni jsme se snažili s režimem tak nějak spolupracovat, to je jasné a jinak to nešlo, jen někteří spolupracovali tak nějak více a Petr Pavel spolupracoval hodně. Jo kariéra se nejlépe buduje procházkou po hřbetech protivníka.

      2. Vadí – nevadí: ono to spolu souvisí, a dokonce velmi těsně.

        Ukazuje se, že pravou podobou Petra Pavla je zištnost a křivopřísežnictví. Kdyby svou přísahu ČSSR a ČSLA bral vážně, nemohl by nikdy přijmout funkce, které zastával v NATO (s jedinou výjimkou: je stále neochvějně přesvědčeným a stále aktivním komunistickým rozvědčíkem, český Stierlitz). Až sem přijdou Marťani a ustanoví Paroubka premiérem, Pavel řekne, že se mýlil a vše odčiní prací pro Marťany. Až budou Marťané svrženi povstáním stoupenců Špagetového Monstra, Pavel si nasadí na hlavu cedník, prohlásí, že se mýlil, a vše odčiní službou v generálním štábu Ozbrojených sil Špagetového Monstra.

        Takový jedinec snad patří na pozici vrchního, ale ne na pozici vrchního velitele armády ČR, která neexistuje.

        1. Skutecnost je takova , ze Cina mela sjezd , tam zjistili , ze predbehli snad vsude Usa a ze si na ten Tajwan muzou dokonce pospisit, driv nez byl plan..
          Uz sem napsal , general znamena pro nas ,valku..
          Vzdycky a porad a vsude. V kazdy funkci.
          Vod toho neustoupim..

      3. Mám přesně stejný názor. Nevadí mi jeho předlistopadové působení a těm „materiálům“, co na něho vytahují, se jen směji. Něco o tom totiž vím, konec konců jsem též Petrův spolužák a z VVŠ ho pamatuji jako slušného kluka a dobrého kámoše. Volit ho ale nebudu (jedině snad proti té pizdě Danuši, ale to spíš nebudu volit vůbec) přesně z důvodů, které občane uvádíte.

        1. Podle mě by ale kandidovat neměl, já se se svou minulostí také nikam necpu. Je prostě hodně ctižádostivý. V tom NATO mu asi vymyli kebuli 🙂

            1. Ano dtj 60 píše „pamatuji jako slušného kluka a dobrého kámoše“. Jenže slušný být nemohl, protože takhle se slušný člověk nechová. A jeho angažmá tehdejší a dnešní souvisí velmi, přesně jak jste uvedl, vrozené předpoklady (a možná zesíleny výchovou v rodině) hajzla.

            2. Je snazivej. To se pocita.
              Neni idealni uplne..Ma jiste a dulezite nedostatky..
              Ale kde vzit a nekrast..
              Napr. vetsi vyber je v Usa /nam vzorem/, kde nedavno byl napr. do vysoky vladni funkce dosazen presidentem B. ,zadni admiral..
              Ten je snazivej a dulezitejsi schopnost v jeho funkci je fakt..
              Ze zadni a to je daleko vic ,nez admiral..
              Tuhle byla na pohovoru v Kongresu a na otazky odpovidal stale stejne , rada poslouzim , prijd do me /utulne/ kancelaricky..
              A kdyz to vidi a slysi cinan, saudskej a nebo jinej , nemaj strach ,co ma mit kazdej podanej a muzou z toho bejt vopravneny a vysvetlitelny nasledky..
              A co taky zbejva ,kdyz ..Nektery nechteji chodit do tech kancelaricek, nebo jinam , ani napad..Maji ty nedostatky…

          1. „Dostat se do tohoto kurzu nebylo vůbec jednoduché. Kromě samozřejmých kádrových předpokladů jsme prošli prověrkami všech stupňů na ministerstvu obrany nebo StB,“ uvádí Beneš.
            ——-

            Nezlobte se, prd mu vymyli.

            Jejich odhalovací schopnosti charakterů lidí byly v tom důležitém nulové a nemůže to být jinak.

            Jestliže, řekněme, „děláte chybu“. Můžete vybrat jen toho, kdo ji dělá také nebo to předstírá, jinak to prostě nejde.

            Estébák vybere zas jen estébáka, havloid havloida a buzerant buzeranta.

            Ten Beneš ukázal charakter a aspoň chvilku sám myslel a šel na vedlejší kolej. Pavel nemyslel, odříkával dokonale mantru a dokonale prošel.

            Ta samá schopnost ho vynesla do funkce v NATO, protože ani tam nehledali někoho, kdo myslí, ale jen odříkávače manter.

            1. Ano, máte naprostou pravdu. Já dám takové malé přirovnání. Před revolucí v 89 roce jsem měl ředitele, velice slušného a pracovitého člověka. Po revoluci sám od sebe místo opustil a odešel pracovat jinam. Opakuji, nemusel a nikdo to od něj nechtěl.

      4. RE : Občan
        Tohle zrovna mi taky nevadí. Třicet let je třicet let.
        Ale ten kašpar je mi od pohledu nesympatický, slouží americkým zájmům. NATO je ryze americký projekt.
        Potvrzuje se mi moje domněnka, že pětihnus bude tlačit tátu pracujícího lidu, aspeňáka Středulu. Ze všech vších sil. Středula je spolehlivý ojrosoudruch.

        1. Ne, Středula neprojde. Má divné jméno (Středula, Vyzula, Stanjura, Mamula), nemá xicht a rozparek jako Čaput a vůbec. Ale kdyby tenkrát, když se rozjíždělo to divadlo s koronavírem, vyhlásil generální stávku, tak bych ho volil i tak.

      5. No voják a papaláš zvlášť vždycky poslouchá rozkazy/příkazy. Nevím zda či kdo jej řídí, ale tohle bychom neměli přehlížet.Profesionální voják , byˇex, nemá na hradě co dělat..
        Ty vazby tam byly jsou a budou

      6. Vzpomínám na jedno místní veřejné zasedání v dobách revolučních (1989). Řečníci jásali, že konečně nebudou potřeba žádné tajné služby, páč máme tu svobodu a věrné přátele, před kterými nemusíme mít žádné tajnosti. Chytala jsem se za hlavu nad tou naivitou. Bohužel jsem měla pravdu.

        1. Bezva. Uplne vystizny.Soutez,kdo je horsi , je asi se socdemakama..
          Teta Hana ma zase jinej novej pristup k veci. Chyti se za hlavu a uz vi ,co je pravda..

        2. Kristus se narodil před 100 lety? Ale za první republiky už byli a volební heslo volte voly voly krávy jen nevolte klerikály bylo dost výstižné

    1. Předběhla jste mě 🙂. Mám spolužačku ze základky, katoličku, která vždycky prohlašovala, že volí KDU. Ale pak se jde pomodlit, aby jí to panbicek odpustit ráčil. No a v letošních volbách už kandidovala jako straník.

  16. Vidím že padla na všechny silná depka.
    Zbytečně, úkoly jsou jasný: přečkat zimu,
    pomoci si sami (navzájem), bez pomoci státu,
    mír,
    šetřit,
    to jsou samé pozitivní věci.
    Demonstrace (pokojné) mají větší smysl než fňukání ….

    1. Lidi si poradí. Dnes jsem byl posbírat na chalupě popadané ořechy ze dvou stromů.
      V lese, kterým projíždím, jsem napočítal na asi dvou km 3 auta s korbami plněných dřevem a u každého
      domku naskládané hromady už naštípaného, většinou tvrdého.
      Vidláci, o kterých s despektem mluví lidé, považující se za lepší sortu, tuto i příští zimu přežijí v teple a bez hladu.

  17. Italové zvolili změnu! Změnu? Jakou změnu? Meloniová se hlásí k „Evropě“, Putinovi posílá prostředníček a ministrovat zahraničí ji bude Antonio Tajani dlouholetý komisař EU a dokonce předseda parlamentu EU. Takže bych kurva strašně rád pochopil, o jaké změně se tu bavíme.

    1. Klasika.
      Zpěv Sirén a jakmile má svý jistý, odložila masku.
      Alespoň můžeme v přímém přenosu sledovat, jak dopadneme s „alternativou“, která je momentálně v kurzu v ČR.

      1. Ano, takhle jsem to myslel. Plno keců a nejsou schopni udělat ani tak jednoduchou věc, jako podat žalobu na ministryni války za podporu terorismu

        1. Propaganda valky , stvani do valky je nevodpustitelnej ,nejhorsi zlocin , proti mezinarodnim zakonum a lidskosti..
          Pravnici to maji nastudovany po leta a vedi vsechno. Proto se nevi nic..
          Ani si nemuknou.Dodrzujou zpovedni tajemstvi..
          Kazdej z nich odvazne vzdoruje strasnymu nebezpeci ,ze by se z nej moh stat, mukl..

      2. Aha. To máte z křišťálové koule, nebo z přímo z Delf? Vy prostě VÍTE, jak to dopadne…A to obvykle píšete celkem rozumně…

        1. To mám z toho, že docela pravidelně sleduji politické programy „alternativních“ pol. stran a skupin a také jejich aktuální výstupy.
          Programově to je všechno identické s pětikolkou. Opentlení vlastenectvím spolu s nerealizovatelnými nápady je účelové a dostanou-li se k moci, bude zapomenuto.

          1. Občane, Italové si mohou vyskakovat jen do výše obnosu v erární kase.
            Jsou si vědomi, že je Bruselští držej za koule a nějaké nadměrné výskoky jim nebudou trpět. Tož tak.

            1. Italové si zkusili vyskočit jen jednou – tuším v r. 1956 nebo tak nějak. To tam s přehledem vyhráli volby komunisté.
              Ale ještě než stihli sestavit vládu, dostalo se Itálii „přátelského upozornění“ od USA. Od té doby Itálie poslušně šlape brázdu bez ohledu na to, jakou má zrovna dočasnou vládu (ty mívají životnost kolem 5ti měsíců)

              1. Uz sem vo tom psal , oblibena taktika , vymrstis nezamestnanyho komunistu za malej obnos na ulici aby pistel a zacnes kricet, pomoc ,von tady chce vladnout a uz se sypou pytle penez z Usa..
                A ekonomika se zlepsi ..Tak volby vzdycky dopadly dobre..
                Bylo zase na pivo a na cvanhaka..
                Je dulezity videt ty skutecny zdroje bohatstvi a kde vopravdu sou a jak nejaky znarodnit..Narod sobe….
                To se zanedbava ted.

        2. Ne nema to z kristalove koule, ale evidentne z te co ma na krku – na rozdil od tebe. Co ti dva vytecnici, „vudcove nasi revoluce“ predvadeji uz ted, kdyz se rvou jak psi o par set tisic, tak si lze lehko predstavit co by delali kdyby se jim do rukou dostala opravdova moc.

              1. Všichni u tučných korýtek.
                Až na Mejstříka. Ten to s tím vyplaveným bytem, kde nebydlel, a který nevlastnil, fakt přehnal. To nešlo okecat. Pan senátor to musel zabalit.

                1. až na Mejstříka? ten se na nejlíp, ta jeho ziskovka hospodaří s 1.9 miliardy ročně, to je už hodně slušné korýtko…

                  1. To jsem nevěděla. Naposledy se svěřil, že montuje bicykly někde na Šumavě.
                    Čilý hoch. Depák. Od havlérky se nikdo neztratí.

          1. Rajchl aspoň mluví o tom, že by bylo potřeba nahradit vládu neumětelů vládou odborníků. Vrábel už se asi vidí nejmíň jako člen vlády, ne-li premiér. Dnes mi někdo poslal video – Vrábel tam hovoří s někým z okruhu Trumpa. Ta p
            aní mu děsně lichotí, jemu to dělá dobře. Přičemž Američani pochopitelně o naší realitě nevědí nic, i když nebožka Ivana byla Češka. Myslím, že to je na Vrábelově facebooku.

            1. Rajch vypada , ze je expert na potrebu odborniku.
              Kde je vzit a nekrast , najit , se mu nejak nedari zjistit..
              Nejsou zadny i kdyz se zrejme zaroven mezi ne snazi, za kazdou cenu vloudit ..

    2. Cas od casu se usoudi ,ze volici potrebujou taky nejakou zabavu , aby nezapskli a s radosti a nadeji, precpani sliby , jako Vidlakovy jitrnice nacpany prejtem , nemajice tuseni ,aby pobihali krepce k volebnim rakvim ,prichystanym pro ne , ,zmena kasparu je dobra, priznive pred volbami naladi cely narody , zabava ,vlajky prapory ,obrazy cvicenych ,usmivajicich se kandidatu a dobromyslny saskove, pak to zaridi..
      A neakej cas to jeste vydrzi , nez se to zase provali..
      Kupodivu, jde tohle provozovat casto..

      1. Svata pravda , protoze potom prijde zima a mraz,svatky a psa by nevyhnal…
        A zase maji vod volice svatej klid a pokoj..

  18. Přiznám se, že mi to přijde, jako vyfabulovaný příběh, abychom si dodali odvahy a zdání nějaké užitečnosti Václaváku. Žluté vesty, Katalánci, Pegida…to byly mnohem větší , mnohem organizovanější a mnohem frekventovanější akce a stalo se…lejno. Jednou se lidé mohou setkat ve stotisícovém složení, podruhé najet traktorama před Strakovku, potřetí ochromit celou zemi generální stávkou a když mocipáni nepochopí ani tohle, tak je začít vyhazovat z oken. Jenže k tomuhle potřebujeme skutečnou organizaci a ne dva šašky a hlavně musí být o tom přesvědčena většina populace. Nemáme ani jedno. Co se stalo s tou petici pro prezidenta? Vyšuměno do ztracena. Co se stalo s trestním oznámením na ministryní války? Vyšuměno do ztracena. Vždycky jsem při vás Vidláku stál a stále stojím, ale tohle pořvávání na Václaváku , bez čehokoliv jiného, začíná být směšné a kontraproduktivní. Vsadíme se, že ti úchyláci tam za dva dny přijdou ve dvojnásobném počtu?
    Takhle se změna nedělá. To musí být vlna, nezadržitelná, ohromná, kterou jen jakžtakž korigujete, aby nenadělala více škody než užitku. A ne, že veškerou energii směřujete do toho, aby lidé vůbec přišli a , aby se dva organizátoři nepoštěkali přímo na pódiu. Je mi líto. Opravdu bych rád napsal něco jiného.

    1. Dá se to shrnout jednoduše. Paměť davu je zhruba 14 dní. Je třeba přestat být dav, teprve pak se něco může změnit.

      1. Přesně naopak.

        Bastilu nedobyla organizace, ale rozvášněný dav.

        Paměť davu se okamžitě natáhla na nekonečno, když zabili de Launayho (velitele Bastily) a de Flessella (starostu) a nesli jejich hlavy ulicemi napíchlé na kopí. I když měl přinejmenším de Launay slíbené bezpečí, dav neposlouchal ani své vůdce.

        Že vám jde o krk si totiž pak už pamatujete skvěle a máte na výběr jen útěk vpřed.

        Proto pokojné demonstrace ukazují hlavně málo odhodlání.

          1. Ano, rozvášnil ho hlad, nepředstavitelný smrad, daně, financování války za vznik USA, odvody do vojska, fámy o Marii-Antoinettě, královské armády (ovšem z Němců a Švýcarů) umístěné kolem Paříže a očekávání zmasakrování.

            Kdyby jim jeden řečník neříkal, co si myslej, tak by poslouchali jiného.

            Proč jste organizaci nevytvořil vy, už dávno? Protože to lidi nezajímá. Neřeší to žádný z jejich akutních problémů.

            Vzteklej dav nebude potřebovat žádnou promluvu. Bude stačit čísi výkřik nebo ten hozenej kámen.

  19. Nevyznám se v dnešní politické situaci, ale třeba Žluté vesty nebo Katalánci, byli rozprášeni násilím. Nebo Pegida, s kdysi statisícovými demonstracemi, Occupy Wall Street a další.
    Náš hegemon, pevné drží Evropu a válčí na UA.
    Dovolí v týlu svých kolonií jinou změnu, než kosmetickou?

    Změny v roce 89, reagovaly na změny v SSSR.
    Nemusí teď k prvním a hlavním změnám, přijít ve Washingtonu?

    1. dexx napsal:
      22 října, 2022 (1:29)

      Já se taky nevyznám v dnešní moci, ale vidím rozdíl mezi Žlutými vestami, Katalánci, Pedigou, Occupy, a dnešní situací.
      Dříve (ne)mocní chtěli zlepšit svou situaci.

      Mocní jim v tom zabránili.

      Nyní (ne)mocní, i mocní chtějí zlepšit svou situaci.
      Zabrání jim v tom (nej)mocnější, kteří možná již nejsou nejmocnější?

      1. U snědeného krámu

        ….. Krádeže za bílého dne
        I přes proklamované sliby dávané ještě nedávno, tedy že vláda nenechá nikoho padnout, už plno firem a soukromníků ohlásilo konec činnosti.
        Je to vcelku logické. Pokud by si výrobci i prodejci vložili zvýšené náklady na energie do své marže, a tím i do konečných cen produktů, těžko by na vše hledali zákazníky.
        Ti se soustředí především na nákup životně potřebných komodit, zbytek je stojí topení, voda a pohonné hmoty.
        Je li někdo plátcem hypotéky či jiného typu půjčky s nějakou fixací, která mu však záhy končí, zcela logicky mu narostou brzy výdaje a jeho kupní síla výrazně proti minulosti poklesne.

        Takže pokud si sloučíme všechny atributy vyplývající ze současné uměle vyvolané energetické krize, která přechází v celkově ekonomickou, je vcelku jasné, že záchrana firem a živností je bez pobídek státu nemožná.

        Jenže státní pokladna je prázdná i bez funkčních penězovodů, kterými odtékají peníze na Ukrajinu, do EU a USA formou obrovsky vysokých dividend (to platí i pro ČEZ), vnitrofiremních a státem těžko kontrolovatelných přesunů financí, do neziskových organizací parazitujících na liberální demokracii vstřícné k těmto krádežím za bílého dne a dalších nákladů skrytých zrakům veřejnosti.

        Bez těchto ,,banalit“ by byl náš rozpočet vyrovnaný a ziskový a zbylo by i na důchody.

        To i přes předražený a rozbujelý státní aparát plný politických darmožroutů.

        Témata a netémata

        Fiala už veřejně prohlásil, že firmám pomoct, jako to dělají v Německu, jeho kabinet nemůže.
        A má pravdu, zadání zní přeci jinak, tedy připravit zbytek země k předání do cizích rukou.
        Zuby si na nás brousí potomci Sudeťáků, rádi by se po zrušení Benešových dekretů přidaly rodiny bývalých kolaborantů, kterým byl majetek zabaven, také Američané by rádi skoupili něco s toho, co dosud vydělávalo, ale kvůli proamerické rétorice vlády a následnému odříznutí od ruských zdrojů to přišlo jaksi ,,na buben“.

        A netýká se to jen průmyslu, pokud nedojde ke změně myšlení a vlády, bude v podstatě brzy na prodej i plno nemovitostí.

        A to se už bude dotýkat všech.
        Přidejme systematickou likvidaci českého zemědělství a následně potravinářství.
        Po Fialovi tu zůstane potopa.
        Great Reset se zdá být mnohem reálnější a horší, než si samotní jeho tvůrci sjíždějící se za měsíc opět do Davosu dokázali představit a přát.

        Všimněte si, že už se zdaleka ne tolik hovoří o klimatických změnách, ostatně tankery s plynem bloudící kolem evropského atlantického pobřeží za jednu plavbu vytvoří tolik CO2, že bychom v moderních dieselových a benzínových autech mohli jezdit do aleluja a tolik bychom ho přitom nikdy nevypustili.

        Mlčí se i o novém reaktoru, který pohání ruskou elektrárnu, která zpracovává již použité palivo z klasických jaderných provozů a zajišťuje levně elektřinu na dlouhou dobu, již omezuje jen životnost samotného zařízení.

        Tuto technologii Západ zatím nemá.

        Ostatně toho, co mají Rusové, nemá více.

        https://protiproud.info/politika/6781-u-snedeneho-kramu-kam-tecou-nase-penize-firmy-vesele-potopi-a-ostatni-jakbysmet-americke-a-bruselske-zadani-pro-fialu-mobilizace-tak-jedna-rota-zpitomelych-uz-si-to-srovnejme-v-hlave-vysavaji-vse-co-jeste-zbyva.htm

        1. Kazdej zna ty nafukovaci hrady a jiny ty nafukovaci veci ,kde se deticky brzy vybesni ,az sezerou potom vsecko bez sklebu a spi az do rana ..A daji pokoj.
          To je dnes EU ,na misto vzduchu se nafukuje a naplnuje jinejma, az je precpana , vic nez V. jitrnice ,az k prasknuti a kdy mimo nemocnic, ubytovani ,precpanych mest ,a ja nevim ceho vseho , jsou zde pole , ktery taky nejdou dal nafouknut..
          Korporace ,ktere zarizuji nacpavani a nezajima nic jinyho ,nez desitky, stovky milionu od vlady EU a prekracuji treba stolety plany za jeden rok …
          Rus zradlo ma , ale cele 500milionu EU ,muze chodit kolem dokola plnejch ruskejch zlabu a nesmi ani mlasknout ,pac by podporovaly Putina….
          Dobrou chut..

          1. 2 paw:
            Nechat je se vyřádit, pak dají pokoj. Nakonec bonbónek (ale jen jeden!) a do hajan. Právě ten samý pocit mám z dnešních postojů EU – respektive podřízených vlád.

            1. Na to sou ty demonstrace taky ,ze jo..
              Ale museji bejt a nema cenu rozpatlavat vo co de..Vo koho de a komu..
              Nejak se to proste musi..Nic jinyho taky skoro neni..

    2. RE : dexx
      Ve Washingtonu to bude složitý. Dle jednoho moudrého pána tam má Bratrstvo kočičí pracky ekonomické centrum. ( Duchovní u nás, v Kotlině. )
      A Bratrstvo kočičí pracky už to má ošéfované všude v Evropě. Jinde – zatím – úplně ne, anebo vůbec ne.
      Není to Biden, kdo vládne v USA.

      1. Jistěže to není Biden, kdo vládne. Ale zřejmě loutkovodičům vyhovuje. Už prohlásil, že v příštích prezidentských volbách bude opět kandidovat…..

    3. No, to je právě to, že se v tom nevyznáte.

      Vy se nemáte ptát, jestli něco dovolí, ale udělat si to po svém. Prostě vy jim to nemáte dovolit.

      Jestli se všechny ty spolky vzdaly násilí a byly rozehnané násilím, tak asi udělaly chybu vsadit na nenásilí.

      Až budete 3 dny hladovět, tak vám to teprve dojde. Zatím nemáte šanci něco pochopit, protože věříte moc autoritám a málo faktům.

      1. Ale , pracujicich a delniku ubylo , jsou snad v mensine a vetsinovej, a vzdycky uslapnutej urednicek na demonstraci ani nepachne , kdyz pachne vzdycky strachem..
        Akademik z pracovny taky ne..Da si tak akorat kavicku a dva cukricky od sekretarky.
        Neni tak asi mozny ,jako drive ty spolecny delnicky a vsenarodni demonstrace uskutecnit..

        1. Neubylo. Jen se stali němými a neviditelnými.
          Nezajímají ani politiky, ani odbory, ani média – nikoho. Proto to vypadá, jako by jich ubylo.

        2. Přiznávám, že kdybych pořád ještě učila a nebyla v důchodu, nejspíš bych se ve svých komentářích na FB taky krotila. Na demonstraci bych v současnosti ráda šla, i když je mi jasné, že Vrábelovy sny o svržení vlády jsou opravdu jen sny. Ale kdo mlčí souhlasí. Bohužel už bych účast na demonstraci nezvládla. Demonstrovat v Praze jsem byla naposledy v 90. létech.

          1. Já naposledy o Palachově týdnu. Potom už bylo jasné, že je to vyhrané.
            Vlastně to bylo jasné, už když východní Němci začali hlasovat nohama.
            Že to bylo Pyrrhovo vítězství mi došlo až po roce 2000.

            1. Nebyly ztraty jiny nez materialni a zivotni urovne, kdyz uz v tom vyhranym vitezstvi ..
              Zase je cela zalezitost akademikama a votrockym vopakovanim ,zcela zpyzdena..
              Faktem zustava ..
              Pyrrhus neumel valcit. To je jasny..
              Zacal kricet vo vecnym miru ,jen proto ,ze mu po bitve ,nezbyl zadnej vojacek..
              Ale rikejte jim to..Este z nej udelali mirovyho lidumila..

      2. Jen jestli to není tím, že nikdo z nás tady, nebyl dobrovolně, či nedobrovolně 3-4 dny o hladu, jen o čisté pitné vodě. Já sám byl sice dobrovolně, ale jen ty 3 dny.
        A věřte mi, že ten třetí den už doslova nevidíte hlady a napadají Vás věci, co najedenému (nevyhládlému) jinak vůbec nepřijdou na mysl.
        Pak by se psalo jinak, kdyby to někdo zkusil. Tři dny nejsou nebezpečné, pokud jste ± zdraví. Zkuste si to.
        Proto jsem i opatrnější v předpovídání toho, co se bude dít, či jak se budou lidi chovat – jak napsal HS, až nastane „den D+3“. Neumíme si to představit, ani jeden z nás tady.

  20. Zcela mimochodem, český Grýndýl v praxi:
    Vracející se z posedu (ach, ano, jsem ten vrah v zeleném, nekamenujte nás, ti přemnožení divočáci jsou i dílem jiných, a ano máme mezi sebou “podivíny”, raději bych to dál nerozvádět…) za husté mlhy jedoucí přes přilehlé vísky, krokem max. na 3. stupeň převodovky, nemohu nevšimnout různých pachů. Nyní se pálí plasty! Ve velkém. Opravdu. Nejspíš všichni starousedlíci pálí “co dům dal”, a náplava co si spíš z romantismu pořídila nějaký kotel nebo krb tak také….

        1. Těm lidem je zima teď. Přestal snad někdo kouřit cigarety, protože z toho může mít za dvacet let CHOPN nebo rakovinu ?

          1. No, jsem zastáncem větších ráží, těžší pomalejší střely a její dobré konstrukce (soft point, střižná hrana), takže 7 mm je určitě lepších než třeba 5,6 (223 Rem). Pak stejně rozhoduje umístění zásahu.

            Ono je ale asi jedno jestli máte 308Win, 7×57 nebo 8×57. Zákonnou energii to má, a pak také co komu víc sedne. Třeba k 308W je dnes asi větší sortiment střeliva než k 8×57, kdy každé flintě také “chutná” víc nějaké jiné.

    1. U nás na vsi jsme teď najednou velmi ekologičtí.
      Třídíme odpad pečlivěji a to novátorským systémem.

      Nehoří.
      Hoří.
      Hoří v noci.

            1. No, zrovna děckám je pro jejich práh vnímání teploty nějaký stupeň dolů celkem jedno. Z praxe vím, že hůř snášejí teplejší vodu, viz vyhánění “šklebáků” ze studeného bazénku, když už mají promodralé rty. Ale Vy, když budete ve svetru máčet ruce v chladnější vodě poznáte tepelný diskomfort dosti rychle, úplně nechápu, proč zrovna tohle, zcela jasně zvedající nemocnost pracovníků prošlo. Na backgroundu COVIDu, každý chrchlák např. i ze studené vody první dny nemocenské čerpá z peněz zaměstnavatele. Nebo se mýlím?

            2. Mne taky ne , vodlozis diteti svetr a pekarka z vlady svetr cmajzne..
              Zase ta stejna zalezitost , co jeste vladla neukradla..Ze nestihla.
              Ze pro samy plany jak a co ukrast , nemuzou vsecko ani zVladnout..

    2. My, co chodíme kolem popelnic s tříděným obsahem víme už dávno, že v zimě chybí v popelnicích všechno, co se dá spálit, takže by se na zimu daly pronajmout na jižní polokouli.

    3. Protože jsem rodilý vidlák a ne náplava, jsem na letošní zimu jakž takž připravená. Zatím mě nenapadlo pálit všechno, co hoří. A zatím jsem si nevšimla, že by se vůně plastů šířila po vesnici. Časem na to nejspíš dojde. Kde seženu dříví na příští zimu, to netuším. Dnes jsem zatopila poprvé.

  21. Jestliže někteří politici říkají choulostivé, kompromitující situace, za které lze sedět, někomu, koho jinak neznají (!), pak asi nejsou příčetní anebo je to intrika. Na konkurenty nebo ještě spíš na Vidláka.

    O třetí možnosti nevím.

      1. Přečtěte si od někoho články a pak ho na první dobrou navštívíte a začnete se mu svěřovat o politických prasárnách? 😎

        1. No, nejde jen o články. Vidlák se všeobecně chová delší dobu konzistentně. Ale samozřejmě i člověk, kterého (si myslíte že) dlouho znáte, vás nepříjemně překvapí.

  22. Vidlák je neobyčejně – (dál to už všichni znáte).

    Vidláku, nic ve zlém – PROČ asi tak NARÁZ fialoví soudruzi docela zuřivě kopou za Brusel?

    Nenene, to není jen čachrováním s byty v Brně. Máslíčko na hlavách je všude, kam pohlédneš…
    … a soudruzi tlačí a tlačí…
    … a tak se vymýšlejí 3,14-čoviny…
    Tu s dodávkami zbraní, potažmo válečného materiálu vůbec, tu zase se stropováním, který se rovná pumpování peněz z erárních kas do pokladniček korporátů…

    Všiml sis, jak pilně se mlčí o zadlužování budoucích generací?

    1. Takze deti ,opakovani jest matka, ty nejvic asi , „oblbovaci“ moudrosti..
      Vsecko novy, je uz davno stary. /Svadlena M.Antonniety/.
      Kopernik , z objevu mel pernik..Enstejn zase mel prachy ,na Pernstejn..
      Risli /Richelieu/,dodnes se blysti.
      Sprah se tajne a katolicky, s arcidablem protestantem..Vole normalka..
      Pac v jednom kuse pletl ty pletky,dole vo tom..
      Politicky strany ,pecou zase voplatky /Rath ,byl udanej a potom nerath a sou v od zacatku holy /holy/ nestesti. Mimo hole ze dreva nebo z kovu , holy znamena svaty..
      /A na co asi sou,ty strany a hole/.
      Uz sem davno , nejsa a netouze /negramaticky /prorokem slavnym byti, vo tom neco upistel a je to obecna znalost i pro zpatecnicky nevzdelance a ignoranty..
      Popis clenu tech stran je taky docista ,zbytecnej, sami na sebe upozornuji…
      Utajovanyho navstevnika na to nepotrebuje pro nas legitimovat , aby moh psat /hec , ja neco vim a nereknu, je to tajny/ , jako mel tajny navstevy ten Kardinal , co plet ty zapletky a vecne kul pikle, s tou slavnou Sedou Eminenci , paterem Josifkem, spionem intrik a tajnyho spiklenectvi docista, aby nikdo nevedel…Taky model jednani a priklad..

    2. RE : Targus
      Voni sou hlava !
      A oni snad někdy modří ptáci nekopali za Brusel???
      Pletete si ODSku se Klausem.
      Teď kopou zuřivěji, protože heslo dne zní : Předvést jednotnou Evropu. ( Aby se Putin lekl. )

      1. Pockat Brusel ,ale ,taky kope.
        Nejdrive za ty svy vrchnosti a potom dolu na nas, na vsecky strany , do Putina i do nas zaroven ,vsjo rovno a tech zkopanych pribejva ..

  23. Snad jen, vydržme dál sypat písek do soukolí postkomunistické demokratury.

    Někdy, snad jak relikt potřeby nějakého mystična či neobdrženého daru Víry, sáhnu po Knize proměn. Dnešní úvaha byla, jak, a zda se dál, a jak moc intenzivně angažovat v potřebných změnách. Dnešní hexagramy:

    HOJNOST
    Spravedlnost navozuje dobré vztahy a příznivé ovzduší. Jestliže se čin a pohyb opírají o inteligenci a jasnost, člověk uspěje ve včech podnicích. Pohoda a úspěch. Buďte si ale vědomi, že nic netrvá věčně. Teď se s těmi, které milujete, bez obav radujte ze svého vítězství. Buďte jako slunce v pravé poledne.
    —————————————————————————————————-
    BOUŘE
    Jste v postavení, které pociťujete jako nebezpečné a nepředvídané. Berte to jako varování, buďte opatrní. Všechno je v drásavém pohybu. Obáváte se, že už nic nezvládnete a že budete unášeni jako stéblo ve vichřici. Snažte se zachovat klid a rozvahu. Využijte toto období ke zcela svobodnému jednání. Dávejte si pozor a neudělejte chybu. Tak využijete otřes ve svůj prospěch. Včasná opatření (obavy) vedou k úspěchu.
    ——————-
    Výstižné?
    Ne, Kniha proměn není Baba Vanga ani křišťálová koule. Je příhodná pro momenty potřeby srovnat si myšlenky. Výsledek hexagramů je samozřejmě dílem náhody, nejspíš se do nich ale promítá naše podvědomí.

    1. Nasleduj cerveny svetla, rekli mi a za 3 dny octl jsem se v Hamburku..
      Ty svetla byly totiz brzdovy svetla, od nakladaku..
      /Smutnej muz ,Valek/. Taky kdys ,nadejnej prorok..
      Nakonec a v koncich..
      Prelousknuti textu vod zacatku az dokonce vyzaduje , jako casto pevnou vuli a usili , text je jako hever , taky nadzvedava ..Pac musi,pac.
      Sem tucne nadvahovej. /Pac a kosa paci/.
      Taky vodolnost na soky , co se vyskytuju…
      Takze sem tam nejakej podraz , je celkem beznej vyskyt v zivote obyc lida, /jestli buh ,kterej vi vsecko vo tom , co sme dneska se nevi, ani se nevi, co jsme pro politika , my taky ne, ale dozvime se a brzy ale az zase potom kdyz je pozde/,
      nelze srovnavat s celym hypersonicky rychlym kolotocem podrazu , kterej provadi kazdej normalni krouhvickovej politik , tajne a verejne..
      Blije z toho normalka na vsecky strany /i na ty politicky/ a hlavne na nas..
      Vole,vole, moralka, normalka..
      Hvezdy mel Kopernik a Rudolf cisar, zase Pernik..
      Voba sou slavny..
      Anstajn ,mel tu teorii ,generalstajn../To je ale blbost/.
      Studuje se ted politik, co prej dela Tik.
      Analysuje se a dissektuje../Dissect,aby se rozumelo/.
      Je snaha je rozparavat jako brouky..Nez se ponori do lihu , to je casto zbytecnost..
      Uz /politici/ vzdycky sou..Nebo do neceho jinyho, cert vi co to je ..
      Ale snadno to nenamocenej pozna , ze sou uz davno namoceny a nasakly..
      Za ucelem U jasneni..Prectes si v knize a uz zaris jako slunce..Jako slunce na hnoji..
      Beda ,dozvidam se prave cetbou , vo navstevach tech kuloaru.
      Hrozny, sem nevedel , kuloar je uplne neco odstrasujciho a strasne..Horsi pekla..
      Horsi radeni Upiru v Cechach
      Tam se na nic horsiho ,strasne kuloarovyho ,nikdy nezmuzou..
      Prauda a Bylo nas pet /Polacek/, uz davno ty dnesky mel, pred povedeny a pred vezeny..
      Kdyz vo pocet nejde ,at je jich tech pet ,treba deset ..
      Jen pro uplnost , german ten nemeckej , tisknout nemuze , tisknou jen v EU a lzou stejne nebo vic. Jak kdy je potreba..
      Podvodny smlouvy taky tisknou, jako kdyz tiskne..
      Miliardy tam litaji jako posranej papir v prujezdu..
      Proto german ,dyz nema ted do ceho pichnout /tisknout/ , utiskuje aspon nas ..
      Kdyz nevis co, vrhni se na Cecha ,stejne je to vyvrhel..
      Nekerej Cech, to dela taky a rad..
      Nakonec se vyskyt nazev kreten, ty sou popularni a hodi se , mame volnej trh a podtrh a tak trhem a podtrhem nebo podrazem porad rozmnozujou a tak sou levny..
      Potom ale stoji majland ,berou vic nez smrt…

    2. Ptáme-li se na přítomnou chvíli, Kniha proměn k ní přiloží tečnu a řekne, jaká je té tečny směrnice. – To je hrubě zjednodušené podobenství, zploštělé do 2D. Těch dimenzí je ve skutečnosti o něco víc než dvě a „tečna“ není přímka, ale jakýsi podprostor (našeptávač nabízí „podprsenka“, ach!) v prostoru možností, variant, událostí. Naše interpretace odpovědi je něco jako řez tím podprostorem ve směru našeho pohledu na věc – proto jsou možné různé výklady jedné a téže odpovědi, a všechny mohou být pravdivé. – Můj názor na Knihu proměn, takto nějak to cítím.

      1. Nechcem byt za mudru, ja sa pytam iba tarotu, a aj to, len ked o nic nejde (odkedy som vyvestila kamosovi dedicstvo a do dvoch mesiacov mu umrel dedo … aj ja som ho mala rada … toho deda) … ale toto vestenie az prilis casto odpoveda tak, ako chcem aby odpovedalo … nie je to interpretaciou, nie je to svindlovanim … proste poslepu vytiahnem karty, ktore odpovedia tak, ako chcem ja … neviem ako to robim

        1. Já vím, mám to podobně. Kniha proměn to má ošetřeno, zvlášť pokud postupujete tradiční metodou. Tradiční postup je s to tazatele uvolnit a jeho silné chtění odstínit. Musíte ovšem poctivě hledat. Kdo švindluje, vyšvindluje si, cokoli bude chtít – a pak nemá smysl ptát se I-Ťingu na cokoli.

          1. To nie je o vedomom svindlovani … ‚skusenejsie‘ baby od tarotu vravia, ze som holt tak silny vysielac, ze prehlusim ‚vsehomir‘, a proste sa karty naladia na mna … ale obcas sa to stava, aj ked vykladam niekomu cudziemu … prosto sa tie potvory chcu zavdacit, bo co … a tak sa uz iba pytam ako som sa sem dostala, a na mozne cesty von, no …

        1. Kdysi – mince. Ale od mincí jsem nakonec upustil, a nemaje po ruce stébla řebříčku, vzal jsem zavděk špejlemi.

          Důvody jsou dva: první, že sada mincí má poněkud odlišné rozložení pravděpodobností, než má sada stébel/špejlí. Druhý – a možná závažnější – je ten, že práce se stébly je zdlouhavá a vyžaduje trvalé soustředění, což eliminuje chtění tazatele (tazatele – mne).

          1. Také jsem tu knihu používal k radám při některých životních rozhodnutích, plánuju se zase rozhodovat, požádám ji opět o radu. Děkuji za tip na špejle. Nemáte nějaký odkaz, kde bych se poučil ohledně práce se stébly/špejlemi? Jdu zatím hledat knihu do knihovny. Hezký den přeji.

            1. Ad špejle/stonky řebříčku: musel bych to buď napsat, nebo zkusím sáhnout do knihovny; to druhé bude rychlejší, doufám, že nezapomenu 🙂
              Kdyby to trvalo dlouho, připomeňte se.

            2. @ User: I-Ťing, Kniha proměn:
              Máte-li možnost, zkuste knihu od Oldřicha Krále I-Ťing / Kniha proměn; vyšlo v nakladatelství Maxima, Praha, 1996, vydání 3.
              V kapitole Praxe orákula (str. 30) je popsán tradiční postup. Já osobně ten popis sice vnímám jako dosti kostrbarý, ale pochopit a použít to podle něj určitě lze. – Jsou i jiné popisy, ale já si teď zrovna nedokážu vybavit zdroj a tento jsem měl po ruce v knihovně.

              Hodně zdaru 🙂

              1. Moc děkuji Zakladateli, zkusím dohledat a snad to bude pochopitelné. Kdysi jsem také používal mince, naposledy ale asi tak před 20lety. Prohledám krabice s knihami uvidím jakou verzi Knihy mám já, ale také to bude něco starého, možná první vydání?

                Hezký večer a ještě jednou děkuji 🙂

  24. Nějaká změna typu fungl noví politici co budou zgruntu vládnout lépe a radostněji, to snad nečekal ani ten největší snílek. Ale že by se vytvořila vláda z toho příčetnějšího z opozice a koalice a ta by vládla pragmatičtěji a schopněji, to by bylo v dnešní době maximum možného.

    Pořádně zařvat by snad mohlo pomoci.

    Překážkou by mohlo být hlavně to, kdyby se ukázalo, že Blištivý Péťa je figurka, kterou někdo ze zahraničí nutně potřebuje na svém místě pro své zájmy zejména na Ukrajině .

  25. Protože o něčem jsem už kdysi věděl, tak jsem se politiky štítil jako nemocného leprou. Ano, vím a vidím různé věci, protože když se vám samočinně spojí více zpráv, nemůžete, pokud nejste úplně naivní (čti blbý) nevidět.
    ===
    Docela mě potěšilo, že Vidlák není tak naivní, jak se mi zdálo. Ale na věci to nic nemění.
    Pořád je politika jako venkovský suchý záchod, plný muších larev. Hemží se to tam. Občas se to posype chlórovým vápnem, na chvíli hemžení ustane, zmrtví, aby se zespoda vyrojily další larvy. Není síly, která by to uklidila. Jedině vykopat jámu a tam to nadělení vykydnout a zahrnout zeminou. Vím o čem mluvím, takový záchodek jsme měli kdysi na chalupě.
    ===
    Proto pořád mám představu těch Villonových vlků v lese. Ale asi si počkáme. Vypadá to, že je bude věrchuška pilně přikrmovat, aby v tom lese zůstali. Aby se jim nechtělo z lesa ven, že ještě není tak zle.
    A mezitím bude pilně dojit a stříhat ty ovce v košiaru. Vrchnost naší věrchušky chce pro sebe vlnu i brynzu. Nebo na ni pošle drába.

    1. To se nás přeci vůbec netýká.
      Americká zahraniční politika se nezmění ani o milimetr. A jejich domácí nás nemusí zajímat.

      1. Jakze se nezmeni ? Uz ted republikani pousteji zkusebni balonky, jakoze po vyhranych volbach budou proverovat financovani Ukrajiny, Bidenova syna, atd. Trump se stane de facto stinovym prezidentem…
        A klavesnici nezmenim 🙂 Byl jsem zvykly na IBM programatorsky keyboard bez diakritiky, uz nigda se jinak nenaucim. Holatka, dedula programoval uz kdyz jste vy tahali za sebou dreveneho kacera 🙂 🙂

        1. Jasne Bandito, vopri se do nich ,sou drzy jako vopice v Zoo, kdyz sou ve pri a kdyz je zacnes finacne proverovat ,uvidi se kdo z koho a do roka a do dne..
          Budou na dne , pri dne, jako vzdycky..
          Pac se nejvic staraj vo blbost.
          Ty je vzdycky nejvic a starosti potreba ,tak netreba..
          Trump, kterej se drave snazi vyuzit kazdy prilezitosti pro sebe a na nic jinyho neni zvyklej a neumi..A nemuze se vodnaucit.
          A kdyz emericani sou na to samy vycviceny a zvykly taky, chteji furt Trumpa vyhozenyho dverma, voknem zpet…
          Staryho psa novym trikum nenaucis, ale sou vyjimky..
          Jako Bandita je musis /proverovat /jedine voloupenim a toho budou lytovat..Staryho psa…
          Tahaji toho kacera furt, bez kacera ani pro housku.
          Kacer je veskrz ,hele, zdrevenele ,Poucovaci..
          Dost je zatezuje jeste na majaku , kterej jim tak nesviti..
          Este existuje jedno pravidlo , ktery funguje moc, nerikej nikdy , nikdy..
          Svet je zalezitost veskrze plna klamu a krivyho podvedu, jako s tim pravidlem ,ze beda ti , hrozi a dostane se ti tragedie,namisto zivota plnyho megastedrosti ,kdyz se ti splni zivotni prani …
          Nebo nekdo vyhazuje v milionech penize dverma ven a voni se mu vraci v miliardach voknem zpatky /a nejsou bumerang/.. Jak tohle muze bejt….
          Kdyz nemuze a za voknem sviti slunce a jako by nic a kvetou ruze..
          A kdo za to muze…

            1. I tesar se nekdy utne a proto asi Kristus zbehnul vod svyho remesla..
              Utnuti se ale nevyhnul..
              To je osud , kdo se ma utopit ,na toho kat ,nedosahne..
              Jako Rath zminenej i s tou krabici plnou zakazanych ilegalnich letaku s peknymi obrazky ..
              Bylo by zajimavy jestli se pitvou politika da zjistit, do jaky miry riskuje a vi ,nebo si mysli ,ze vi ,ze si to muze dovolit..Nez to praskne..
              A kdyz to praskne jestli dostane novy a lepsi koryto v klidu nekde za bukem, daleko vod rozlicenych volicu a nebo horsi..
              Ze ,jestli neco klidne provali sam, za tim ucelem..
              Nebo jakou normu pruseru ma prumernej politik a jestli ,kdyz jich neudela dost ,nebude zavrzen a co se s nim stane , kdyz plan pruseru na nas prekroci.. Pripad /causa/,Caubis..

          1. Dávám sem strojový překlad (3:35) z bezdiakritické pawštiny do angličtiny a z ní do češtiny.
            Všimněte si, že Pawův schizoidní text dostává nový pythiopoetický rozměr – báseň v próze!

            Typy překladů
            Přeložit text
            Zdrojový text
            1 556 / 5 000
            Výsledky překladu

            „Jasně Bandite, postav se jim, jsou drzí jako vosy v ZOO, když tam jsou a když je začneš finančně kontrolovat, uvidíš, kdo je z koho a do roka a do dne..
            Budou ve dne, ve dne, jako vždy..
            Nebojte se, že budete hloupí.
            Ty jsi vždy to nejdůležitější a starost je potřeba, takže není potřeba..
            Trump, který se zoufale snaží využít každou příležitost pro sebe a na nic jiného není zvyklý a neumí..A neumí se učit.
            A až budou Američané vycvičeni a sami si na to zvyknou, stejně chci Trumpa vyhodit ze dveří, vrátím se…
            Starého psa novým kouskům nenaučíš, ale existují výjimky..
            Jako Bandita je musíte /kontrolovat /pouze tím, že je okradete a budou toho litovat..Starý pes…
            Kachnu tahám dál, bez kachny ani za buchtu.
            Kacer je všude kolem, hej, zalesněný, poučný..
            Už jsou dost zatíženi majákem, který jim tolik nesvítí..
            Existuje jedno pravidlo, které funguje velmi dobře, nikdy neříkej nikdy..
            Svět je aféra zcela plná klamu a pokřiveného klamu, jako s pravidlem, že budete trpět, budete ohroženi a čeká vás tragédie, místo života plného megaštědrosti, kdy se vám splní životní přání. ..
            Nebo někdo vyhodí miliony peněz za dveře a smrad se mu vrátí v miliardách oknem /a nejsou to bumerangy/.. Jak se to může stát….
            Když nemůže a za oknem svítí sluníčko a jakoby nic a kvetou růže..
            A kdo za to může…“

            1. Holube, dobře!
              A BANdita by zde měl být opatrný při používání slovíčka „nigdy“! 🙂 Známe případy…

              1. „Mou tohou bejvala putyka ,mym snem, sklenice plna ,
                mym zivotem bejvala kritika „…Lidova z Cech..A.
                Kdo by aspon jednou v zivote ,nezkritizoval bolsevika..
                /Spravnej vyraz je odflak. Zkomoleniny nebudu trpet/.
                Pred chvili sem pitval Vidlaka a jeho psani..
                Je videt ,ze texty vycejtim na hony a osoby za nima z jejich psani neuniknou ,jeste intuitivnimu odhaleni …
                Pisu pro zabavu a snadnou ctivost /pro ty kdo radi ctou cetby a umi cist , jinak nez /b/uci pedagog , na kterejch se snadno sklouznou , jako deti /a nemam brzdu vubec v nicem ,to ne/, casto chci rozbalit diskusi , pac sem u stroje sam..
                Bezbrzdnost je jinej vyraz , metafora ,pro neco, co je ve mne , vzdycky bylo , ale mne to nepatri a dela si to co chce a kdy chce..
                Nas krasnych je malo..Uz se to tady rozkriklo..
                Vocode ,at si kazdej zjisti sam a at ma z toho treba Bolehlav..
                A cejtim nekdy ,ty Deus ex Machina ,spadly na mne , tihy ,osamelosti.. /Sam sem ale rad/..
                Energie , je zdedena vod klatovsky babicky, /klidne by s povolenim uradu s ni ,rozsvitila cely mesto /, taky za ni nemuzu, obcas sala ven a ma se prenest na /citlivyho trochu a bystre vnimavyho /,ctenare..I kdyz sem zrovna pritomne linej..
                Nekde sou Doksy , jinde zase paradoxy.
                Zdedil to kazdej v rodine /mimo matky/, ale ty jiny poskodila..
                Mne vubec ne../Beda tomu, kdo by nesouhlasil, nesvar zasil/.
                Zvysoka /……/, na skoly , vzdelani ,vychovy a odchovy na diakritiku, na klavesnici ,i na stroj pocitaci s kterym sem este nic nezpocital , nevic nejsem vypocitavej,
                veden dary ,mi vnucenymi…
                Skrzeva ty bezbrzdnosti, nedaji se zvladnout …..
                V knize seznamu slov ,se to nazyva ,free spirit, free wheeling, free vote /neni to vo volbach politickych ,ale my vlastni volbe/, tak sem si zvolil , ze ted odchazim, za hokejem …
                So long.
                Na AH zatim nemam postreh ,kde ma ty jeho soukromy zabavicky..

                  1. Spadly na mne , nebo padaji..tihy osamelosti s nima..
                    Je spravne ..Nic jinyho..
                    Asi jsem to nenapsal poradne..
                    To znamena a predstavuje, ten Deus , zase vic toho ,
                    osud, karma, Vyssi Moc ,Mc Donald double Trump, zahrobi a duchove ,strasidla co existujou , minulost ,mne desi uplny represe ,co mohlo bejt ale nebylo ,
                    chandra ,dluhy , I Ching ,Putin co muze za vsechno , sem tam prisera za sera…Nebo si tady prectu nejakej krvak vod Vidlaka..
                    co mne laka, ale cloveku to neprida a vic je toho a ma to kazdej..

            2. Já to čtu tak, jak to je; a je to – od té doby, co Paw začal odstavcovat – zcela srozumitelné.
              Zato „překlad“ se hrubě nezdařil.

              Akorát si vždycky zvětším písmena, bo mi nějak slábnou bifokály.

              1. Nektery umi tak mluvit a treba i v hospode, ze udelaji pritom ,ty zmineny vodstavce..
                To mi jeste, v hovorovym psani ,kdyz pisu jak mi klavesnicovej zobak narost ,este tak ejde..

          1. Ja ho chapem … sice to, co robim v IT ja, by zvladla aj cvicena opica, ale robim to na terminalu, a tak prisne trvam na anglickom rozlozeni klavesnice … mi teraz vymenili ibm za macbooka, a tam je len blba tilda na inom cudliku, plus rozhodili ctrl a command, a ja som zrela na cvokara uz po troch dnoch … si predstavim ze sa naucim na cesku klavesnicu, a slak ma v praci trafi prvy den … a ked nie mna, tak cloveka, co mi zadava pracu, a bude musiet cakat, kym si len najdem kde je ten blby podciarkovnik. Ono to je opravdu viac, nez len odmietat diakritiku.

            1. A teď si představte bosorečko, že pracujete na několika různých mixech, se dvěma – třemi editory zvuku a narodila jste se koncem první poloviny minulého století. To je docela náročná zkouška duševní pružnosti ne?
              A musí to jít nebo – jít do důchodu. A tam brblat na netu nebo už ani to ne.
              Koupit si TV a ucivět se do naprosté debility…..

        2. Už v dřevních dobách existoval program Odčešti/začešti, doplňující (či naopak odstraňující) českou diakritiku.
          Pochopitelně – bylo třeba pak text projet a odstranit pár omylů, vzniklých existencí dvojic slov, která mají rozdílný význam při rozdílném umístění diakritiky nad různá písmenka….

        3. Takhle třeba vypadá nouzové „začešťovací“ řešení – zkopírovat banditský text bez diakritikydo překladače (zde gůgltranslátor), nechat jej převést do cizího jazyka ) a stisknout šipečky zpětného překladu vyjde tohle:

          Originál v banditštině:
          Jakze se nezmeni ? Uz ted republikani pousteji zkusebni balonky, jakoze po vyhranych volbach budou proverovat financovani Ukrajiny, Bidenova syna, atd. Trump se stane de facto stinovym prezidentem…
          A klavesnici nezmenim 🙂 Byl jsem zvykly na IBM programatorsky keyboard bez diakritiky, uz nigda se jinak nenaucim. Holatka, dedula programoval uz kdyz jste vy tahali za sebou dreveneho kacera

          STROJOVÝ PŘEVOD Z BANDITŠTINY DO NĚMČINY a z němčiny do češtiny:
          „Jak se nemůže změnit? Republikáni už provádějí procesy, když se dívají na financování Ukrajiny, Bidenova syna atd. po volbách. Trump se de facto stává stínovým prezidentem…
          A klávesnici měnit nebudu 🙂 Byl jsem zvyklý na IBM programovací klávesnici bez diakritiky, jinde se to nenaučím. Holatko, děda už programoval, když jsi za sebou táhl dřevěnou kachnu“

          Všimněte si, že umělá inteligence překladače správně pochopila „zkušební balónky“ i smysl dalších vazeb.
          Významné chyby se dopustila jen v pohlaví dřevěného kačera..Zřejmě odhalila nepřípustný mužský mačizmus autora a vykastrovala jej. Zatím jen kačera, ne banditu!

          1. Ty vase zabavy, AH ,
            pro uplnost , pro nekoho je neco uplne snadny a pro jinyho nemoznost i kdyz se neco nauci , rychle to zapomene..
            Znova se nauci a znova zapomene ..Az to vzda…To je asi treba vzit v uvahu..
            Pedagog ,vychovatel tohle kvalifikuje jako nemoznost se polepsit..
            Je potom zurivej a mstivej..
            Naopak miluje, kdyz se jeho obet polepsi ,obet miluje , ze potvrdi ,ze jeho pedagogicka prace a vejplata maji vysledky..
            Tohle pak ukazuje , ze pedagog/vychovatel vi ,ze jeho donucovaci usili neni spravny …
            Obet muze predtim spachat cokoliv..

          2. Bezva nápad! Naštěstí už dnešní překladače jakž takž fungují. Když to začínalo, překlad slovanských jazyků do germánských nebo románských byla katastrofa. I dnes se ovšem člověk dočká zajímavých překvapení.

        4. Změna klávesnice je maličkost. Používám českou, nicméně z diluviálních dob jednoduchým přepnutím do IBM kvůlivá všem možným znakům, abych nemusel vždy hledat příslušné sekvence Alt+něco, jak se to zapíše. Takže BANdito, nevadí mi, vše dokážu přečíst !!

        5. BANdito, klídek. On už to zeťák Trumpovi rozmluví. Šňupálista je Kushnerův kámoš.
          A Šňupálista má mocné příznivce i mezi republikány.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *